Így készíthető el otthon a tojásételek királya
Anno állítólag a másnaposság ellenszereként rendelték, ám annyira finomnak bizonyult, hogy ma már minden jó reggelizőhely étlapjának kötelező tartozéka.
Az Eggs Benedict az egyik legizgalmasabb reggeli étel. Minden magára valamit adó reggelizőhelyen szerepel a kínálatban. Eredetéről több legenda is kering. A Hamu és Gyémánt azt írja, a legelterjedtebb verzió szerint a tojásos fogást az 1890-es években találták fel New Yorkban. Állítólag egy nyugdíjas bróker, Lemuel Benedict kérésére készítették el a híres Waldorf Hotelben. Benedict a másnaposság ellenszereként rendelt angol muffint, buggyantott tojást, bacon-t és hollandi mártást. Ezt a kombinációt annyira finomnak találtak a szakácsok, hogy felkerült a hotel étlapjára. Otthon kevesen szoktak nekiállni elkészíteni, pedig – mint az alábbiakból látható – nem is olyan bonyolult az Eggs Benedict recept.
Eggs Benedict recept
Hozzávalók a buggyantott tojásos muffinhoz
- 4 darab tojás
- 1 ek. fehérborecet
- 4 szelet sonka
- 4 darab angol muffin
Hozzávalók a hollandi mártáshoz
- 4 darab tojássárgája
- 1 tk. citromlé
- 1 ek. dijoni mustár
- 20 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Így készül
- Egy nagyobb méretű lábasban forraljunk vizet. A vízbe tegyünk sót és egy evőkanál borecetet. Miután a víz felforrt, kicsit vegyük lejjebb a lángot, várjuk meg, hogy gyöngyözzön.
- A tojást üssük fel egy kis tálkában. Keverjünk örvényt a vízben, majd óvatosan engedjük a tojást a gyöngyöző vízbe, 4-8 perc alatt főzzük meg.
- A mártáshoz a tojássárgáját a citrom kifacsart levével, egy csipet sóval és borssal keverjük össze, majd vízgőz felett keverjük tovább, közben folyamatosan csurgassunk hozzá olvasztott vajat. A szép fényesre kevert, sűrű mártást vegyük le a gőzről, adjuk hozzá a mustárt, majd alaposan keverjük el.
- Vágjuk fel a muffint, tegyük rá a sonkát, majd a tojást, legvégül pedig locsoljuk meg a hollandival.
Címlapfotó: Grace Hazell / Unsplash