Magyarosan újragondolt klasszikusok és 2024 legmenőbb koktéljai egy helyen!

2024. július 11.

Ahogy a gasztronómia világában, úgy a koktélok terén is változnak a trendek. Új ízek, színek, hozzávalók, illatok kerülnek a fókuszba évről-évre. A város legmagasabb pontján lévő páratlan panorámával rendelkező VIRTU Bár azonban az örök klasszikusokat helyezi a reflektorfénybe. Azokat, amik minden gond nélkül kiállják az idő próbáját.

1806. Ekkor jelent meg először egy amerikai újságban a koktél szó nyomtatásban. „Innen” indult világhódító útjára ez az italkategória. A bártenderek alapműve a mai napig egy Jerry Thomas nevezetű pultos koktélkönyve, aki először tekintett az italkeverésre különálló szakmaként.

virtu, férfi kék zakóban áll
Steier Máté, a VIRTU bártendere Fotó: Kovács József

Az évtizedek során rengeteget formálódtak a kezdeti italok, hiszen folyamatosan külső tényezők befolyásolták megjelenésüket. Nincs még egy olyan területe a gasztronómiának, amit a gazdasági helyzet, a világban uralkodó háborús viszonyok, az alapanyaghiány és a vendégek ízlése ennyire befolyásolna. Mára azonban már biztonsággal beszélhetünk klasszikusokról és alapkoktélokról. Ezek az ízkombinációk azóta bevésték magukat az összes magára valamit is adó koktélbár itallapjának hasábjaira, és a világ bármely pontján el tudja készíteni őket egy bártender– fejti ki véleményét Steier Máté a VIRTU Bár bártendere. „A klasszikusok időtállóak. Egy jó szakember tudja és megérti, hogy azt úgy kell készíteni, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Viszont egy jó szakember azt is tudja, mikor és hogyan nyúljon hozzá, hogy meg tudja mutatni a saját egyéniségét is. A VIRTU Bárban örömmel tisztelgünk a nagy klasszikusok és azok ismert változatai előtt, de az általunk újragondolt formában is megtalálhatóak az itallapon.

Szőlőpálinkapermet és szivar illatú füst a koktélbár specialitásai között

virtu, pohárban füst és kávé
Fotó: Kovács József

A bár – annak ellenére, hogy a VIRTU-ban egy különálló élménypontként tekintenek rá – szorosan együttműködik az étteremmel, annak szerves részét képezi. Így identitása is szorosan kapcsolódik hozzá.

„Bár nemzetközi ízeket akartunk, az étteremhez hasonlóan a bárban is kiemelten kezeljük a magyar, illetve a környező területek alapanyagait. A mi arany középutunk az lett, hogy megalkottuk az öt legnagyobb klasszikus koktél különböző változatait a nemzetközi, illetve a magyar ízlésnek megfelelően is. Ennek köszönhető, hogy pálinkát, keserű likőröket, valamint egyéb magyaros hozzávalókat, mint a szivar illatú füst is felhasználtunk egy-egy Old Fashioned, Negroni, Martini, Daiquiri, vagy Margarita variációhoz” – árulja el a koncepció alapját a bártender.

virtu, piros-zöld poharak egymás mellett, mögöttük egy férfi
Fotó: Kovács József

A főváros legmagasabb pontján, a felhők magasságában található koktélbár nemcsak Budapesten, de az egész régióban egyedülállónak számít, hiszen egyénre szabott koktélvariációkat is rendelhetnek a vendégek.

Címlapfotó: Kovács József