Ingyen van, mindenkinek van belőle otthon és finomabb lesz tőle a kávénk

2025. április 20.

Egy elképesztően egyszerű, de nagyszerű trükkel fokozhatjuk a kávé ízét.

Amerikai kutatók egy meglepően egyszerű trükköt fedeztek fel a kávé ízének fokozására. Ha az őrlés előtt egy kevés vizet adunk a kávébabokhoz, sokkal finomabb főzetet kaphatunk. Az Oregoni Egyetem kutatócsoportja a Matter tudományos folyóiratban publikálta megállapításait, amelyek szerint ez az apró lépés nemcsak az ízélményen javít, de az őrlési folyamatot is hatékonyabbá teszi – olvasható az agroinform.hu oldalon.

A kávé ízét számos tényező befolyásolja. Ilyen a pörkölés foka, a főzés technikája és – mint most kiderült – a darálás módja is kulcsfontosságú lehet. A darálás során ugyanis a kávészemcsék súrlódása statikus elektromosságot kelt, ami miatt a részecskék összetapadhatnak, eltömítve a darálót. Mindez egyenetlen őrlést és ezáltal gyengébb kávét eredményez.

A megoldás egyszerű – ígéri a fent idézett cikk. Egy kis mennyiségű víz, amit a kávébabokra permeteznek őrlés előtt. Ez a lépés csökkenti a statikus töltést, megakadályozza a csomósodást, és egyenletes őrlést tesz lehetővé. Így a főzés során a víz egyformán áramolhat át az őrleményen, több ízt kivonva belőle.

A kutatás során különféle eredetű és pörkölésű kávékat vizsgáltak, és azt találták, hogy a sötétebbre pörkölt, szárazabb babok nagyobb mértékű elektromos töltést generálnak. A megfelelő mennyiség: körülbelül 0,5 milliliter víz 1 gramm kávébabhoz.

Érdekességként a kutatók hozzáteszik: a kávé viselkedésének vizsgálata akár a geofizikai jelenségek – például földcsuszamlások vagy vulkánkitörések – jobb megértéséhez is hozzájárulhat.

Címlapfotó: Candice Picard / Unsplash