Teljes a 9. Kerekdomb Fesztivál programja

2024. május 22.

A Kerekdomb Fesztivál szeptember 13. és 15. között összművészeti programokkal, különféle borkóstolókkal és dűlőtúrával várja a látogatókat ebben az évben is Tállyára, hogy együtt köszöntsék az őszt. A fellépők között szerepel az Analog Balaton, az Anna and The Barbies, az Aurevoir., a Carson Coma, a Magna Cum Laude és a Punnany Massif. Önálló esttel érkezik Pokorny Lia és Szinetár Dóra, de fellép a Miskolci Szimfonikus Zenekar is.

A Kerekdomb Fesztivál minden évben színes programkavalkáddal csábítja a fesztiválozókat a Tokaji borvidék ékszerdobozába, Tállyára. A koncerteknek, irodalmi beszélgetéseknek és bemutatóknak, színházi előadásoknak, kreatív programoknak Tállya szőlőskertjei és pincészetei adnak otthont. Izgalmas túrák keretében a Tokaji borvidék mesés dűlői is felfedezhetők – és természetesen megkóstolhatók.

A fesztiválra tavaly 6500-an látogattak el és idén is érdemes lesz az őszt itt indítani. A Vincellér Színpadon játszik majd az Anna and The Barbies, az Aurevoir, a Carson Coma, a Magna Cum Laude és a Punnany Massif is. Vasárnap itt láthatjuk majd a Művészetek Völgye és az Art-Színtér közös előadását is, Goldoni darabját, a Mirandolinát. A Szűcs Pincészet kertjében olyan zenekarok lépnek majd fel, mint a szlovák Dis Is Markéta, a Cimbali Trio, A Flirt, Noira, a New Fossils, a Mörk, Beck Zoli és a Fejnélküli Lovas. Borvásár is lesz az udvarban és kézműves foglalkozásokkal is várják majd délelőttönként a gyerekeket.

emberek színpad előtt
Fotó: Kerekdomb Fesztivál

A Bagolyvár idén új helyszínként csatlakozik a fesztiválhoz. Itt hallhatjuk majd többek közt az egy5egy, Buzás Bence, Juhász Zoli, A Csajod és a Sellah Vie dalait, valamint Kollár-Klenecz László Vad című zenés irodalmi estjét is. A Palota Borházban ezúttal is a legfrissebb előadók szólnak majd az árnyas szőlőlugasok alatt: az Analog Balaton, Ajsa Luna, Labek&Chrobak, Lenkke_, Cserihanna, Szlimmy, Mehringer és Co Lee is itt lép fel, utóbbi dj settel érkezik. A Nyerges Udvarban Palágyi Ildikó, Géem, Bodor Áron (Esti Kornél), Gorg és Benzol és Saya Noé zenélnek, a Herself pedig akusztik koncerttel érkezik. A #Lindengarden – Gasztro Porta öreg hársai alatt többek közt Kemény Zsófi költő, író, slammer és rapper lesz a vendég, de táncra perdülhetünk a Rézeleje Kvarttet népzenei koncertjére is. 

A Tokaj Art Wine Barka Galéria Hotel és Étterem többféle programmal is készül. Itt lesz a Művésztelep Galéria megnyitója. A Galária a Közép-Kelet Európai Művésztelep folytatásaként született Művésztelep alkotásait mutatja be már elismert és feltörekvő hazai, illetve külföldi alkotók műveiből. Ahogy már megszokhattuk, ez a helyszín lesz az otthona a meghitt, irodalmi előadásoknak és beszélgetéseknek is. Náray Erika és Nyáry Krisztián Borítékolható szerelem című zenés irodalmi estjével érkezik. Szirtes Edina Mókustól és Gryllus Dánieltől a Pál apostol – dalok Pál levelei szerint című előadást hallhatjuk majd, Vecsei H. Miklós Balla Gergellyel Mondjad, Atikám! című József-Attila estjével készül, Kollár-Klemencz Lászlótól pedig Juhász Annával és Háy Jánossal a Sanctum című zenés előadást hallhatjuk majd. Innen indulnak mindennap a Tállyát bemutató történelmi séták is.

