Az olaszok titkos kedvence 4 összetevőből: sült ziti
Az olasz konyha és filmek egyik népszerű étele a sütőben sült ziti. Elkészítéséhez mindössze 4 összetevőre van szükségünk. Az év minden szakaszában tökéletes fogás, hiszen amellett, hogy percek alatt össze tudjuk dobni, isteni omlós, egyben roppanós végeredményt kapunk. Ha unjuk már a paradicsomos tésztát, mindenképp próbáljuk ki a sült zitit. Garantáltan nem tudunk majd betelni vele.
Tévedés azt gondolni, hogy tésztát csak főzni lehet. Sütőben sülve is kiváló állagú pastát kaphatunk, ezért is nagyszerű fogás a sült ziti. A ziti maga gyakorlatilag a cső alakú tésztát jelenti. Eredetileg Dél-Olaszországból származik, megjelenését Szicília vagy Campania tartományához kötik. A ziti a zita, azaz fiatal menyasszony szóból származik, ugyanis ezt a tésztát szolgálták fel általában a lagzikon. (Olasz tésztahatározónkat IDE KATTINTVA lehet elolvasni.)
A spagettitészta unokatestvéreként is emlegetett zitit számtalan módon el lehet készíteni, ám legnépszerűbb a tepsiben sült, paradicsomos verziója, mely napokig eláll a hűtőben anélkül, hogy romlana az íze. Mi az alábbiakban a Hamu és Gyémánt oldalon bemutatott receptet adjuk tovább.
Sült ziti
Hozzávalók
- 500 gramm ziti
- 1 üveg marinara szósz
- Ricotta: válasszunk minél zsírosabb fajtát
- Mozzarella
Így készül
- Egy tálba dobjuk bele a tésztát, majd öntsük rá a szószt és a ricottát.
- Keverjük el alaposan az összetevőket, majd tépkedjük kisebb darabokra a mozzarellát.
- Vegyünk elő egy tepsit, majd öntsük át a tésztás masszát és tegyük bele a mozzarellát. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen eloszlassuk a tésztát is.
- Előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 percig süssük, majd friss bazsalikommal megszórva tálalhatjuk.
Címlapfotó: Josh Hild / Unsplash