10 hangulatos karácsonyi vásár a Duna mentén

2022. november 27.

Hangulatos karácsonyi vásár, forralt bor, kézműves termékek és a Duna-part. Kell ennél több, hogy valaki ünnepi hangulatba kerüljön?

A karácsonyi időszak ünnepi hagyománya

A karácsonyi vásár évszázadok óta része az európai ünnepi hagyományoknak. Az első ilyen vásárt 1434-ben a németországi Drezda városközpontjában rendezték. A karácsony előtti hétfőn megtartott egynapos vásáron a helyiek többek között húst vásároltak, hogy megtörjék az adventi böjtöt és megünnepelhessék a karácsony közeledtét.

Az évszázadok során a karácsonyi vásárok olyan ünnepi eseményekké fejlődtek, mint amilyennek ma ismerjük őket. A karácsonyi piacok világszerte megtalálhatók: Amerikától Brazílián át, egészen Japánig. A világ megannyi országa átvette ezt a szeretett hagyományt, ám a legikonikusabb vásárok továbbra is Európában találhatók. Ha valaki még különlegesebb kikapcsolódásra vágyik az ünnepi időszakban, akkor a Duna menti hajókázás, valamint a folyó mentén megrendezett karácsonyi vásárok látogatása az egyik legjobb módja ennek.

BÉCS, AUSZTRIA

karácsonyi vásár, bódék, emberek, fehér épület
Fotó: Alisa Anton / Unsplash

Bécsben minden évben mintegy két tucat karácsonyi vásár várja a látogatókat. A leghíresebb és legnagyobb természetesen a városháza előtt található. Közel száz bódéban válogathatunk ételek, italok, díszek és egyéb kézműves termékek közül.

BUDAPEST, MAGYARORSZÁG

budapest karácsonyi vásár
Fotó: Krisztian Tabori / Unsplash

A magyar főváros az év bármely szakában gyönyörű, de karácsonykor ragyog igazán. A Vörösmarty téri karácsonyi vásáron kínált legtöbb termék kézzel készített. Kiváló bőr-, fa-, fazekas-, textil- és kerámia termékek, valamint ékszerek vásárolhatók itt. A zenekarok népzenét játszanak, az árusok pedig gulyást és más finomságokat árulnak – hívja fel a figyelmet a hazai vásár különlegességeire a goworldtravel oldala. (További részletek az idén megújult Vörösmarty téri forgatagról egy másik cikkünkben olvashatók.)

A WACHAU VÖLGY AUSZTRIÁBAN

karácsonyi vásár termékek
Fotó: Humphrey Muleba / Unslpash

A Duna menti hajós körutazások egyik legnépszerűbb állomása az ausztriai Wachau völgye. Ezt a majdnem 40 kilométer hosszú szakasz Melk, Dürnstein és Krems kisvárosai szegélyezik. Elsősorban a borairól, és a hegyoldalakat borító teraszos szőlőültetvények látványáról ismert a régió, az ünnepek alatt azonban karácsonyi színekbe öltözik a térség. Az egyik kihagyhatatlan helyszín a Göttweig apátság, ami egy lenyűgöző barokk bencés kolostor. A Wachau völgyre tekintő apátságnál rendezett kis karácsonyi vásár tökéletes módja a szezon elindításának.

LINZ, AUSZTRIA

karácsonyi vásár, fények a háttérben
Fotó: cmophoto.net / Unsplash

Ha valaki Linzbe látogat a karácsonyi vásár ideje alatt, azonnal megérzi majd a városról elnevezett hagyományos osztrák sütemény, a linzertorta édes illatát. A mennyei illatokat követve, olyan finomságokra lehet bukkanni itt, mint a kandírozott mandula, valamint a Glühwein, vagyis a forralt bor. A szegfűszeggel, fahéjjal, csillagánizzsal készült italnak lehetetlenség ellenállni.

PASSAU, NÉMETORSZÁG

karácsonyi vásár, emberek
Fotó: cmophoto.net / Unsplash

Ez a kétezer éves város három folyó találkozásánál ad otthont a Szent István katedrálisnak. A székesegyház orgonája 17 ezer sípjával a legnagyobb Európában. A karácsonyi vásáron hagyományos német népzene felel a jó hangulatért. A helyi kulináris specialitásokat sem érdemes kihagyni, ilyenek például a csokoládéba mártott különféle friss gyümölcsök.

REGENSBURG, NÉMETORSZÁG

karácsonyi díszek
Fotó: Stella Tzertzeveli / Unsplash

Regensburg óvárosa ad otthont Európa egyik legromantikusabb karácsonyi vásárnak. A regensburgi Thurn und Taxis család egykori kastélya olyan, mint ha egyenesen egy meséből lépett volna elő. A csillogó karácsonyi fehér és lila fények varázslatos fényt kölcsönöznek a kastély udvarán található bódésoroknak. Kevés szebb hely létezik Európában a forralt bor kortyolgatásához.

NEUBURG AN DER DONAU, NÉMETORSZÁG

karácsonyi vásár és emberek
Fotó: Daniil Silantev / Unsplash

A 30 ezer lakosú adó Neuburg an der Donau festői helyen található, csodálatos panorámával a Dunára. A város kanyargós, macskaköves utcáit színesen házak tarkítják. A város főterén található Neuburger Christkindlmarkt karácsonyi vásár tökéletes kikapcsolódást nyújt a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

OBERSTADION, NÉMETORSZÁG

karácsonyi figura
Fotó: Markus Spiske / Unsplash

A betlehemek a karácsonyi időszak szimbólumai, az 1500 lakosú Oberstadion kisvárosban pedig egy egész múzeumot szenteltek ezeknek a „dekorációknak”. A múzeum egy 1612-ből származó pajtában található, több mint 160 betlehemmel rendelkezik, amik közül a legrégebbi 1850-ből származik. Ezenfelül Oberstadionban természetesen található egy hangulatos kis karácsonyi vásár is.

ULM, NÉMETORSZÁG

karácsonyi vásár fények, karácsonyfa
Fotó: Daniels Joffe / Unsplash

Az ulmi karácsonyi vásár színesen kivilágított standjainál a csodaszép kézműves csokoládétól a gyapjú pulóverekig minden megtalálható. A piac általában több mint 1 millió látogatót fogad egy szezonban.

NÜRNBERG, NÉMETORSZÁG

karácsonyi fények és házak
Fotó: Niklas Ohlrogge / Unsplash

Az egyik legismertebb karácsonyi vásár a nürnbergi, ahol a város főterén megrendezett piac nyüzsgő, középkori hangulatot áraszt. Nürnberg egykor a történelmi fűszerút fontos állomásának számított, ahová a kereskedők fűszereket, például gyömbért és fahéjat szállítottak. Talán ezért is híres a német város a mézeskalácsáról. De ha valaki ellátogat ide, akkor ne csak az édességeket próbálja ki, hanem a finom nürnbergi sült kolbászt is. Az említett finomságok mellé még egy bögre forralt bor is dukál.

Címlapfotó: freestocks / Unsplash