A gömbölyű szuperélelmiszer, ami ott lapul a konyhánkban és mi nem tudunk róla

2023. szeptember 20.

7 ok, ami miatt mindannyiunk étrendjében nélkülözhetetlen ez a szuperélelmiszer.

Mit is fémjelez a szuperélelmiszer kifejezés? Lényegében azokra a tápanyagdús élelmiszerekre használjuk, amik nemcsak hozzájárulnak a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, de kifejezetten pozitívan hatnak egészségünkre. Ezek közül a közismertebbek közé tartozik a brokkoli, az avokádó, a barna rizs, a fokhagyma és a szeder. Az viszont már jóval kevésbé tudott, hogy szuperélelmiszer az édesburgonya is.

Az édesburgonya könnyen hozzáférhető zöldség, ami nem sokkal tér el árban sem a megszokott burgonyától. A vegnews.com 7 okot is talált rá, az előttünk álló hűvös hónapokban miért éri meg különösen beépíteni étrendünkbe.

Rendkívül tápláló szuperélelmiszer

Jó szénhidrátforrás, energiával látja el a szervezetünket, valamint A-, C- és B6-vitamint, mangánt és káliumot is tartalmaz. A hagyományos burgonyához hasonlóan az édesburgonya is táplálóbb, (ha rajta hagyjuk a héját. (Ha meg mégse, a héjat akkor se dobjuk ki, az alábbi cikkünkre kattintva az is kiderül, hogy mi mindenre jó.)

Gyulladáscsökkentő hatású szuperélelmiszer

A béta-karotinról bizonyított tény, hogy segít enyhíteni a gyulladást. A narancssárga húsú édesburgonya mellett még a téli tökben és a sárgarépában is megtalálható ez a természetes színezékként is használt hatóanyag. A krónikus gyulladás a szívbetegségek, a rák, az ízületi gyulladás és a Crohn-betegség magasabb kockázatával jár együtt.

A látásunkat védi

A már említett béta-karotin – amit a szervezet A-vitaminná alakít – elengedhetetlen a látás megőrzéséhez és az időskori éjszakai vakság elleni védelemhez.

Jót tesz a bélrendszernek

Az édesburgonya nagyszerű forrása az élelmi rostoknak. Ezek az amúgy emészthetetlen szénhidrátok táplálják a bélrendszerben található hasznos baktériumokat, elősegítik azok szaporodását.

A keményítőtartalmú gyökérzöldségek (ilyen az édesburgonya) kétféle rostot tartalmaznak: oldhatót és oldhatatlant. Az oldható rostok növelik az egészséges bélbaktériumok számát, ezzel végeredményben serkentik az emésztést. Eközben az oldhatatlan rostok segítenek megelőzni a székrekedést. Összességében az elegendő rostfogyasztás a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával is együtt jár. Ráadásul a rostok bizonyítottan csökkentik a krónikus egészségügyi állapotok, például a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Erősíti az immunrendszerünket

Az A-vitamin fontos szerepet játszik az általános immunegészségünkben. Konkrétan ez a vitamin tartja karban a nyálkahártyát, ami „csapdába ejti” a baktériumokat és más káros mikroorganizmusokat. Segít továbbá fehérvérsejteket termelni, amik szintén elengedhetetlenek a szervezet védekezéséhez.

Javít a bőr egészségi állapotán

A szervezetünk az édesburgonyában megtalálható karotinoidokat A-vitaminná alakítja. A vitamin fontos szerepet játszik a bőr egészségének megőrzésében. Az édesburgonya segíthet a pattanások kialakulásának megakadályozásában is.

Szuperélelmiszer, ami antioxidánsokat tartalmaz

Mind a narancsszínű, mind a lila édesburgonya-fajták különböző típusú antioxidánsokat tartalmaznak.  Ezek olyan növényi élelmiszerekben található vegyületek, amik gátolják a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák létrejöttét. Úgy tartják, hogy a szabad gyökök szerepet játszanak a rák, a szívbetegségek és a stroke kialakulásában.

Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: Becca Tapert / Unsplash