Bibi Graetz, a toszkán „őrült” borász zseni új játékai

2023. április 15.

A toszkán borász, Bibi Graetz 21 ország részvételével online mutatta be legújabb borkollekcióját. Az eseményen a Borvilág csapata meghívásából mi is részt vettünk.

Mindenekelőtt a legfontosabb kérdés persze mégiscsak az, hogy kicsoda is Bibi Graetz? Kezdetnek azt érdemes róla tudni, hogy Toszkánában van borászata. Majd szoros másodikként az a tény sem elhanyagolható, hogy Robert Parkertől kezdve a Decanterig számos szakértő szórja a boraira a 90+ pontokat. Sőt, a Testamatta 2018-as évjárata egyenesen 100 pontot kapott. Harmadikként jöjjön az az érdekes tény, hogy azt a jogot, hogy a borait valaki árusítsa, ki kell érdemelni. Lehetőleg személyesen. Vagy megteheti persze, hogy a La Place de Bordeaux-n keresztül szerzi be a kiszemelt tételeket. Ezért is bír jelentőséggel az a tény, hogy Bibi Graetz borai elérhetőek itthon is, méghozzá a Borvilág.hu portfóliójában.

Bibi Graetz rövid bio

Bibi művészcsaládból származik, Firenzében született és ott is nőtt fel. Tanulmányait az Accademia delle Belle Arte-ban végezte, majd 2000-ben fordult a borászkodás felé. Ehhez az apropót természetesen az is adta, hogy a család tulajdonában volt némi régi szőlőterület Fiesoléban, amit Bibi édesapja vásárolt meg. A régi szó szerint értendő: Bibi Graetz névjegyévé vált, hogy idős tőkékről szüreteli a borok alapanyagát: olyan tipikus helyi toszkán szőlőfajtákkal dolgozik, mint a colorino, a canaiolo és a sangiovese. A biztos anyagi háttér pedig megad minden kényelmet a kísérletező szellemnek: Bibi megteheti azt, hogy önmagában az alkotás öröméért alkot. Olykor boroscímkéket is, habár a mostani borbemutató központi borainak dizájnját nem ő, hanem három gyermeke jegyzi. A szőlőművelés – bár ezt talán mondani sem kell – organikus, a borok palackonkénti ára pedig akár a 300 Eurót is elérheti. A minőségre ugyanúgy, mint a vevőkre nincs panasz.

View this post on Instagram

A post shared by Bibi Graetz Winery (@bibigraetz)

Középpontban a Balocchi Di Colore 2020 kollekció

A 21 ország részvételével zajló online borkóstoló apropója Bibi Graetz egyik ikonikus borának, a Colorénak három úgymond mutációja.

„A ‘Colore’ az első szerelmem, a régi szőlőtőkék iránti szeretetem interpretációja, amelyek hihetetlen és világszínvonalú borokat képesek teremni. A 2020-as a megszokottnál melegebb év volt és ennek egy igen erős évjáratot köszönhetünk. A régi szőlőtőkék és a magaslati levegő kombinációja varázslatos eredményt hozott. A bor életteli, amelyben az évjárat ereje és a mi tőkéink eleganciája tökéletesen harmonizálnak. A kör lezárult, azt hiszem ezévben a valaha volt legjobb Corole-t készítettük.” Bibi Graetz

A Colore borát Bibi immáron 20 éve készíti, és ugyan a fentebbi idézetben szereplő 2020-as évjáratú sangiovese alapú, a Balocchi di Colore mégis ehhez a nagy borhoz köthető. A balocchi szó jelentése gyerekjáték, amivel a borász arra utal, hogy az ezen fajtaboroknál szereplő szőlőfajták a Colore bor nagyságához így vagy úgy, de hozzájárultak az elmúlt 20 évben. Egyfajta játszótér ez tehát, láttunk már ilyet, a St.Andrea mutatta be legutoljára hasonlóképpen az Agapé borának legújabb évjáratát.

