Ismerős ízek a Párisi Passage étterem tavaszi kínálatában – egy kis csavarral

2023. április 29.

Valódi hazai ízeket és klasszikus fogásokat felvonultató tavaszi étlappal várja vendégeit a Párisi Passage étterem. A patinás épület miliőjével összhangban az étterem gasztronómiai kínálatát az ikonikus magyar fogások határozzák meg.

Lutz Lajos vezetésével a Párisi Passage konyhája minőségi magyar alapanyagokkal dolgozik. A több mint harminc éves szakmai tapasztalattal bíró executive chef büszke a hazai termelőktől beszerzett kiváló húsokra, sajtokra, zöldségekre, ahogy a saját készítésű pékárura is. Az új étlapot bemutató sajtóvacsorán három fogást kóstoltunk.

Párisi Passage belső tere, üvegtető, asztalok, székek
Fotó: Párisi Passage

Libamáj zsírjában, marinált lila hagymával, fokhagymakompóttal, házi kovászolt kenyérrel

színes ételek fehér tányéron a párisi passage étlapjáról
Fotó: Párisi Passage

Aranytömböt idéző hasábként érkezik a libamáj, finoman fűszerezve, saját zsírjában. Masszív adag, könnyen jól is lakhatunk vele. Mind a máj, mind annak zsírja igen ízletes, így azon kapjuk magunkat, hogy már a negyedik szelet kenyérre kenjük az illatos zsírt és halmozzuk a csábító májdarabokat. A málnaecetben marinált lila hagyma szépen ellenpontozza a máj gazdagságát, akácsak a fokhagymabefőtt, amelyet gyömbér, citrom és fehér balzsamecet frissít. A magyar konyha külföldiek által is igen kedvelt fogását a kétféle hagyma kreatív használata teszi korszerűvé.

Fogas kárpáti módra, citromos halmártással, zalai rákkal, kucsmagombával és rizsfelfújttal

Gyönyörűen tálalt fogás. A folyami rák élénk korallszíne, a citromos mártás visszafogott pasztellje, a bőrén sült fogas ezüstszürke tónusai és a kucsmagomba meleg barnája és a rizsfelfújt aranysárgája szemet gyönyörködtető kompozícióba rendezve érkezik elénk. A halfilé tökéletes állagú, a mártás selymes és pikáns, a rákok enyhén édeskés íze szépen simul mellé. A kucsmagomba umamiban gazdag ízét még jobban kiemeli a sáfrányos hallé, amiben elkészül. A rizsfelfújt kívül ropogós, belül krémes, akár egy arancini.

Rákóczi túrós

Szerencsére valószínűleg tényleg létezik egy „desszertgyomor”, ahol akkor is van még egy kis hely, amikor jóllakottan hátradőlnénk. Kár lett volna kihagyni az újragondolt Rákóczi túróst. Friss, habkönnyű túrókrém, kajszibarackkal pettyezve, piros ribizlivel megbolondítva, tojáshabbal díszítve. Az édes íz a háttérben marad, a frissesség vezeti a falatokat – abbahagyhatatlan.

Igazi diós palacsinta

barna palacsinta, barna öntettel fehér tányéron
Fotó: Párisi Passage

Nem hagyhatjuk említés nélkül a citromos-narancsos szirupban puhára főzött, rumos mazsolával és kandírozott narancshéjjal gazdagított dióval töltött palacsintát sem. Az étcsokoládés öntet és a roppanós karamellizált dió, valamint a narancscsipsz egymást kiegészítő textúrái és ízei teszik igazán emlékezetessé.

Borlap

Az étterem borlapja örvendetesen sok, jó ízléssel válogatott magyar és nemzetközi tételt kínál. Vacsoránkat a Párisi Passage saját 2021-es Chardonnay bora kísérte. A telt, krémes, hordófűszerekben és érett fehér húsú gyümölcsökben gazdag bor a libamáj mellett éppúgy megállta a helyét, mint a könnyű halétel borpárjaként.

Az igazi vendégszeretet

„A mi víziónk egy olyan étterem, ahová bármikor szívesen jön el egy hazai ízekre vágyó vendég, aki nyitott a hagyományos, magyar ételek modern változataira. Figyelünk arra, hogy minden igényt kiszolgáljunk, így a klasszikus borjú bécsi és az általunk készített házi csalamádé mellett, továbbra is elérhetőek a nemzetközi és vegán fogások is. Szeretnénk mindenkinek megmutatni, hogy milyen az igazi magyar vendégszeretet, akár egy közös családi ebédre vagy egy romantikus vacsorára térnek be hozzánk” – mondta el Hnatyszyn-Gyenei Bernadett, a Párisi Udvar Marketing & Kommunikációs Igazgatója.

Címlapfotó: Párisi Passage