Világszenzáció: 200 ezer magyar emberen segíthet Ben, az óriás uszkár

2022. október 07.

Kevesen ismerik őket, pedig ezek a négylábú hősök egy ideje közöttünk járnak és megkímélik betegségben szenvedő gazdájukat a kellemetlen fájdalmaktól és a vaskos kórházi számláktól. Hogyan lehet őket kiképezni, hogy akár pár milligramm glutént is kiszagoljanak? A válaszkeresésben a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet kiképzője, Kovács-Czirják Helga segített nekünk.

Fotó: Farkas Ábel

VINCE: Magyarországon becslések szerint 200 ezer gluténérzékeny ember él, nemrég itthon is megjelent egy teljesen új módszer a segítésükre, a glutént jelző kutya. Miért van rájuk szükség, hiszen az élelmiszergyártók és a vendéglátóhelyek feltüntetik, ha valami gluténmentes?

Egy Magyarországon hatályban lévő jogszabály szerint azok az élelmiszerek, amik kevesebb, mint 20 milligramm glutént tartalmaznak, már gluténmentesnek számítanak. A cöliákiában szenvedők szervezete azonban még egy kis mennyiségű glutént sem tolerál. Nem is beszélve az élelmiszerek helytelen tárolási körülményeiről, ami a gluténos és gluténmentes termékek közötti keresztszennyeződéshez vezet. A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet által kiképzett két segítőkutya, Ben és GoFree ezért arra lettek kiképezve, hogy még a minimális mennyiségű glutént is kiszagolják. Ez azonban nem volt könnyű feladat. Sokat gondolkodtunk azon, miként lehetne az 1 kilogramm ételben megbúvó 20 milligramm glutént kiszagoltatni a jelzőkutyákkal. Végül GoFree gazdáinak jutott eszébe, hogy egy teljesen gluténmentes levesbe gyógyszertárban vásárolt glutént keverjenek. Az ötlet tökéletesen működött, a négylábú segítő még ezt a rendkívül minimális keresztszennyeződést is probléma nélkül felismerte.

cöliákia egy autoimmun betegség, ami számos kellemetlen tünetet okoz, az emésztési problémáktól kezdve a fáradtságon át, egészen a bőrproblémákig. Ezeket a tüneteket a glutén vagy sikér – a búzában, az árpában és a rozsban található fehérjetípus – elfogyasztása váltja ki. A szervezetbe került glutén egy heves immunválaszt indít el, ami gyulladást és károsodást okoz a vékonybélben.

Fotó: Farkas Ábel

VINCE: Honnan jött az ötlet, hogy a kutyák jelenthetik a megoldást?

Az ötlet Sziklai Bengyel Nórától származott, aki önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületnél. Ő az édesanyja Emmának, aki a gluténérzékenység egy súlyos változatában, a már említett cöliákiában szenved. Nóra kezdeményezésére kezdtük a menhelyről örökbefogadott GoFreet kiképzeni – külföldi segítséggel, ott ugyanis ennek már vannak hagyományai, Magyarországon viszont eddig még nem volt ételallergia-jelző kutya.

VINCE: A már említett glutént jelző kutyából mindössze az Egyesület által kiképzett kettő van itthon, egyikükkel, Bennel most éppen te foglalkozol. Hogyan lehet megtanítani egy segítőkutyának a gluténjelzést?

A kiképzéskor egy gluténtartalmú és egy gluténmentes étel darabkát teszünk külön-külön kis tégelyekbe. Ez lehet egy alma és egy falat kenyér is. A kiképzés elején csak akkor jutalmazzuk a kutyákat, ha a gluténos tégelyt szaglásszák. Ezt később a “mancsolással” párosítjuk (egyik mancsukat felemelve jeleznek). Ha nem éreznek glutént a tégelyben, akkor egyszerűen elfordítják a fejüket, mivel ilyenkor nem jár semmilyen jutalom. Pár alkalom után már hiba nélkül megy nekik a jelzés, mert rendkívül gyorsan tanulnak, illetve élvezik a “munkát”.

Kovács-Czirják Helga 2013 óta tagja a mentálhigiénés-, hallássérült-, mozgássérült,- és személyi segítő kutyák kiképzésével foglalkozó NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületetnek. Szakterülete a mozgás- és hallássérült segítő és jelző kutyák képzése, emellett saját kutyájával, Mázlival terápiás céllal jár óvodákba és iskolákba.

VINCE: Miként tudod fenntartani a figyelmüket és motiválni őket arra, hogy elvégezzék a munkájukat?

Általában jutalomfalattal. A glutént jelző kutyáknál viszont oda kell figyelni, hogy ők csak gluténmentes jutalomfalatot kaphatnak, részben azért, mert a gazdájuk gluténérzékeny, illetve mert a gluténtartalmú táp fogyasztása megzavarná a kifinomult szaglásukat.

VINCE: Az otthoni környezeten kívül még hol tudják segíteni a gluténjelző kutyák a gazdájukat?

