Szuper hír érkezett Magyarország kedvenc leveséről!

2023. november 08.

Finom és mint kiderült, rendkívül egészséges. Mi kell még?

A húslevesnek világszerte számos fajtája van. Egyes kultúrákban ünnepi ételnek számít, valamint több országban úgy tartják, hogy bizonyos betegségek ellen is hatékony. Magyarországon szinte nincs olyan otthon, ahol legalább egyszer egy héten (főleg vasárnap) ne kerüljön az asztalra. A haszon.hu táplálkozási szakember segítségével járt utána annak, miért érdemes sokat fogyasztani a magyarok kedvenc leveséből – azon túl, hogy örömöt okot.

Étvágytalanság ellen is jó

Hazánkban jellemzően szárnyas-, sertés- vagy marhasúból készítik hagyományos zöldségekkel és fűszerekkel, valamint tésztával fogyasztják. Azonban a világban előforduló variációi gyakorlatilag megszámolhatatlanok.

Coolby Teeman dietetikus, valamint a táplálkozástudomány professzora a leves egészségügyi hatásait boncolgatta a Conversationben megjelent cikkében. Arra kereste a választ, valóban segít-e a tyúkhúsleves fogyasztása, ha beteg az ember. Mint írja, a leves jellegzetes aromáját az umami adja, ami az ötödik ízkategória az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett. Az umamit gyakran húsos, testes, „ízes” ízként jellemzik.

Az mfore megjegyzi, a húsban lévő fehérjék építőkövei az aminosavak, a glutamát aminosav pedig az umami ízű ételekben található. A húsleves gyógyhatása pedig összefüggésbe hozható az umamival.

Azoknak, akik felső légúti betegségben szenvednek, gyakran megcsappan az étvágyuk. Ha nem esznek, nem jut hozzá a szervezetük a szükséges tápanyagokhoz, így elhúzódhat a betegségük is. Viszont az umami képes növelni az étvágyat. Emellett segítheti az emésztőrendszer működését is.

Nem mindegy, milyen húsleves

A kutatások szerint a csirkehúslevesnek gyulladáscsökkentő hatása is van. Ha gyulladás jelentkezik a felső légutakban, olyan megfázásos és influenzás tüneteket okoz, mint például az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, a köhögés és a megvastagodott nyálkahártya. Tehát a húsleves ilyen panaszok ellen is hatékony.

Azonban a szakértő megjegyzi, nem minden húsleves rendelkezik ezekkel a kedvező tulajdonságokkal. Az ultrafeldolgozott, konzerves, zacskós változatok nem tartalmazzák azokat az antioxidánsokat, amiket a házi készítésű levesek. A levesben lévő zöldségek szintén számos vitaminnal és tápanyaggal járulhatnak hozzá az étel pozitív tulajdonságaihoz. Ezen felül az olyan tésztafélék, mint az eperlevél, vagy a cérnametélt, könnyen emészthető szénhidrátforrások. Energiát adhatnak a testnek és szolgálhatják a szervezet regenerálódását is.

A meleg húsleves fogyasztása, valamint a gőzének a belélegzése megemelheti az orr- és légutak hőmérsékletét is, majd az egyszerű melegvíznél hatékonyabban fellazíthatja a légúti lerakódásokat. Ezt a hatást néhány fűszer fel is erősítheti. Mindezek mellett a leves szerepet játszhat a test rehidratációjában is.

A tanulság: együnk húslevest! Amellett, hogy jóllakat, számos betegségtől képes megóvni minket.

Címlapfotó: Brooke Lark / Unsplash