Hamarosan hiány lehet a legnépszerűbb kávé típusból, most kell bevásárolni

2023. május 03.

Október óta nem tapasztaltak ilyet a kávé világpiacán, a rövidtávú kilátások pedig még rosszabbak.

Az arabica kávéfajta ára hathavi csúcsra emelkedett a szűkös kínálat miatti aggodalmak közepette – olvasható az Agrárszektor 2023. áprilisi jelentésében. Egyébként az arabica mellett a fennmaradó mintegy 25 százalékot a robusta kávéfajta teszi ki, amelynek fő termőterülete Vietnam és Indonézia.

Az arabica kávé ára az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i májusi határidős jegyzésében fontonként (1 font = 45,36 dekagramm) 2 dollár fölé emelkedett. 2023. április 17-t megelőzően utoljára tavaly októberben volt ilyen magasan az árszint. A legfrissebb adatok szerint az ICE által felügyelt arabica kávékészletek négyhavi mélypontra estek. A Kolumbiai Kávétermelők Szövetsége arról számolt be a múlt héten, hogy a márciusi kávéexport Kolumbiában, a világ második legnagyobb arabicatermelő országában éves szinten 19 százalékkal esett.

A világ kávétermelésének nagyjából 75 százalékát adó arabica fő termőterülete Brazília. Az IBGE, vagyis a Brazil Földrajzi és Statisztikai Intézet a múlt héten 0,3 százalékkal csökkentette az ország idei arabicatermésére vonatkozó előrejelzését. Eközben a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) előrejelzése szerint az

idén is jelentős kínálati hiány várható a kávépiacon, elsősorban a latin-amerikai arabicatermelő országok termelési problémái miatt.

Az ICO becslése szerint 2023-ban a globális kávéfogyasztás 1,7 százalékkal nő éves összehasonlításban. A kínai kávéfogyasztás is jelentősen bővül. A Daxue Consulting piackutató cég arról számolt be, hogy a kínai kávépiac teljes értéke 2025-re mintegy 32 milliárd dollár lesz. A becsült éves növekedés eléri a 22 százalékot.

Címlapfotó: John Schnobrich / Unsplash