A glutén- vagy lisztérzékenységben szenvedők számára ritkán jelent felhőtlen kikapcsolódást az étterembe járás. A vendéglátók többsége ugyanis nincsen tisztában azzal, hogy, ha egy gluténérzékeny ember sült krumplit rendel, akkor azt tilos ugyanabban az olajban kisütni, amiben előtte rántott húst készítettek. A lisztérzékeny emberek általában felhívják az étterem munkatársainak figyelmét az állapotukra, azonban jellemzően a kérés ellenére sem szokták lecserélni az olajat, mivel a különleges ‘igényt” inkább kötekedésnek veszik. A gluténnal “szennyezett” étel elfogyasztása azonban rendkívül kellemetlen panaszokat, például hasmenést és puffadást okoz a gluténérzékenyeknél. Itt jön a képbe a jelző kutya. A betegségben szenvedő gazdáknál általában mindig van egy kis tégely, amibe az ételből tudnak tenni egy keveset. Ezt a kis adagot szokta megszagolni a segítőkutya, aki ezután eldönti, hogy biztonságos-e az étel vagy sem. Tehát nem a teljes tányért kell megvizsgáltatni a kutyával. Ez nem is lenne praktikus, mivel a legtöbb kutya a korábban említett mancsolással jelzi, ha glutént érzékelt az élelmiszerben. Bár a forgás is egy tanítható jelzés, ám a “pacsi” könnyebb, mivel a kutyák ezt szinte alapból felkínálják.

Fotó: Farkas Ábel

VINCE: A segítőkutya mindenhova a gazdájával tarthat?

A segítőkutyák és gazdáik közötti kapocs úgymond felbonthatatlan. Ezt szerencsére még egy jogszabály is támogatja, ami előírja, hogy minden olyan “eszköz”, ami a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét segíti, bárhol használható. A kutyát tehát ugyanolyan “eszköznek” kell tekinteni, mint bármilyen más esélyegyenlőségi tárgyat. A terápiás ebeket és segítőkutyákat egyébként nagyon könnyen fel lehet ismerni, mivel egy “segítő kutya” feliratú színes hámot viselnek. Továbbá minden segítőkutya rendelkezik egy olyan fényképes igazolvánnyal, amin pontosan jelölve van, milyen típusú segítséget nyújt.

VINCE: Minden kutyának le kell tennie egy vizsgát, mielőtt hivatásos segítőkutya válik belőle. A tanulást és gyakorlatokat még ezek után is folytatniuk kell?

A gazdik természetesen nem hivatásos kiképzők, így az Egyesület feladata, hogy időről-időre megbizonyosodjon arról, a kutyák jól végzik a rájuk kiszabott feladatot. A koronavírus járvány egyébként a kutyákra is rossz hatással volt a szocializálódás szempontjából, így egyeseknek még gyakorlásra van szükségük. Azért is járunk velük például bevásárlóközpontokba, mert ott rengeteg inger éri őket, illetve nagyobb kihívás elé vannak állítva, mint az otthoni jól megszokott környezetben. Ha például glutén jelzését gyakoroljuk egy kutyával, akkor az áruházban jelen lévő éttermi illatok mellett sokkal jobban kell koncentrálnia a gluténra, mint odahaza.

VINCE: Milyen fajta kutyákból válhat segítőkutya?

Attól függ, hogy milyen típusú segítőkutyát keresünk. A fajtatisztaság egyáltalán nem számít, mivel egy keverék kutya ugyanolyan tökéletesen el tudja végezni a feladatot, mint egy fajtatiszta. Inkább a karakterüket szoktuk figyelembe venni. A vakvezető kutyának például egy erős domináns temperamentummal kell rendelkeznie, mert ha a gazdi azt mondja, hogy jobbra menjen, viszont ott egy akadály, akkor meg kell állnia. A súlyos gluténérzékenységben szenvedő embereknél viszont gyakori a hangulatingadozás és depresszió. Megfelelő lehet számukra ezért egy érzékenyebb típusú óriás uszkár, hiszen a betegség lelkileg is nagyon megterhelő. A segítőkutya viszont képes a lelki problémákat is enyhíteni, ezzel segítve a harmonikus családi életet.

A jelző kutyáknak tehát komplex feladat jut, mivel a glutén jelzése mellett még érzelmi támogatás is nyújtanak.

Fotó: Farkas Ábel

VINCE: Milyen más betegségekben nyújthatnak még segítséget a kutyák?

Az eddigi gyakorlat azt mutatja, remekül beválnak epilepsziás és a pánikrohamokkal küzdő személyeknél, illetve azoknál, akiknek hirtelen le szokott esni a vércukorszintjük. Az előbbiek esetében általában megkérjük az embereket, hogy készítsenek egy videót a rohamról. A felvételt aztán kielemezzük, majd megpróbáljuk “eljátszani” a kutyának, aki később az apró testjelekből (például testszagok) képes lesz előre jelezni a rohamot. Így a gazdának elegendő ideje lesz arra, hogy segítséget kérjen a környezetében levőktől. A vércukorszint leesésekor a kutya a test kipárolgása alapján szintén képes megállapítani, hogy baj közeleg. Sőt, a hős négylábúak éjszaka sem pihennek, ugyanis még akkor is figyelik a gazda vércukorszintjét.

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Farkas Ábel