400 forintért lehet most házat vásárolni a településen, ahol a híres sajt készül

2025. július 12.

A világ egyik legkülönlegesebb sajtjának szülőhelyén lehet most fillérekért ingatlant vásárolni.

Az in.hu szúrta ki, hogy Olaszország akcióján felbuzdulva immár Franciaországban is vásárolhatunk 1 euróért (nagyjából 400 forintért) házat. Az egyik első fecske Ambert, a mindössze 6500 lakosú délkelet-franciaországi település.

A filléres ajánlat egy szélesebb körű ötéves projekt része, amelynek célja, hogy az üres ingatlanok 60 százalék körüli arányát jóval lejjebb tornásszák Ambert-ben. Eddig úgy tűnik, a terv bevált. Két évvel ezelőtt új osztályt nyitottak Ambert iskolájában, a felújított kereskedelmi és iparkamara épülete pedig 2026-ban közterületként nyílik újra (helyi lakosoknak kínálva munkahelyeket).

Elsőre úgy tűnhet, hogy az Ambert-i házak eladása egyszerű lesz, de sok más 1 eurós házprogramhoz hasonlóan − amelyek főleg Olaszországban elterjedtek −, ezeknek is vannak rejtett költségei, valamint néhány meglehetősen fontos feltétele. Nem lehet második lakásként megvásárolni őket, és az in.hu cikke szerint a vásárlóknak azt is vállalniuk kell, hogy a lakás lakhatóvá válását követően legalább három évig ott élnek. Ha ezt megszegik, büntetésekkel számolhatnak, például a felújításra kapott támogatások visszafizetésével. További nehézség, hogy bár az ingatlanok tényleg csak 1 euróba kerülnek, komoly felújítást igényelnek. Erre vonatkozó írásbeli kötelezettségvállalást kérhetnek attól az egyéntől, aki megvásárolja az egyik házat, amely kiterjed a munkák elvégzésére és a befejezés időpontjára is.

Némiképpen talán meglepő lehet, hogy éppen Ambert állt be az 1 eurós sorba a megannyi apró francia település közül. Ambert-nak ugyanis van egy komoly vonzereje, ami – gondolhatnánk legalábbis – turistákat és tőkét is képes odacsábítani.

Az egyik legnagyobb és legrégebbi francia sajt

Ez nem más, mint a Fourme d’Ambert kéksajt, ami még a kéksajtok között is valódi különlegességnek számít. Míg a legtöbb kéksajt alacsony és zömök, a Fourme d’Ambert minden sajttársa felett áll; magas, keskeny, hengeres, természetes szürke héjú – olvasható a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet leírásában. A félkemény paszta krémszínű, kiemelkedő kék erekkel. A baktériumok által átitatott enyhén csípős, zamatos íz gyönyörűen kiegészíti a vaj és a tejszín jellegzetes jegyeit. A sajtokat legalább 40 napig érlelik párás, de jól szellőző pincékben, közben többször megforgatják.

A Fourme d’Ambert nemcsak egyik legnagyobb, de egyik legrégebbi francia sajt is. Eredete nagyjából 1000 évre nyúlik vissza. Állítólag mind a druidák, mind a gallok már a római megszállás előtt kifejlesztették ennek az egyedülálló sajtnak a művészetét. A Fourme D’Ambert sajt kőbe vésett képe is összetéveszthetetlen a La Chaume-ban, a 9. századi középkori kápolna bejárata fölött. 2002-ben AOC státuszt kapott.

Címlapfotó: Manuel Rheinschmidt / Unsplash