Varázslatos ital készíthető egyik kedvenc zöldségünkből
3 összetevő, 2 perc és már kortyolhatjuk is a finomságot.
A Cynar egy alacsony alkoholtartalmú, keserédes likőr, amely articsókából készül. Az olaszok jellemzően jéggel és egy szelet naranccsal isszák. De számos koktélban felhasználják, köszönhetően a kalandvágyó amerikai mixológusoknak, akik nem csak mellékszereplőként, hanem olykor az ital alapjaként is kezelik. Ilyen például – így a Hamu és Gyémánt – a Bitter Giuseppe, amit egy chicagói mixer Stephen Cole alkotott meg.
Azt articsókára inkább ételként szoktunk gondolni. Aki megkóstolná, a világ 50 legjobb pizzázója közé beválasztott budapesti étteremben speciális pizzán is megteheti.
A koktélhoz 6 cl Cynarra van szükség. Bár az ital koncepcióját tekintve merész és teljesen újszerű, mégis kézenfekvő, ha úgy gondolunk rá, mint egy különleges Cynar Manhattanra. A citromlé és az extra vermut sokat hozzátesz a végeredmény könnyedségéhez, élénk ízvilágához. Cole elsősorban aperitif koktélként tekint alkotására.
Bitter Giuseppe
Hozzávalók
- 6 cl Cynar
- 3 cl édes vermut
- 0,8 cl citromlé
- csipetnyi só (nem kötelező)
- narancs a tetejére
Így készül
- Az összetevőket keverjük össze egy jéggel háromnegyedig megtöltött keverőpohárban.
- Keverjük, amíg lehűl, körülbelül 30 másodpercig.
- Öntsük egy jégkockákkal teli pohárba, tetejét pedig díszítsük naranccsal.
Címlapfotó: Laura D Vargas / Unsplash