Mind megmossuk főzés előtt ezt az élelmiszert, és pont ezzel betegítjük meg magunkat

2025. május 10.

Szakértő mondta el, miért nagyon veszélyes megmosni ezt az élelmiszert.

Elsőre logikusan hangzik, hogy a csap alatt szobahőmérsékletű vízzel átmossuk a nyers csirkét, ám a Delish gasztronómiai portál szakértője szerint ezzel az alapvetően ártalmatlannak tűnő mozdulattal akár több milliárd betegséget okozó baktériumot is elterjesztünk nemcsak magunkon, hanem a környező konyhai felületeken is. Mint kiderült, a víz ugyan hatékonyan tisztít, ez a művelet valójában mégsem fertőtlenít. A szétfröccsenő víz ugyanis tökéletesen alkalmas arra, hogy az emberi szem számára láthatatlan baktériumokat mindenhova eljuttassa.

Régen, a bevásárlóközpontok és a tömegtermelés előtti korszakban természetes volt a csirkék tisztítása. A kopasztás folyamatának elengedhetetlen részét képezte. Érdekesség, hogy főzés előtt egyes kultúrákban (például Jamaicában) a mai napig szokás a csirkét valamilyen természetes savval, például egy fél citrommal vagy lime-mal átdörzsölni, szintén a fertőtlenítés miatt. Ám szakértők szerint még így sem akadályozzuk meg teljesen a baktériumok, például a szalmonella terjedését.

A portál szerint a legjobb módja, hogy megvédjük magunkat a káros baktériumoktól, hogy az ellenkezőjét tesszük annak, ami logikusnak tűnik, azaz, hogy soha nem mossuk meg a nyers húst. A főzés során a magas hő gyorsan elpusztítja a nem kívánt baktériumokat az ételről. Mellesleg így nemcsak időt, de vizet és még némi papírtörlőt is spórolunk.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: CDC / Unsplash