Ilyen a prosecco, amikor a minőség diktál

2023. június 07.

Összefogásból születnek az igazán nagy dolgok: megkóstoltuk az országban jelenleg elérhető legjobb prosecco tételeket, és ezt most bárki utánunk is csinálhatja.

Városrendészeti felvezetéssel érkezünk meg Győr főterére. Sétáló övezetben járunk, a járókelők pedig talán azt hiszik rólunk, hogy valamiféle mozisztárok vagyunk. A Pannonhalmi Borterasz és Borbárhoz érve három fehér inges, kék kötényes úriember vár bennünket, mosolyogva. Az ismeretlen arcok – no és az apron – először azt sugallja, hogy felszolgálókkal nézünk farkasszemet, de gyorsan érkezik az új snitt: ők a mai vendéglátóink, az igazi „mozisztárok”, a Bubblyshop.hu megálmodói s megvalósítói. Régi kedves cimboránk, Illés Tamás (a Pannonhalmi Főapátság pincészetének kereskedelmi és marketingigazgatója – a szerk.) ezúttal igazoltan van távol. Úgyhogy gyorsan szerepet cserélünk, és máris ők kerülnek rivaldafénybe, mi pedig csak isszuk a szavaikat – és persze a poharakba is gyorsan kerül némi buborék.

Partizánakciókból virágzó biznisz

három férfi beszélget és nevetgél, kezükben prosecco üvegek és poharak
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

A prosecco maga ismert fogalom, ám létezik ennek egy úgynevezett őshazája – indítja Csütörtöki Tamás a beszélgetést. – Ez a Conegliano és Valdobbiadene közötti terület. Krokodilfarokra hasonlító hegyvonulatokból áll össze, ami a Dolomitoknak épp az alja. Nagyon szerencsés olyan szempontból, hogy a talaj rendkívül változatos, másrészt pedig szépen körbesüti a nap. Évi 1500 mm eső esik itt, ami nagyon sok; a nagy szintkülönbség miatt – 50–500 méter magasan húzódik egy dűlő – pedig csak heroikus küzdelemben lehet művelni a területeket, kézzel.

Ha szüretkor beállsz egy szőlősorba, a következő tőke a bokádat veri. A domborzati viszonyoknak köszönhetően nagyon jól átszellőzött az egész placc, jól érzi magát a szőlőnövény, amelyek átlagéletkora 40–60 év között mozog. Itt finom ásványosság is szerephez jut mindig az ízben – mármint azoknál, akik nem fedik el cukorral, de róluk mi nem beszélünk, mivel nem is hozzuk a termékeiket.” Ez a prosecco-kategória csúcsa, a DOCG természetesen.

Nagyjából 250 borász van itt; ezt a kört a fiúk leszűkítettek először 45-re, majd 24-re – és őket már elmentek személyesen is megismerni. Végigkóstolták a szortimentet, és így választottak ki 9 termelőt, akiknek jelenleg közel félszáz termékét importálják az országba. Ezeket akár néhány kattintással bárki otthonába rendelheti és megízlelheti.


„Voltunk külön-külön is a területen, afféle kirándulásjelleggel, mint valami partizánakció – meséli Csonka Iván. – Aztán közösen célirányosan, előre leszervezetten mentünk; ekkor már a pincészetek tudták, hogy kik vagyunk, milyen céllal érkezünk hozzájuk. A proseccók kiválasztása mindig nagy dilemma; mivel mi ezt szerelem- és hobbiprojektként fogjuk fel, így nem annyira a közízlést szeretnénk kiszolgálni, hanem az általunk izgalmasnak tartott tételeket hozzuk el. Ezért viszont sokkal több edukációs munka kell mögé, hiszen meg kell tanítani az embereket arra, hogy amit mi szeretünk, miért finom.

Azok, akikkel mi foglalkozunk, mind nagyon magasra pozicionálják magukat: tudják, hogy nagyon értékes terület az övék, teljesen egyedi jellemzőkkel rendelkeznek, hárommillió euró egy dűlő… teljesen más léptékkel működnek ők, amit mi itt fel sem fogunk teljesen. Rengeteg energiát tesznek ezekbe a tételekbe, és aki egyszer megkóstolja, érezni fogja a minőségi különbséget.”

