Egy vidéki étterem nyerte el a Magyarország legjobb étterme címet!

2023. május 23.

Május 22-én, hétfőn este tartották az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, a hazai gasztronómiai élet egyik legjelentősebb eseményét.

Hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja minden évben több száz vendéglátóhelyet tesztel. Ez alapján dől el a végső sorrend, mely idén is izgalmas fordulatok eredményeként alakult ki. Az Audi – Dining Guide Év Étterme díj nyertese a frissen 2 Michelin-csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet Étterem lett. Az Év Alternatív Vendéglátóhelye a miskolci Il BAFFO by Avalon kapta. Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza. Az Év Innovatív Konyhája címet az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg. Az Év Szerethető Étterme a Casa Christa Étterem lett. Az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest vihette haza. Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás lett, az Év Szervizembere Németh Gergely a FELIX Kitchen&Bar-ból.

Az ifjú séftehetségeket idén is díjazták, közülük Dalnoki Bence vihette haza az elismerést, az Év Sommelier-je Díjat pedig Becker Gábor tudhatja magáénak a KOLLÁZS – Brasserie&Bar-ból. Az Év Borválasztéka Díj nyertese a BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem, az életműdíjat ez évben Zsidai Ilona nyerte el. A tavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak.

Tesztelés, tesztelés, tesztelés

A Dining Guide 2005 óta adja át a legjobbaknak járó AZ ÉV ÉTTERME és a TOP10 ÉTTEREM díjakat. Az elmúlt közel 20 évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt a Dining Guide tesztelési metódusa és a kiadvány is folyamatosan fejlődött. Ma már teljes biztonsággal állítható, hogy látásmódjuk, felkészültségük és tevékenységük megfelel az európai étterem kalauzok színvonalának. „Sok tesztet végeztünk az idén is. Az átlagosnál több éttermet kellett megnéznünk, mert a helyzetet nehezítette a vendéglátóhelyek nyitása, zárása és koncepcionális változásai” – mesél a folyamatról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója.

A Dining Guide tesztelői professzionális módon, precízen értékelték a magyar éttermek teljesítményét. Köszönhetően annak, hogy az elmúlt években folyamatosan követik a változásokat, a magyar éttermek evolúcióját. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette. Tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét. Személyében így egy olyan nemzetközi szaktekintély tudását vehette igénybe a Dining Guide csapata, aki jól ismeri a magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét. A Michelinnél 36 évet eltöltő igazgató az élete folyamán több mint 10 ezer étterem munkáját mérte fel. Ez idő alatt ezernél is több Michelin csillag kiosztásában segédkezett.

Új díjkategória az ország legjobb 5 csillagos szállodájának

Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz idén nem csak a fine dining éttermeket és cukrászdákat látogatta végig. 25 ötcsillagos szállodát is tesztelt, melyek zöme a fővárosban található. Ebből született az a TOP 10-es lista, melynek élén idén a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest végzett. Az UNESCO-világörökség részét képező neobarokk műremek évekig tartó műemléki felújításon esett át. Ez olyan kiválóan sikerült, hogy a luxusszálloda a megnyitását követően 2021-ben a rangos Gold Key Awards for Excellence in Hospitality Design versenyen a Legjobb Luxus Szálloda és a Legjobb Luxus Vendégszoba kategóriákban is győzött. A hotel vendéglátóhelyei a világhírű étteremlánc, a Spago by Wolfgang Puck budapesti étterme, a Matild Café & Cabaret, Európa egyik történelmi kávéháza, valamint a páratlan panorámájú The Duchess italbár. Az Audi Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2023-ban a fényűző szálloda teljesítményét az Év Luxusszállodája Díjjal ismerte el.

