Télen is nő otthon ez a népszerű zöldség, mi mégis a boltban vesszük kilóját 3000-ért

2025. november 10.

Kifejezetten hálás növény: a négy fal között is remekül megterem, és pár hónap alatt friss termést hoz.

Télen a legtöbb helyen ritkán jutunk igazán friss zöldséghez, ám egy kis odafigyeléssel mi magunk is gondoskodhatunk róla. A zöldborsó például kifejezetten hálás növény: a négy fal között is remekül megterem, és pár hónap alatt friss termést hoz. Ez több okból is előnyös: pénzt spórolhatunk vele (2025. tavaszán, tehát a szezon elején, a friss zöldborsó kilója 3000 forintba került a nagybani piacon), másrészt így egész évben rendelkezésre áll belőle friss.

A házi borsótermesztést megkönnyíti, hogy önbeporzó növényről van szó. Így a terméshez nincs szükség méhekre vagy külső beporzásra. Ráadásul nincsenek nagy igényei: mindössze egy cserépre, némi földre és vízre van szükségünk, és már kész is a saját mini borsókertünk. Télen érdemes odafigyelnünk a fényviszonyokra, hiszen ilyenkor kevés a természetes napfény. A borsó napi 8-10 óra világítást igényel, amit a rövid téli napokon gyakran csak növénylámpával tudunk biztosítani – írja a The Daily Meal.

Hogyan ültessünk borsót?

Mindenek előtt válasszuk ki a számunkra szimpatikus fajtát. A Tom Thumb például ideális beltéri termesztésre, hiszen a növéy mindössze 30–45 centiméter magasra nő. Az Avola szintén remek választás: kompakt növekedésű, és kiválóan fejlődik cserépben is. Akármelyiket is ültetjük, olyan edénybe helyezzük, amibe legalább 20–30 centiméter mély földréteg fér, hogy a gyökerek megfelelően fejlődhessenek. Fontos, hogy az edény alján legyen vízelvezető nyílás. A magokat 2–5 centiméter mélyre ültessük, tartsuk a földet folyamatosan nedvesen, és biztosítsunk egyenletes fényt a növényeknek.

A borsó körülbelül egy hét után kezd csírázni. Ha a föld teteje kiszárad, locsoljuk meg. Néhány hónap múlva megjelennek az apró virágok, majd a borsóhüvelyek. Amikor a hüvelyekben kitapinthatóvá válnak a borsószemek, szedjük le őket – ilyenkor a legédesebbek.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Daniel Öberg / Unsplash