Nem papírzacskó, nem hűtő: így a legjobb a kenyeret tárolni!

2023. november 09.

Tesztelték a különböző kenyértárolási módszereket, meglepő eredmény született.

Ha a kenyér minél hosszabb tárolásáról beszélünk, mindenki más módszerre esküszik. Van, aki egyből lefagyasztja, van, aki kenyértárolóba helyezi és olyan is van, aki egyszerűen csak benne hagyja a bolti csomagolásban. Az igazi kérdés viszont az, hogy melyikkel járunk a legjobban?

Szerencsére a thekitchn csapatát is foglalkoztatta ez a kérdéskör, így belevágtak a nagy kenyértárolási teszt elvégzésébe. A kéthetes kísérlet a tengerentúlon zajlott, így értelemszerűen egy olyan fajta kenyeret választottak hozzá, mely az Egyült Államokban széleskörben elérhető. A választott kenyérnek igen magas a cukor-, illetve a tartósítószertartalma. Valószínűleg ez is hozzájárult ahhoz, hogy penészedés nélkül átvészelték a két hetet.

A pontokat két szempont alapján osztották ki. Vizsgálták, mennyire érződött, látszódott a frissessége a kenyérnek, illetve, hogy milyen íze volt két hét után. A végső pontszám másik felét az adott tárolási mód egyszerűsége/bonyolultsága tette ki.

Hol szeret lenni a kenyér: a teszt végeredménye

A tesztből egyértelműen az eredeti (nejlon) csomagolásban tárolt kenyér jött ki a legjobban. Az eredeti csomagolásban szoba hőmérsékleten tárolt kenyér megkapta a maximálisan elérhető 10 pontot.

A második legtöbb pontszámot (9,5 pont) a méhviaszból készült újrahasznosítható csomagolás érte el. Ez amellett, hogy képes volt tovább megőrizni a kenyér puha állagát, jobban is mutatott a pulton, mint a műanyagból készült zacskó.

Talán meglepő, de a hűtőben tárolt kenyér csak harmadik helyezést ért el 8 ponttal. (Egy másik alapvető élelmiszerünknél szintén tévhit, hogy a hűtő a legjobb.) A kenyeret eredeti csomagolásában rakták a hűtőszekrénybe, így joggal feltételezhető, hogy ezzel a módszerrel tovább is bírta volna az élelmiszer. A pontlevonás a hideg hőmérsékletért járt, hiszen a legtöbben nem ahhoz vagyunk szokva, hogy hűtött hőmérsékleten fogyasszuk a kenyeret.

A kenyértároló (6 pont) és a fagyasztó (5 pont) közepes eredményeket értek el. Az előbbiben tárolt kenyér a levegő miatt érthetően hamarabb kiszáradt, utóbbi esetében a nehéz, macerás hozzáférhetőség és az időigényes kiolvasztás hozta a pontlevonást.

A legrosszabbul – nem meglepő módon – a papírzacskó (2 pont) teljesített. Ebben az esetben a kenyérszeletek már 3-4 nap múlva kiszáradtak, két hét elteltével pedig kőkeménnyé váltak.

Címlapfotó: Debbie Widjaja / Unsplash