Idén nagyobb fókusz került az alternatív vendéglátóhelyek tesztelésére

Az alternatív vendéglátóhelyeket idén komolyabban vizsgálták. “Úgy látjuk, hogy a hétköznapi „comfort” gasztronómia mára már erőteljesebben van jelen az életünkben” – magyarázta Herczeg Zoltán. „Az idei évben a Wolt támogatásával nagyobb lehetőségünk volt az alternatív vendéglátóhelyekre még inkább fókuszálni. A pandémia időszakában jelentősen megnőtt az éttermek ételkiszállítása, és ez nagy fejlődési potenciált jelentett a mindennapokat érintő gasztronómiai szolgáltatások fejlődésére. Sok jó színvonalon teljesítő résztvevő van jelen a piacon. Ezek a helyek nem a csúcsgasztronómiát reprezentálják, hanem a korrektül elkészített jó minőségű ételeket várjuk el tőlük.” Az Év Alternatív Vendéglátóhelye idén a miskolci Il Baffo by Avalon lett. Nívós enteriőrjével, a casual lounge-ok hangulatát idéző atmoszférájával jól igazodik a „nappali vendéglátás” műfajához. A titok nyitja a részben önkiszolgáló, és részben à la carte rendszerben működtetett éttermi koncepció. Az Il Baffo választéka a komolyabb szállodai brunch-ok választékával vetekszik, a kínálat széles skálán mozog. 

Az új Dining Guide kategóriák mellett a régiek is megmaradtak

Az Év Cukrászdája díjat immár második alkalommal a Málna The Pastry Shop vihette haza. Az Év Innovatív Konyhája címet az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg, aki a TOP 10 kategóriában is kimagasló eredményt ért el. Az Év Szerethető Étterme a balatonszőlősi Casa Christa Étterem lett, melynek konyháját Gerstmayer Benjámin és Kovács Edit séfek irányítják. Az Év Séfje díjat a Stand állandó párosa, Szulló Szabina és Széll Tamás nyerte le, az Év Szervizembere pedig Németh Gergely a FELIX Kitchen&Bar-ból.

Az ifjú séftehetségeket idén is díjazták. Közülük Dalnoki Bence vihette haza az elismerést, aki Nyikos Patrikkal az oldalán a világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetésének világdöntőjén, a lyoni Bocuse d’Or szakácsversenyen elsőként állhatott a dobogó harmadik fokára hazánkat képviselve. Az Év Sommelier-je Díjat Becker Gábor tudhatja magáénak a KOLLÁZS – Brasserie&Bar-ból, az Év Borválasztéka Díj nyertese pedig a BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem lett. Életműdíjjal idén Zsidai Ilonát tüntették ki. A tavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselve a hazai gasztronómia életében.

A Pesti István séf által vezetett Platán Gourmet Étterem az Év Étterme Díj nyertese 2023-ban

Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. 2021-ben az addigi Platán formáció új koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel gazdagodott. Ezzel a séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel. A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag használata rendkívül változatos. Az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi. Ezt nagyra értékelve a Platán Gourmet 2022-2023-ban mutatott kiemelkedő teljesítménye alapján a Dining Guide az idei év legjobb éttermének járó ÉV ÉTTERME DÍJJAL ismeri el.

Dining Guide Év Étterme dobogósok

A lista második helyén a Salt Budapest áll. Az étterem négy évvel ezelőtti megnyitását követően minden évben a TOP10-es lista első felében teljesít. A Salt koncepcióját jegyző Tóth Szilárd séf következetesen halad előre a hazánkban még diszkréten reprezentált progresszív éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem gondolkodásmódja az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett nordic éttermi stílust követi. Az irányzat jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a régiójuk ismert vagy (esetenként) ismeretlen alapanyagaihoz. A Salt konyhája hazai alapokra és személyes kötődésre épít: Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiáját értelmezte újra, egyéni látásmódja alapján.

A 2022-ben az Év Étterme Díjjal jutalmazott Rumour by Rácz Jenő kiemelkedő teljesítménye okán továbbra is a legjobb éttermek között szerepel az idei kalauzban. Rácz Jenő séfnek és a Costes Group-alapítójának, Gerenday Károlynak közös vállalkozása a hazai kínálatban újszerűnek számító egyedi chef’s table koncepcióval várja vendégeit. A Rumour a budapesti vendéglátás első, a séf személyére építő, őt központba helyező étterme. Nem csak a közönség gasztronómiai érzékére próbál hatást gyakorolni: gasztroszínházként aposztrofálja vacsoráit, ennek megfelelően a gasztronómiai élményt kiegészítő elemekkel, gegekkel erősíti. A Rumour ételkínálata az ismert, jól érthető és beazonosítható, biztonságos, klasszikus fine dining stílust képviseli, olykor formabontó tálalással.

Címlapfotó: Dining Guide