Magyarországról a világ 500 legjobb borszakértője közé – interjú

2023. október 16.

A Master of Wine vizsga a boros tanulmányok csimborasszója. 1953-as alapítása kevesebb mint 500 embernek sikerült letennie – most egy Magyarországon élő szakember félúton jár, hogy ő is a borvilág elitklubjának a tagja lehessen.

A Vince Magazin olvasóinak bizonyára ismerősen cseng Sue Tolson neve. Tesztszekciónk visszatérő zsűritagja, vendégszerzőnk. Jó pár év eltelt már azóta, hogy Magyarországra költözött. Nem a bor miatt jött, de végül innen sikerült a borvilág olyan magaslataiba felküzdenie magát, amely itthon nem sok mindenkinek sikerült. Letette a Master of Wine vizsga elméleti részét, már „csak” a gyakorlat van hátra. Vele beszélgettünk.

nő az éjszakai Budapesten
Fotó: Sue Tolson

Miért éppen Magyarország?

VINCE: Hogyan kerültél kapcsolatba a borral? 

SUE TOLSON: Mindig is érdekelt a borok világa. Francia és olasz szakon tanultam az egyetemen, amikor lehetőségem nyílt egy évet Torinóban tölteni, majd ezt követően egy nyarat Bordeaux-ban – ahol minden pénteken borkóstoló kurzuson vettem részt, ami nem volt a tananyag szerves része. Később, számos borvidéki túrán jártam, sokat kóstoltam, felfedeztem a világ borvidékeit. Aztán egyszercsak eljött a pillanat, amikor úgy döntöttem, hogy egy kicsit ‘hivatalosabbá’ tegyem ezt az egészet, és beiratkoztam a CEWI WSET képzésére, itt, Magyarországon. Eztán már ment minden magától, és egyszercsak ott tartottam, hogy a diplomára készülök (a Master of Wine képzés előszobája – a szerk.).

Ezt követte a ruszti Weinakademiker (nemzetközi borakadémikus a hivatalos magyar elnevezése – a szerk.) iskola elvégzése, majd a Vinitaly Inernational Academy oktatása, ahol Olasz Borszakértőnek tanultam. Soha nem volt szándékomban, hogy ennél többet tanuljak. De valamiért elkapott a gépszíj. A londoni International Wine Challenge és további borversenyek borbírálója lettem. Később megismerkedtem Ercsey Danival és szerkesztőként, fordítóként és szerzőként helyezkedtem el a WineSofánál. És ezzel beindult a lavina. Írtam és fordítottam a Wines of Hungarynak, borászatoknak, könyveket szerkesztettem – és így tovább.

VINCE: Miért döntöttél úgy, hogy Magyarországra költözöl? 

SUE TOLSON: 1997-ben érkeztem, eredetileg azzal a szándékkal, hogy üzleti angol nyelvet tanítsak, és – tudom, ez most furán hangzik – hogy megtanuljak magyarul. Nagyon tetszett itt. Ugyanakkor sok időt töltöttem el nyelvi képzéseken Lengyelországban, Olaszországban és Németországban. Vissza akartam jönni Magyarországra, és végül úgy alakult, hogy így is történt, tanítottam és fordítottam egy ideig, miközben fokozatosan ástam bele magam a borok világába.

Douro szőlőültetvények
Douro
Fotó: Sue Tolson

Jó pap holtig tanul

VINCE: Mivel foglalkozol jelenleg? 

SUE TOLSON: Leginkább tanulok, legalábbis nekem nagyon így tűnik most! Még mindig írok a WineSofa oldalára, emellett vannak egyéb publikációim, weboldalaim. Borbíraként dolgozom itt Magyarországon és másfelé is, fordítok, bor- és gasztronómia tárgyú könyveket és egyéb turisztikai és boros anyagokon dolgozom. Illetve WSET 3-at tanítok a Borkollégiumban. De a következő legalább fél évre a fő fókuszpont azon lesz, hogy letegyem a másik felét a 2-es szakasz vizsgáinak – ez a gyakorlati részt jelenti.

