Nem kamrában, nem zacskóban: így a legjobb az almát tárolni!

2025. szeptember 29.

A hosszú távú alma tárolás nemcsak praktikus, hanem pénztárcabarát megoldás is.

Az alma az egyik legkedveltebb gyümölcsünk – roppanós, lédús és egészséges, ráadásul a legtöbb magyar kertben megterem. A bőséges őszi termés viszont könnyen kárba veszhet, ha nem gondoskodunk a megfelelő tárolásról. Jó hír, hogy néhány egyszerű, mégis hatékony praktikával akár tavaszig is frissen tarthatjuk almánkat – ígéri az agroinform.hu oldal. Az alábbiakban a vince.hu is bemutatja az eredeti cikkben felsorolt trükköket.

A frissesség kulcsa: hűvös, párás környezet

Az alma legnagyobb ellensége a meleg és a száraz levegő. Épp ezért ideális tárolóhely lehet egy fűtetlen pince, garázs vagy akár egy szigetelt kerti tároló is. A lényeg: a hőmérséklet 2-6 °C között mozogjon, a levegő pedig legyen enyhén párás.

A rövid távú tároláshoz elegendő egy hűtőszekrény is, ahol az almát papír- vagy vászonzsákban tartjuk. De ha hónapokra tervezünk, akkor jöhet az almák egyenkénti becsomagolása újságpapírba, ládába vagy tálcára rakosgatva, egy rétegben.

Nem minden alma bírja a raktározást

A korai, édes fajták – mint a Gála vagy Paulared – csak néhány hétig bírják. A vastag héjú, késői almák – például a Jonatán, Idared vagy Húsvéti rozmaring – viszont jól viselik a hónapokig tartó tárolást.

Figyeljünk arra is, hogy csak egészséges, érett almákat tegyünk félre. A legkisebb ütődés vagy sérülés hamar romláshoz vezethet. És ahogy a mondás tartja: egy rossz alma az egész kosarat megfertőzi. Ezért rendszeresen ellenőrizzük az állományt, és a hibás darabokat távolítsuk el.

Így lesz az alma örök kedvenc

A hosszú távú tárolás nemcsak praktikus, hanem pénztárcabarát megoldás is. Nem kell télen importált gyümölcsökre költeni, ha van otthon saját almánk. Egy kis odafigyeléssel tehát bárki élvezheti az alma frissességét – még akkor is, amikor már havazik odakint.

Címlapfotó: Priscilla Du Preez / Unsplash