Nemcsak pezsgőkben vannak otthon

két férfi ül egy pizzákkal megrakott asztalnál
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Bár komolyak a témák, a pohárba egymás után kerülő italok pedig még komolyabbak, a fiúkat mégis körüllengi egy kis könnyedség. Négyből hármuk más vállalkozásban teljesít főállásban, így presszió nélkül tudtak belevágni a szenvedélyprojektbe. Dudás Alex a Bubbly Shop logisztikáján dolgozik és értékesítéséért felel. Iván és Tamás sikeres kommunikációs ügynökséget visz – amivel gyorsan rövidre zárjuk azt a kérdést, hogy miért is ennyire zseniális a Bubbly Shop mögötti weboldal, és honnan a magas szintű igényesség az online marketing terén.

A négy fiút évtizedes barátság és kollegiális viszony köti össze, és számos közös borkóstolás is, amelyek metszéspontjában mindig is ott volt a buborékok iránti rajongás. Az álom, a saját importcég megalapításának gondolata is már jó ideje befészkelte magát a fejekbe, aztán végül 2020-ban vágtak bele a megvalósításba, amely tavaly december 1-jén vált a közönség számára nyilvánvalóvá. A webshop csak az egyik láb, mellette roadshow-kat is tartanak: felléptek már borbárban, de egy felújított kolostorban is – térképes prezentációban avatják be a nagyérdeműt a magas minőségű proseccók rejtelmeibe, a kóstolási élményt pedig aromakészlettel vezetik fel. Négy étel és nyolc prosecco alkotja a menüt – egyelőre.

Bővülő szortiment

Az álmok ugyanis itt még nem érnek véget, a szortiment idővel bővül majd franciacortával, crémant-okkal, és mindez nemcsak a webshopban lesz elérhető, hanem a hazai gasztroszcénát is szeretnék kiszolgálni. Mert, mint mondják, és mint tapasztaljuk, a champagne-ok ára az elmúlt években eléggé elszállt, és amit ők kínálnak, saját kategóriájában sok esetben van olyan minőség, mint egy vintage champagne – csak éppen néhány roppanós bankóval több marad a zsebünkben (vagy ugyanannyiért több palack landol a hűtőnkben).

A habzó kategória a világban is, nálunk is felszálló ágban van; olyannyira igaz ez, hogy akár a rozét is letaszíthatja a trónról. Persze, amit a Bubbly Shop kínál – ha esetleg a fentiekből még nem lett volna egyértelmű – nem az olcsó kategória. A belépő szintű pezsgők 5-6000 forinttól indulnak, de van van akár 20 ezer körüli tétel is. Mint ahogy Iván fogalmaz, olyan embereknek szánják, akik a pénzükért cserébe valódi minőséget szeretnének.

Col Sandago Wildbacher Brut Rosé Spumante

Illatban és ízben is a szamóca dominálja, majd érkezik egy grépfrútos, vérnarancsos jelleg, pici fűszerességgel, mineralitással.

Elérhető itt.

Col Sandago Wildbacher Rosé Extra Brut Metodo Classico

rozé prosecco az asztalon, mögötte a palack
Fotó: Hirling Bálint/Vince Magazin

Mondanánk, hogy a legjobb prosecco, ami valaha elénk került, de nem lenne igaz. Egy vakkóstolón könnyen összetéveszthető a champagne-nyal. Az aszalt gyümölcsösség, gránátalma és a visszaköszönő vérnarancs mellett abszolút liebling kenyeresség fogad.

Elérhető itt.

Nani Rizzi Gran Cuvée Ergi Extra Dry Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Egy magyar vonatkozású prosecco: Ergi, vagyis Erzsi az alapító beteljesületlen nagy szerelme volt, most pedig ezzel a kedves tétellel áldoznak az emlékének. Hatvan–hetven éves tőkékről szedett csúcsminőség, körte, zöld alma, friss virágos jegyek – hamisítatlan gleraélmény, garantáltan gyorsan fogy.

Elérhető itt.

A teljes cikk a Vince Magazin 2023/5. májusi lapszámában jelent meg.

Szerző: Kalmár Borbála

Címlapfotó és fotók: Hirling Bálint