Újfajta csokoládét készített egy testvérpár, máris letarolják vele a boltokat

2024. március 03.

2021-ben alapított csokoládé műhelyükkel máris történelmet írtak. Többek között a Lindt is megkereste őket, partnerséget ajánlva.

Egy német cég újszerű ötlettel próbálja megújítani az édességek piacát. Vegán és kakaómentes alapanyagokból állítottak elő csokoládét, ami ráadásul olcsóbb, mint az igazi. A 2021-ben indult céget – amiről az Agrárszektor írt egy hosszabb cikket – egy testvérpár indította, Dr. Sara és Dr. Maximilian Marquart. A cég 2021-ben hatmillió dolláros befektetéssel indult, most pedig további 15,4 millió dollárt sikerült bevonniuk. Olyan vállalati partnereik vannak, mint a Lindt vagy a Lufthansa – írja az Agrárszektor a Techcrunch oldalra hivatkozva.

A kakaómentes vagy éppen a vegán csokoládé gondolata egyébként nem a német testvérpártól származik, már vannak fenntartható és technológiaintenzív ötletek a kakaótermelés kiváltására. Ilyen például a California Cultured, egy san francisco-i startup, ami laborban növesztett kakaóból gyárt csokit. Az ő ötletükben az újdonság, hogy az mesterséges alapanyagok helyett inkább természetes összetevőkön alapszik. A müncheni székhelyű startup napraforgót és zabot használ fel, illetve más élelmiszergyártási folyamatokból megmaradt melléktermékeket. Ezeket aztán saját nemesítésű mikrobaktérium-kultúrájukat használva fermentálják.

A csokoládé, ami nem csokoládé

A testvérpár több, mint száz alapanyagot tesztelt, és arra jutottak, hogy végső soron a fogyasztók által közkedvelt csokoládéíz a fermentációból, a pörkölésből, és a hozzáadott alapanyagokból, nem pedig magából a kakaóbabból származik. Sara Marquet a Siftednek elmondta, a helyi és más európai országokból beszerzett alapanyagaik érlelését majdnem pont ugyanúgy végzik, mint ahogy azt a hagyományos csokoládé gyártásához a kakaóbabbal is csinálják. Az egyetlen kivétel, hogy a kakaóbabot a szabadban, kupacokba hordva, banánlevelekkel lefedve érlelik a gazdák.

A cég kakaómentes csokoládéját ChoViva néven forgalmazzák. Többféle ízváltozata is van, félédes, „tejcsokoládé” és fehércsokoládé változatát fejlesztették ki eddig. A cég elmondása szerint gyakorlatilag mindenre lehet használni a terméküket, amire a csokoládét lehet. Desszertként fogyasztáson kívül fagylaltkészítéshez és süteménysütéshez is jó, és ráadásul, 30 százalékkal kevesebb cukor van benne.

A 2021-ben alapított cégnek mára ötven alkalmazottja van, és a mostani befektetési körben azt próbálják elérni, hogy a kakaóvajat és pálmaolajat helyettesítő, alternatív, fenntartható összetevőik gyártását technológiailag ipari szintre tudják elérni.

Címlapfotó: Kier in Sight / Unsplash