Kóstoljunk úgy bort, mint a profik: egyetlen mozdulat a titok

2024. május 20.

Jelentősen fokozza a borkóstolás élményét egyetlen apró trükk, amit bárki könnyen elvégezhet. Érdemes!

A borbarátok azt már talán kivétel nélkül mindannyian tudják, hogy az elfogyasztása előtt a bort hogyan kell tárolni, és azt is, hogy a kitöltött bort kóstolás előtt érdemes pörgetni egy kicsit a pohárban. Utóbbitól jobban kinyílik a bor. Mindenek előtt az illatok válnak intenzívebbé.

Létezik azonban még egy rituálé, amivel tovább fokozható a borkóstolás élménye. A töltés előtt öntsünk egy fél kortyot a pohárba és azt jól futtassuk meg benne, hogy a falára tapadjon ez a kis mennyiség. És ami szintén fontos: az ezután a pohár alján összegyűlő bort ne igyuk meg, ne is töltsünk rá. Egyszerűen öntsük ki.

A vinepair.com boros oldal Damien Del Rio New York-i bártulajdonost kérdezte meg, mi is ennek az egyre szélesebb körben alkalmazott „pohárbeavatásnak” az értelme. Van-e egyáltalán, és ha igen, mi rá a tudományos magyarázat. „Olyan ez kicsit, mint a sportban a bemelegítés vagy egy koncertnél a színpadi beállás. A pohár fala ettől bevonódik a borral, amiből hamarosan jóval több kerül bele” – hangzott a válasz. Del Rio szerint ezzel úgymond kimosható a pohárból a mosogatószer után visszamaradó, oda nem illő illat. Szintén jó megoldás, ha olyan poharat vettünk elő, amit hónapok óta nem használtunk, mert így a por és a kellemetlen állott szag is eltávolítható. Még egyszer hangsúlyozzuk: ez a nulladik fél korty kiöntendő!

Bár ez pazarlásnak tűnhet, minél drágább a bor, annál inkább javallott a szertartás elvégzése. Nagyon kellemetlen lehet, ha a vágyott különleges aromák helyett mosogatószert érzünk az orrunkban, vagy port a fogaink között. Sokkal többet nyerünk vele élményben, mint amennyi veszítünk mennyiségben.

Címlapfotó: Big Dodzy / Unsplash