VINCE: Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz a Master of Wine programba? 

SUE TOLSON: Ahogy mondtam is, elkapott a gépszíj! Mindig többet akartam tanulni a borokról. Caro Maurer MW szerkesztőjeként dolgoztam, és ő javasolta, hogy próbáljak meg bejutni a Master of Wine programba. Emlékszem, azt mondtam, nem érzem magam késznek rá, mire ő azt válaszolta, hogy az ember mindig talál egy kifogást arra, hogy miért ne vágjon bele – szóval miért nem kezdem el inkább most. És most itt vagyok.

A Master of Wine vizsga elemei

VINCE: Hogyan kell elképzelni a MW vizsgát? 

SUE TOLSON: Kimerítő, 4 napos szekció 8 vizsgával, tehát 2 van egy nap! Van 5 elméleti vizsga – szőlészet, borkészítés, minőségbiztosítás és kezelés, üzletvitel és aktuális témák. Mindegyikhez 3 esszét kell írni, illetve a minőségbiztosítás és kezeléshez, valamint az aktuális témákhoz 2-őt. Ez az a rész, ami nekem sikerült. És ezt követően ott van a gyakorlati rész: 3-szor 12 borból álló vizsga, amely az összes borstílust lefedi. Vörös, fehér és egy vegyes dolgozat. Ez az a rész, amit nekem újra kell próbálnom jövőre. Gyakorlati dolgozatok délelőtt, majd elmélet délután, 2 elméleti dolgozattal az utolsó napon. Örülök neki, hogy átmentem az első részen, így csak 3 vizsgára kell készülnöm idén a 8 helyett. Nagyon fárasztó volt! És a gyakorlati vizsgára is sokat kell tanulni. Ez nemcsak a kóstolásról szól, hanem ismerned kell minden elméletet ami a bor mögött van. Ahogyan egy MW gyakran emlegeti: ez egy elméleti vizsga némi gyakorlati résszel.

VINCE: Hogyan lehet egy ilyen vizsgára felkészülni?

SUE TOLSON: Sokat kell hozzá tanulni. Szervezettnek kell lenni, és én nem vagyok mindig az! Arra kell törekedni, hogy az ember a tananyagból olyan nagy részt fedjen le, amennyit csak bír, de persze nem lehet belemenni mindenbe nagyon mélyen. Egész egyszerűen azért, mert nincs rá időd. Úgyhogy inkább széles spektrumot érdemes lefedni, majd ezt követően lehet elmerülni a tananyagban. Nagyon fontos a rengeteg olvasás, valamint, hogy rendszerezni tudd azt a temérdek jegyzetet, amivel rendelkezel majd, mire a végére érsz. Meg kell tanulnod esszét írni. A gyakorlati részhez olyan széles merítésből kell bort kóstolni, amennyire csak lehetséges. Fel kell készülni minden borstílus tipikus elkészítési módjából, és abból, hogyan lehet ezt eladni. A minőség felismerése is rendkívül fontos. Ez nem csak arról szól, hogy eltalálod a szőlőfajtát és a termőhelyet.

chateau
Chateau Margaux
Fotó: Sue Tolson

Az egyéni beállítottság teszi a mestert

VINCE: Te hogyan készültél?

SUE TOLSON: Témakörökre bontottam a (hatalmas) tananyagot, megnéztem a korábbi vizsgakérdéseket, és a felülvizsgálatomat nagy részben azokra alapoztam. Vázlatokat és jegyzeteket készítettem minden nagy általános témáról szóló esszéhez és valós példákat hoztam hozzájuk olvasmányaimból, illetve borszakértőkkel való beszélgetéseimből. Az is jó, ha van tanulótársad, akivel megoszthatod az ötleteidet és az információkat – nekem az USÁ-ból volt egy. A gyarkolati részhez széles körből kóstoltam borokat, és megválaszoltam a vizsgán gyakran felmerülő kérdéseket. Ha nem olyan helyen élsz, mint London, ahol nagyon sok diák van és könnyű összeszervezni rendszeres találkozókat a kóstoláshoz, szintén jó, ha részt veszel időnként olyan ún. edzőtáborokon, ahol lehet a borokkal felturbózott gyakorlati vizsgát gyakorolni, és ahol kapsz visszajelzést. Ugyanakkor a körülmények tavaly nem tették ezt lehetővé a számomra. Jövőre erre jobban tudok majd fókuszálni, mivel csak a gyakorlati részre kell.

