Itthon is tarol a világ legrégebbi hüvelyes zöldsége

2024. április 27.

Tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokkal, ráadásul sokoldalúan felhasználható. Nem véletlen, hogy hazánkban is egyre népszerűbb.

A világ egyik legrégebbi alapanyagaként a fava, vagyis a lóbab már hazánkban is jó ideje népszerű. Elmondjuk, hogy milyen egészségügyi előnyei vannak, és melyek a leggyakoribb felhasználási módjai.

2015-ben egy észak-izraeli ásatásnak köszönhetően fény derült arra, hogy az emberiség minimum 10 ezer éve, az újkőkorszak óta fogyaszt lóbabot. Emellett nemrégiben az is kiderült, hogy az 1400-as évek vége előtt Európában a fava valószínűleg az egyetlen, szélesebb körben is elérhető babfajta volt – írja a VegNews. Egyáltalán nem véletlen, hogy a történelem során ilyen fontos szerepet töltött be ez a hüvelyes. Rendkívül tápláló, kifejezetten egészséges és sokoldalúan felhasználható.

Nagyon gazdag fehérjében (egy 100 grammos adag körülbelül 13 gramm fehérjét tartalmaz), emellett jó rostforrás, valamint olyan tápanyagokat tartalmaz, mint a réz, a folsav, a mangán, a vas és a kálium. Ezen kívül olyan vegyületeket is megtalálunk benne, amelyek segíthetnek növelni az antioxidánsok termelődését a szervezetünkben.

A lóbab sokféleképpen felhasználható. Mártások és levesek alapját is képezheti, de néhány országban a csicseriborsó helyett ebből készítik a falafelt. (Az általunk régebben bemutatott falafel recept is tökéletesen működik lóbabbal.) Bár a világ minden táján fogyasztják, különösen a mediterrán és közel-keleti országokban népszerű. Egyiptom egyik hagyományos fogása például a ful madames, ami egy fűszerekkel párolt, olívaolajjal gazdagon meglocsolt, lóbabból készült egytálétel.

A fava hazánkban is népszerűbb, mint valaha. Rengeteg boltban beszerezhetjük akár szárazon, akár konzervként, és egyre több Magyarországon működő közel-keleti étteremben dolgoznak vele.

Címlapfotó: Beth Macdonald / Unsplash