Hoppá! 45 forint egy gombóc fagyi az egyik legnépszerűbb üdülőhelyen!

2023. július 10.

A 75 népszerű strandot tartalmazó rangsornál értékelési szempont volt a legnépszerűbb stranditalok és -ételek ára, valamint az időjárás.

Az Omnio utazásfoglaló oldal 2023-ban is összeállított egy listát, amiben Európa (és Észak-Afrika) tengerpartjait hasonlítja össze. A 75 népszerű „strandot” tartalmazó rangsornál értékelési szempont volt a megvásárolható termékek ára (sör, ásványvíz, fagylalt, gyors ebéd), de figyelembe vették az időjárást (átlaghőmérséklet).

Az Omnio szerint, akárcsak tavaly, 2023-ban is Törökország viszi el a pálmát. A legjobb 10 között három török tengerparti szakasz is szerepel. A győztes is közülük került ki. Az első helyet az Alanyában található 2 kilométer hosszú Kleopátra-part szerezte meg. Ez az üdülőhely az egyik legnépszerűbb Törökországban (és egész Európában), évente 2 millió turista látogatja.

A Kleopátra-part egy részsikert is magáénak tudhat. Itt a legolcsóbb a fagylalt (átszámítva 45 forint egy gombóc). A 140 forintos ásványvízzel is legjobb 10 közé kerültek. A sörbarátoknak viszont már mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlniuk: egy korsó sör átszámítva 600 forint a Kleopátrán. Ezzel a középmezőny hátsó felében tanyáznak. A sör kategóriában egyébként Spanyolország nyert (Playa Marbella, 270 forint) és nem meglepő módon több német tengerpart is az élmezőnyben végzett.

Érdekesség, hogy bár a török Yashi Beach első sorban ötcsillagos üdülőhelyeiről és csillogó jachtjairól ismert, sok más európai riviérához képest még így is megfizethető. Összesítésben a 8. helyen végzett. (Aki olcsó, de tengerpart nélküli, ebből adódóan nyugisabb üdülőhelyre vágyik, annak ezt az országot ajánljuk.)

Az összesített rangsor első tíz helyezettje

  1. Kleopátra-part, Alanya, Törökország
  2. Velika Plaza, Ulcinj, Montenegró
  3. Primorskói tengerpart, Bulgária
  4. Playa de Ses Illetes, Formentera, Spanyolország
  5. Aranypart, Várna, Bulgária
  6. Halk-part, Side, Törökország
  7. Heringsdorfi part, Usedom, Németország
  8. Yahsi tengerpart,  Bodrum, Törökország
  9. Fügefa-öböl, Protaras, Ciprus
  10. Plage d’Agadir, Marokkó

Címlapfotó: GG LeMere / Unsplash