VINCE: Melyik volt számodra a legkönnyebb rész a vizsgán?

SUE TOLSON: Mivel Angliában tanultam és tanítottam üzleti szakírást, így az esszéírás nem jelentett számomra gondot. Hozzászoktam.

VINCE: Melyik volt számodra a legnehezebb rész a vizsgán?

SUE TOLSON: Nem igazán vagyok műszaki vagy tudományos beállítottságú, annak ellenére, hogy dolgoztam minőségbiztosítási vezetőként egy informatikai cégnél és egy innovációmenedzsmentért felelős gázipari nagyvállalatnál. Így fejembe vésni a műszaki részleteket, valamint a különböző számokat és adatokat nem volt a legkönnyebb számomra. A gyakorlati vizsgával kapcsolatosan pedig jobban kell beosztanom az időmet, mivel nehéz befejezni a dolgozatot – sokat kell írni és az idő mindig nagyon nehezítő tényező. Könnyű sokat kóstolni, és azon gondolkodni, hogy MI a bor, ez viszont túl hosszú kóstolást eredményez, ahelyett, hogy azzal foglalkoznál, hogy leírd a válaszaidat a papírra. Ezen dolgoznom kell, ha át akarok menni a vizsgán.

szőlőültetvények a Somlón
Somló
Fotó: Sue Tolson

Mi lesz ezután?

VINCE: A borvilág melyik része érdekel igazán? Miről írtad a dolgozatodat?  

SUE TOLSON: Természetesen a világ ezen része nagyon is érdekel – így Magyarország, Ausztria, Kelet- és Közép Európa van fókuszban. Nagy szerelem még Olaszország és Portugália. Ezekkel kapcsolatosan a vulkanikus és autochton borok is izgatnak. Mivel még le kell tennem a gyakorlati vizsgát, így még nem döntöttem el 100%-ban, hogy miről is szóljon majd a kutatásom, de jelenleg az UNESCO Világörökség részéhez tartozó borvidékekkel szeretnék valamit kezdeni, ideértve Tokajt. Ez az, amit jelenleg kutatok. Egy nagy lépéssel közelebb vagyok a célhoz, de ez nem jelenti azt, hogy végeztem – és nem szeretnék előre inni a medve bőrére!

VINCE: A jövőre vonatkozóan vannak már elképzeléseid? Hol és milyen területen szeretnéd kamatoztatni a megszerzett tudást? 

SUE TOLSON: Nos, előbb még be kell fejeznem a MW programot, így erre koncentrálok. De szeretnék többet írni, tanítani, előadni a fentebb már érintett témákban. Mielőtt elkezdtem foglalkozni a borral, sok éven át tanítottam, és ez is olyasmi, amit szeretek, és ami most sokszor hiányzik.

VINCE: Sok Master of Wine saját borászatba invesztál. Gondolkozol ilyesmiben? 

SUE TOLSON: Nos, igen, gondolkoztam rajta, és persze, egy ideális világban belevágnék! Talán egyszer. Azonban, jelenleg nincs meg ehhez a tőkém, és valószínűleg azzal járok legjobban, ha a tényleges borkészítést egy igazi borászra hagyom. Ráadásul a MW tanulmányaim finanszírozása elég nagy lyukat ütött a nyugdíj-megtakarításaimon! De majd meglátjuk, mit hoz a jövő…

Szerző: Kalmár Borbála
Címlapfotó: Sue Tolson