Varázslatos ital készíthető egyik kedvenc zöldségünkből

2024. február 04.

3 összetevő, 2 perc és már kortyolhatjuk is a finomságot.

A Cynar egy alacsony alkoholtartalmú, keserédes likőr, amely articsókából készül. Az olaszok jellemzően jéggel és egy szelet naranccsal isszák. De számos koktélban felhasználják, köszönhetően a kalandvágyó amerikai mixológusoknak, akik nem csak mellékszereplőként, hanem olykor az ital alapjaként is kezelik. Ilyen például – így a Hamu és Gyémánt – a Bitter Giuseppe, amit egy chicagói mixer Stephen Cole alkotott meg.

Azt articsókára inkább ételként szoktunk gondolni. Aki megkóstolná, a világ 50 legjobb pizzázója közé beválasztott budapesti étteremben speciális pizzán is megteheti.

A koktélhoz 6 cl Cynarra van szükség. Bár az ital koncepcióját tekintve merész és teljesen újszerű, mégis kézenfekvő, ha úgy gondolunk rá, mint egy különleges Cynar Manhattanra. A citromlé és az extra vermut sokat hozzátesz a végeredmény könnyedségéhez, élénk ízvilágához. Cole elsősorban aperitif koktélként tekint alkotására.

Bitter Giuseppe

Hozzávalók

  • 6 cl Cynar
  • 3 cl édes vermut
  • 0,8 cl citromlé
  • csipetnyi só (nem kötelező)
  • narancs a tetejére

Így készül

  1. Az összetevőket keverjük össze egy jéggel háromnegyedig megtöltött keverőpohárban.
  2. Keverjük, amíg lehűl, körülbelül 30 másodpercig.
  3. Öntsük egy jégkockákkal teli pohárba, tetejét pedig díszítsük naranccsal.

Címlapfotó: Laura D Vargas / Unsplash