A csemege, ami nélkül még az angol királyi család sem tud meglenni

2023. április 13.

Bor, olaj, méz, kozmetikai termékek. Mind egyetlen gazdaságból, ami egy turista paradicsom közepén rejtőzködik.

Az alábbi írás a 2022-2023-as Vince cikkíróversenyére érkezett. Ezúton is gratulálunk a szerzőnek!

Görögország híres nyaralóhelyén, Zakynthoson járunk. A szigetről valószínűleg mindenkinek a tenger és a napsütés jut eszébe először. Esetleg, ha valaki jártas a görög szigetek nevezetességeiben, akkor a híres Csempész‑öböl és a sziget jelképévé vált védett Caretta caretta teknősök. Pedig a Vrachionas-hegység lábánál, Kallithea faluban egy mini gasztrokulturális ékszerdoboz fekszik: a többszáz éves múlttal rendelkező Therianos család biogazdasága. Itt nemcsak hagyományos görög termékeket kóstolhatunk, illetve próbálhatunk ki, hanem beleláthatunk egy kicsit egy olyan család életébe is, amelynek minden tagja szívvel‑lélekkel azon dolgozik, hogy egészséges és finom termékek kerüljenek az asztalainkra. A farm működéséért jelenleg a négy testvér Dionysia, Kalomira, Anastasios és Dimitris felel, ezzel megvalósítva Dimitris álmát. Egyfajta szinergiában dolgoznak, mindenki jó valamiben, és együtt van a család, ami nagyon fontos eleme a mediterrán kultúráknak.  A föld és a gazdálkodás szeretetét édesapjuktól örökölték, mindemellett a filoxénia, a görög vendégszeretet is a vérükben van.

A farmon Dimitris vezet minket körbe, és mesél nekünk a szőlő- és olíva termesztésről. Két hektár szőlő és három hektár olajfa ültetvényen gazdálkodnak. A kert a nyári turista szezonon kívül az őszi, téli hónapokban is bőven ellátja a családot munkával. A tulajdonos megmutatja a farm állatait, ők szintén családtagnak számítanak. A kis szürke cica (Lilly), a csacsik (Athina és Afrodité), a póni (Eros) és a tűzből mentett szárazföldi teknősök is. Utóbbiaknak saját kis lakrész jut az udvaron.

Bekukkanthatunk az otthonosan berendezett villákba, amik jelenleg négy-öt vendég befogadására alkalmas nyaralóként funkcionálnak. Elnevezéseik is a házigazdák életszeretetéről árulkodnak: Zoe, Symban, Agapi, Fos (Élet, Univerzum, Szeretet, Fény). Baldachinos ágy, veranda, leandersövény: igazi családi idill. Festett dekorációjukat Dionysia, a család művésznője készítette.

Görögország egyetlen birtokba sűrítve

Ezután Dimitris egy termékbemutatóval egybekötött kóstolóra invitál bennünket. Elsőként a ház borai érkeznek. A Váratlan, a Bőséges és az Optimista (Unexpected, Abundant és Optimist), a Therianos család fehér-, rozé- és vörösborai. Csak sorjáznak a finomságok. Extra szűz olíva olaj, fekete mazsola, méz. Dimitris közben beszél az olíva olaj jótékony hatásairól. Az athéni egyetemmel karöltve számos kutatást végeztek, melyek azt bizonyítják, hogy a magas polifenol tartalom jótékony hatással van a szív- és érrendszeri panaszokra, a cukorbetegségre, csökkenti a vérnyomást, lassítja az öregedést. Büszkén mesél a sok elismerésről, amit az évek során szereztek világszerte. De soha nincs megállás, fejlődni mindig kell. A cél, hogy évről évre jobb olíva olajat készítsenek.

görögország, kék tenger, sziklák, napernyők
Fotó: Frenjamin Benklin / Unsplash

Apropó olíva olaj! Az igazi olíva olajhoz hozzátartozik a friss kenyér is, amit jól belemártogatunk. Enélkül még a jó öreg görög saláta, becses nevén a horaitiki saláta sem az igazi. És ne felejtsük a fekete mazsolát sem! A napon szárított, egyesével válogatott és gondosan csomagolt finomságra még az angol királyi család is igényt tart.

A gazdaság termékpalettáját kozmetikai termékek is színesítik. Van közöttük masszázsolaj, szappan, haj-, bőr- és körömápoló krém, ezeket szintén kipróbálhatunk. A mintabolt polcán egyéb érdekességek is felfedezhetők. Kézzel készített díszek, ékszerek, és például Dionysia Tanulj meg repülni című könyve, mely angol fordításban is megjelent (Learning to fly). Az élet értelmét keresve, sokat mesélve segít a bennünk rejlő bölcsességek felfedezésében. A könyv üzenete is a család mottójához igazodik: bármire képesek vagyunk, ha hiszünk benne, és szeretettel tesszük azt.

Szerző: Lóránt Szandra
Címlapfotó: Calvin Shelwell / Unsplash