A tállyai evangélikus templom ezúttal is komolyzenei koncertek otthona lesz. Itt hallhatjuk a theFluetwins koncertjét, a Musicalek hangján című zenés verseket és klasszikus musicaleket megszólaltató előadást Enyingi Zsófia és Ondrik János előadásában, Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus Duo VoCellino koncertjét. Itt lép fel a Miskolci Szimfonikus Zenekar is, ezúttal a Mozartissimóval. 

színpad este
Fotó: Kerekdomb Fesztivál

A Közösségi Ház ezúttal is színházzá változik a fesztivál ideje alatt. Többek között itt láthatjuk Pokorny Lia A majdnem tökéletes boldogság receptje című önálló estjét, Szinetár Dóra Egy életem című életrajzi stand up estjét, Cserna-Szabó András A pacal ideje című darabját. A Sanyi, Én és a gyerekek A kerek kő című előadással érkeznek. Az Art-Színtér Agnieszka Osiecka Ő meg Ő című darabját adja elő. 

A Mailloth-kastély a legkisebbeket ringató foglalkozásokkal várja. A nagyobbacska gyerekeknek Bárth János Csirimojó gyerekdalai, a Majorka Színház Pártás királylány című mesedarabja, a Zenebatyu Élményprogram, valamint Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi műsora szólnak majd. A kastély ad otthont ezúttal is a Malter Vándor Filmfesztivál versenyfilmjeinek pénteken. Szombaton és vasárnap pedig az NFI jóvoltából a Macskafogót, a Hyppolit, a lakájt és a Vukot nézhetjük meg itt. 

Szintén a legkisebbeknek szól a Somszög Birtok kalandozó komédiuma, valamint az Alkotóház is. Utóbbiban a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületétől tanulhatunk a különféle mesterségekről, mint az úrihímzés vagy a mézeskalács ütőfa faragás. Mindemellett játszóház és különféle kreatív programok is várják a kicsiket és nagyokat. 

Természetesen Tállyán mindent megfűszerez a bor. Megismerhetjük a fesztiválon a helyi pincészetek történetét, megnézhetjük, hol szüretelik a poharunkba kerülő borhoz a szőlőt. Változatos dűlőtúrákon és különféle, tematikus borkóstolókon is részt vehetünk. A borútlevéllel idén 21 borászat borait és egy pálinkafőzde pálinkáját lehet majd megkóstolni. A Tájoló Tradíció és Innovatív Alapítvány például a tállyai zsidóság és borászat témával indít helytörténeti sétát, Winkler Nóra a Somszög Pincészetbe szervez kóstolót. Utóbbin borokon keresztül a képzőművészethez kapcsolódhatunk. A Szóló Udvarban a natúrborokat ismerhetjük meg jobban, a Rózsa Pincészetben pedig ezúttal is lesz jótékonysági borkóstoló. A Rett-szindrómában élő kislányoknak gyűjt a Mosolybor – azaz a Tokaji Borvidékhez aktívan kötődő nők – közössége. 

emberek táncolnak egy ház előtt
Fotó: Kerekdomb Fesztivál

Tállya környezete is festménybe illő, dűlőivel és sokat megélt, történelmi épületeivel. Aki edzőcipőbe bújva felfedezné a környéket is, annak szólnak az Aggteleki Nemzeti Park túrái, a Kerekdombi Kerekezés. Evezős túrák is indulnak a Bodrogra és idén újdonságként a tállyai Kopasz-hegyi kőbányát is meg lehet látogatni a Colas Északkő bányalátogatás során. Aki pedig csak úgy falja a kilométereket, ezúttal is benevezhet a vasárnapi futóversenyre. 5, 10 és 15 km-es távokon lehet indulni, de lesz családi futás és Ludas Matyi gyerekfutam is. 

Az északkelet-magyarországi régió összművészeti fesztiválja tökéletes lezárása a nyári kavalkádnak és indítása az ősznek. Találkozzunk Tállyán szeptember 13. és 15. között. A 9. Kerekdomb Fesztivál teljes programja már elérhető a www.kerekdombfeszt.hu oldalon.

Címlapfotó: Kerekdomb Fesztivál