Fontos! Megjelent a krízislepárlási támogatásról szóló rendelet

2023. szeptember 25.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére idén 1,6 milliárd forintos keretösszeggel, legfeljebb 90 ezer hektoliter rozé- és vörösbor lepárlása valósulhat meg.

Az Európai Unióban az elmúlt években komoly értékesítési nehézségek sújtják a bortermelőket, elsősorban a rozé- és a vörösborok esetében. A 2023. szeptember 15-én megjelent, a BORÁSZATI TERMÉKEK 2023. ÉVI KRÍZISLEPÁRLÁSI TÁMOGATÁSÁRÓL SZÓLÓ 55/2023. AM RENDELET alternatív bevételi lehetőséget jelent azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek.

A támogatás mértékének megállapítása a lepárlásra szánt bor tényleges alkoholtartalma alapján történik. Egy bortermelő legfeljebb kétezer-ötszáz hektoliter borászati terméket szállíthat be az intézkedésben résztvevő lepárlóüzemek valamelyikébe.

A beszállított bor csak védett eredetű (azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott) rozé- vagy vörösbor lehet, és a tényleges alkoholtartalma pedig nem lehet kevesebb, mint 11,5 % vol. A támogatást a lepárlóüzem igényelheti, és teljes mértékben át kell adnia azt a beszállító borászat részére. A beszállítási lehetőség a lepárlóüzem felé a tervek szerint a rendelet megjelenése után néhány nap múlva már megnyílhat.

A borlepárlás támogatására kiadott rendelet lényeges elemei

 • Kizárólag az alábbi kritériumoknak megfelelő borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani:
  • oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (OEM),
  • forgalombahozatali engedéllyel rendelkező vagy megfelel a Btv. 9. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeknek,
  • rozé vagy vörös színű,
  • tényleges alkoholtartalma legalább 11,5 % vol.
 • Az a borászati termelő igényelheti, aki a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán szerepel, és akinek a borászati terméktétel június 1-jén a tulajdonában volt.
 • Egy bortermelő egy lepárlóüzem részére legfeljebb 2500 hektoliter borászati terméket szállíthat be krízislepárlás céljából.
 • A bortermelő a lepárlási igényét a lepárlóüzem által a honlapján meghirdetett borfelajánlási időszakban jelezheti. (Aranykapu; Győri Szeszgyár)

A borlepárlás lefolytatására nyitva álló időszak 2023. október 15-ig tart.

Az Agrárminisztérium által készített a támogatáshoz kapcsolódó kérdések megválaszolását összesítő tájékoztató IDE kattintva elérhető.

Részletes információk az 55/2023. (IX. 15.) AM rendeletben tekinthetők meg.

A rendelethez kapcsolódó hegybírói igazolás iránti kérelem a HNT honlapjáról letölthető.

Címlapfotó: cpetrow / Unsplash