A kollekció tehát toszkán autochton fajtákra épül: canaiolo, colorino és sangiovese fajtaborokat takar, amelyet most a virtuális térben személyesen Bibi Graetz-cel közösen kóstolunk meg. A Balocchi di Colore tételeket egyaránt tekinthetjük a Colore előtti tisztelgésnek, vagy éppen a Colore dekonstrukciójának is. Mindegyik bor magában hordozza a Colore tiszta esszenciáját, de egyúttal tiszteleg is a névadó nagy bor előtta. A borok március 3-tól elérhetőek, kizárólag a La Place de Bordeaux kínálatában, mindössze 900 fadobozos kiadásban.

View this post on Instagram

A post shared by Bibi Graetz Winery (@bibigraetz)

A kóstolón a borász kertelés nélkül, nagy elánnal veti bele magát annak az ecsetelésébe, hogy mennyire fontosak számára az öreg tőkék és hogy milyen erővel fejeződnek ki ezek a borokban. A tételhez szüretelt szőlő a Vincigliata és Ormo dűlők legjobb parcelláinak tőkéiről származnak. A 2020-as év enyhe telét esős tavasz követte, amely a virágzásban egyfajta természetes szelekcióként működött. A nyár forró és aszályos volt, a szőlőbogyók koncentrációját erősítve. Ehhez járul hozzá a tengerszint feletti viszonylagos magasság (450m), amely állandó szelek otthona, így segít megőrizni a savakat.

És akkor lássuk is a sort, amelyet Fabók Mihály háromszoros magyar bajnok sommelier-vel kóstoltunk meg együtt. Elöljáróban pedig őt idézném, hiszen nagyon frappánsan összefoglalta ezeknek a boroknak a lényegét: „Odavarázsolnak bennünket Toszkánába”.

Balocchi di Colore no.8

100% canaiolo a szélfútta Olmo dűlőből. Maga a szőlőfajta elnevezése lehet hogy ismeretlenül cseng, Chianti borok alkotóelemként viszont biztosan találkozott már vele a fogyasztó. Az elnevezés a 8-as számú parcellára utal, amely hihetetlen frissességet biztosít a bornak, az Olmo dűlő pedig a Bibi Graetz féle elegáns tónushoz ad kiváló hátteret. Illatban és kortyban is a cseresznye dominál, amelyet gyengéden egészít ki a piros bors.

Balocchi di Colore no.3

100% colorino a Vincigliata dűlőből, intenzív színnel, bársonyos, puha tanninokkal, hihetetlen mély struktúrával. Szintén nem egy olyan szőlőfajta, amivel fajtaborként gyakran találkozik az ember, a szakemberek a petit verdot-hoz hasonlítják. Ritka, hogy önállóan is ilyen szépen megállja a helyét. Spontán erjesztett, majdnem két évet töltött el tölgyfa hordóban. A meggy itt is dominál, de már megjelenik mellette némi szedresség, szilva, a bor hosszú lecsengéssel búcsúzik. Bár az én személyes kedvencem nem ez a tétel volt a kóstolóról, az asztaltársaság ezt tette meg a favoritnak.

Balocchi di Colore no.1

100% sangiovese; 3 hordónyi mennyiség a Vincigliata-dűlő legidősebb parcellájából, 250 méteres magasságból, 50 éves tőkékről szedve. Kíméletes préselés, vadélesztős nyitott kádakban történő erjesztés, majd 2 éves palackos érlelést kapott a tétel. A három bor közül számomra ez a tétel lógott ki, pozitív értelemben – erre adtam a legtöbb pontot. Ízjegyeiben meggy, csipkebogyó, zöld paradicsom és kicsi eukaliptusz is megjelenik, de még sorolhatnám napestig. Szép, értőn elkészített tétel.

Szerző: Kalmár Borbála

Címlapfotó: Engjell Gjepali/Unsplash