Kipróbáltuk a magyar fejlesztésű boros alkalmazást, hibái ellenére már most is hasznos

2022. október 10.

A borászatok a zsebünkbe költöztek egy új magyar boros fejlesztésnek köszönhetően. A Vince szerkesztősége letesztelte az alkalmazást.

Szeptember elején érkezett a hír, hogy immár „teljes pompájában ragyog” a Bortúra nevű 100 százalékban magyar fejlesztésű boros applikáció. A 2022 elején bemutatott, a Play Áruházból és App Store-ból egyaránt ingyenesen letölthető alkalmazás fejlesztőinek célja a beharangozó szerint, hogy „térképre tegyék a hazai borászatokat”.

Mint írják az alapkoncepció a már ismert becsekkolós alkalmazásokéhoz hasonló: „Az Országos Bortúra koncepciója a közismert Országos Kéktúra analógiájára épít: a borkedvelő felhasználó a pincéknél kihelyezett QR-kódok segítségével becsekkol a meglátogatott Országos Bortúra partnerborászatoktól, vagyis látogatásával online pecséteket gyűjt, amelyek így megjelennek a személyes bortúra naplójában. Ezt követően pedig értékelheti a megélt borélményeit, visszanézheti, mikor, milyen helyeken járt.”

Plusz szolgáltatás, hogy nemcsak borászatok, de boros programok gyűjtőhelye is az applikáció, pár kattintással ráadásul helyet is foglalhatunk magunknak: „Rengeteg időt tölthetünk azzal, hogy a pincészetek weboldalai között böngészünk borprogramok után kutatva, ráadásul egy-egy borkóstoló program lefoglalásához sok esetben több e-mail váltás és telefonbeszélgetés szükséges. A Bortúra App megkönnyíti és felgyorsítja ezt a folyamatot, hiszen pár gombnyomással lehet borprogramokat keresni és mindösszesen 4 kattintással lefoglalhatjuk és ki is fizethetjük a következő borélményünket.”

Szerettünk volna utánajárni, mennyire váltja be a fejlesztők reményeit, illetve ígéreteit, ezért a Vince szerkesztőségének tagjai letöltötték és alapos tesztnek vetették alá a Bortúrát. Az már a belépésnél és kezdőoldalnál látszik, hogy kinézetre valóban „teljes pompájában ragyog” az alkalmazás. Letisztult, modern, jól áttekinthető formavilág és kezelőszervek sora várja a felhasználót, legfelül a közelgő boros programokkal, alatta a legjobbra értékelt borászatokkal, legalul a menüsorral.

A programok bármelyikére kattintva rögtön szembesülünk vele, érdemes regisztrálni a Bortúrán, mivel az egész alkalmazás egyik leghasznosabb szolgáltatását – a jegyvásárlást az eseményre – csak így tudjuk igénybe venni. A regisztrációhoz szükség van e-mail címre és egy kód megadására – valamint némi türelemre. A szerkesztőség tagjai között volt olyan, akinek többszöri nekifutásra sem sikerült regisztrálnia, csak hibajelentést jutott helyette.

Ez annál is kritikusabb, mivel a másik izgalmas funkciót, a borászatoknál történő becsekkolást, értékelést és a saját kóstolónapló vezetését is csak így lehet elérni. Igaz, ez utóbbit regisztrálva sem mindig. Kettő az adatbázisban szereplő budapesti boros egységbe is elmentünk, hogy becsekkolhassunk. Az egyik helyen már kint volt a matrica a QR-kóddal, de a befotózás után nem történt semmi, az erős internet ellenére csak töltött és töltött az alkalmazás (ezt egyébként más funkcióknál is tapasztaltuk). A másik helyen már idáig sem jutottunk el, oda ugyanis még nem érkezett meg a matrica.

Ezekkel a hiányosságokkal az alkalmazás egyelőre inkább egy borászati adatbázis – igaz, annak nem rossz. Mostanáig 140 pincészet regisztrált, illetve a térképen van pár szürkével jelölt, „még nem partner” státuszú is. Hogy mi alapján kerültek ezek be a több ezer szintén nem partner hazai borászat közül, azt nem tudjuk. Ha ezekre a szürkékre kattintunk, feljön egy egyen üzenet a státuszukról, amiben elütés is van, illetve mindegyiknél a Sabar neve szerepel…

A borászatokat egyébként térképen és listás megjelenítésben is kereshetjük, szűrhetjük. A térkép igazából egy vaktérkép: bármekkorára nagyítunk, nem jelenik meg a borászat neve, csak ha rá is kattintunk a jelölőre. Ha egy pincészet felkeltette az érdeklődésünket, a nevére klikkelve számos információt tudhatunk meg róla. Rövid leírás mellett szerepel az adatlapon a birtokméret, palackszám, többi felhasználó értékelése, elérhetőségek garmada (ezek aktívak, tehát a telefonszámra rámenve például rögtön hívhatjuk is) és még a borászat típusa is. Ez utóbbi alapból angol szavakkal operál (family, indie, fancy), a magyar megfelelő plusz egy kattintás. Mivel az egész alkalmazás amúgy magyar nyelvű, ennek szerepét nem pontosan értettük.

Üdvös az említett sok információ, de az érdeklődők szempontjából pár igazán fontos még elfért volna. Egyáltalán nem derül ki az adatlapból a pincészet árfekvése, konkrét borkínálata (csak a stílusok) és hogy be kell-e előre jelentkezni. Azt is kevesen adták meg, lehet-e enni vagy megszállni náluk (vagy a közelben). Egyes esetekben még a nyitva tartás is hiányzik. Ez csupa olyan kérdés, ami a vendégben az elsők között merül fel, és ami iránt a legtöbbször érdeklődik valaki, aki tényleg a látogatást fontolgatja.

A Vince szerkesztőségi tagjai egyetértettek abban, hasznos lesz a Bortúra alkalmazás – ha kinövi a gyerekbetegségeit. A mostani verziót a hibák és a kevés feltöltött esemény miatt még túlzás „teljes pompának” nevezni, a kezdeményezés és az irány azonban egyértelműen jó.

Várjuk az újabb fejlesztéseket, addig az 5/5 ötlet és a 2/5 állapot miatt 3,5 pontot tudunk rá adni az 5-ből.

Címlapfotó: Dimitri Karastelev / Unsplash