Újra népszerű az olasz nyári finomság, az affogato

2024. június 24.

A világ egyik legrejtélyesebb italáról van szó, az elkészítése viszont pofonegyszerű, otthon is könnyen megbirkózunk vele.

Az olasz affogato jelentése megfulladni, elsüllyedni, de ezen túlmenően máig vita alapját képezi, hogy mitől lesz egy affogato az, ami. Egyesek szerint egy friss eszpresszó és fagylalt – kizárólag vanília – kell hozzá. (És akkor van értelme a névnek is, hiszen a gombóc bizonyosan elsüllyed a kávéban.) Mások állítják, a recept nincs ennyire kőbe vésve. Egy erős, lefőzött kávét vagy akár egy instant eszpresszót szabad kombinálni a legkülönbözőbb szeszes italokkal, likőrrel, whiskyvel, vagy rummal is.

Ugyanígy az affogato eredete sem teljesen egyértelmű. Jól csengő legenda, hogy a 17. században élt Angelico ferences szerzetesnek köszönhetjük (akinek a Frangelico likőrt is). Valószínűbb azonban, hogy az affogato valamikor az 1950-es években jelent meg Olaszországban, a fagylaltipar modernizálódásával. Hogy mikor ugrott át az Atlanti-óceánon, és jelent meg az amerikai étlapokon, természetesen arról sincs egyértelmű konszenzus. 1992-ben jelent meg először a Merriam-Webster szótárban, ez a tény mindenképpen népszerűségének növekedésére utal.

Egy 2024-es Instagram-poszt, melyben az affogato szicíliai változata szerepelt, újra reflektorfénybe hozta a desszertet.

Affogato

Összetevők

  • 2-3 kanál vaníliafagylalt
  • 3 cl eszpresszó

Így készül

Kanalazzuk a jégkrémet egy talpas pohárba vagy kehelybe, majd öntsük a forró eszpresszót a fagylaltra.

Címlapfotó: Ieva Kisunaite / Unsplash