Kiló számra esszük a termését, de most kiderült, ez a világ legmérgezőbb növénye
A Hamburgi Botanikus Kert szakembereinek publikációja komoly visszhangra számíthat.
A Hamburgi Botanikus Kert több mint két évtizede minden évben megválasztja az adott év legmérgezőbb növényét. Céljuk ezzel az, hogy az embereket edukálják az őket körülvevő növényekkel kapcsolatban. A kert munkatársai minden évben egy tizes listát állítanak össze mérgező növényekből. Minden növény ötévente legfeljebb egyszer „nevezhető” a versenyre, a győztesek pedig soha többé nem vehetnek részt a vetélkedésben.
Nyert már korábban többek között a petrezselyem magja és a krumpli zöld része. 2025-ben is egy népszerű élelmiszer növényét választották meg a legmérgezőbbnek. Ez az élelmiszer pedig nem más, mint a kesudió fája (Anacardium occidentale).
Habár a Dél-Amerikában őshonos kesudió feldolgozva egy finom és egészséges mag, bizonyos körülmények között veszélyt jelenthet. A termés maga két részből áll: az úgynevezett kesualmából (a szár kiszélesedő része) és a keményhéjú kesudióból. A boltig eljutó, feldolgozott, megpörkölt kesudió teljesen biztonságos, a nyers állapottal van a probléma. A héja ugyanis a kardol nevű toxikus olajat tartalmazza. Ez bőrrel érintkezve akár égési sérüléseket, viszketést és hólyagokat okozhat. De nemcsak az érintése veszélyes, hanem a feldolgozatlan formában történő fogyasztása is.
Ez azonban senkit ne tartson vissza a bolti kesudió fogyasztásától, mert az valóban teljesen veszélytelen, ráadásul sok értékes anyagot tartalmaz. Kálium, kalcium, réz, cink, magnézium, vas és foszfor is megtalálható benne, valamint gazdag C-vitaminban, E-vitaminan, és B-vitaminban.
Címlapfotó: Gabriel Sepúlveda / Unsplash