5 lépés a fenntarthatóbb borozásért

2023. április 08.

Csavarzár kontra parafa, hazai kontra külföldi, bortárolás módja… Megannyi lehetőség, amivel óvhatjuk a természetet, miközben az élmény nem csorbul.

Az alábbiakban 2022-2023-as cikkíróversenyünk holtversenyes 3. helyezett írását közöljük. A szerzőnek, Kiss Dorottyának ezúton is gratulálunk!

Kényelmesen iszogatunk a barátainkkal, csodáljuk a parafadugó-gyűjteményüket, vizslatjuk a boros címkén azt a zöld bio stemplit, és szöget üt a fejünkben, lehet-e egyáltalán környezettudatosan bort választani, fogyasztani. Vajon milyen szempontok mentén érdemes ezt körbejárni?

Egy egészen elrettentő fenntarthatósági mátrix alakul a vizsgálandó tényezőkből (csak erős idegzetű olvasóinknak):

  • a bor és a csomagolás előállításának anyag- és energiaigénye,
  • a károsanyag-kibocsátás mértéke a termelés, gyártás során,
  • a szállítás környezeti terhelése,
  • a tároláshoz szükséges energiafelhasználás,
  • a csomagolás lebomlása és/vagy újrahasznosítási lehetőségei.

Fogyasztó legyen a talpán, aki ezt a boltok polcairól leemelt borról leolvassa. Mit tehetünk mégis a gyakorlatban?

soproni bor, talpas pohár, palack, naplemente
Fotó: photo nic / Unsplash

1. Válasszunk gyakrabban helyit, hazait!

Klisésen hangozhat, de minél kevesebbet utazik a bor, annál jobb a környezetnek ökológiailag és gazdaságilag egyaránt. Egyébként a bor sem szereti a rázós, nagy túrákat. Ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kedvenc proseccónkról vagy pinotage-unkról, ha arra vágyunk. Azonban, ha épp nincs konkrét elképzelésünk, forduljunk a helyi borászatok portfoliója felé!

2. Figyeljük meg a bor záródását is!

Találkozhatunk csavarzáras, parafadugós, szintetikus dugós, ritkábban üvegdugós borokkal és olykor még koronazárral is. Mitévők legyünk? A legegyszerűbb, ha a csavarzáras borokat meghagyjuk kirándulásokra, piknikekre, ahol igazán jól jön ez a praktikus, eszköz nélkül bontható záródás. Hasonlóan okos, de igazán különleges és elegáns megoldás az üvegdugó, amit érdemes lehet eltenni, hogy később más borok visszazárását is szolgálja. Az esetek nagyobb részében azonban érdemes egy jó dugóhúzóval felvértezve, klasszikus parafa esetleg műanyag dugós záródású borokra tenni a voksunk, sokkal környezettudatosabb választás – nem is beszélve a felbontást kísérő páratlan kis pukkanásról …egyből meghozza a kedvet!

Csavar vs. parafa

A palackzáródások közül a parafadugó termelése az egyetlen, ami több széndioxidot köt meg, mint amennyit kibocsát. A parafa alapanyagot a paratölgyek kivágása nélkül nyerik ki, a fák életének meghosszabbításával jár a kéreghántás. Ráadásul még a vízhasználatot is kompenzálja a növény fotoszintetizálása (széndioxid-megkötés szempontjából).

Az elmúlt évtizedek piaci versenye (csavarzár, műanyagdugók és egyéb alternatív záródások megjelenése) rákényszerítette a gyártókat a dugóíz (TCA) leküzdésére, amit ma már bizonyos parafadugó termelő cégek nem is tekintenek kihívásnak. A régi félelmek mellett az ár, ami leginkább megosztja a piacot. Pedig az agglomerált parafadugó (parafagranulátumból ragasztással préselt dugó) versenyképes az olcsó csavarzárral szemben is, miközben gyártása lényegesen környezetkímélőbb – főleg mióta a növényi ragasztó opció is elérhető.

Elterjedt, hogy a csavarzár a jolly joker záródás az alumínium újrahasznosíthatósága miatt, ám a gyártása jelentős terhet ró a környezetre. A visszaforgatás folyamatát nehezítik a belső műanyag (változóan polietilén, PVC) és akár papír elemek, illetve az üvegnyakról sem könnyű eltávolítani a csavarzár alsó részét. Jó hír viszont, hogy a jellemzően import záródások mellett végre magyar gyártó is megjelent 2022-ben, a keceli The Cap ráadásul környezetbarát termékfejlesztésbe is kezdett a csavarzárak terén.

Az üvegpalackok elválaszthatatlannak tűnnek a bortól. Ugyanakkor egyre többen kacérkodnak a vékonyabb falú, könnyebb üvegpalackok használatával prémium borok esetén is – a gazdaságosabb anyagkezelés miatt. Mi több, már olyan vállalkozásokat is találni, akik teljesen szakítanak a tradícióval, és alumínium dobozra váltanak. Az üvegpalack elérhetősége és szállítása okozta problémák globálisan vannak jelen. Itthon a Varga pincészet betétdíjas palackokkal igyekszik áthidalni ezt a nehézséget, ami környezetbarát megoldás lehet, ha a mosás során a vízfelhasználást optimalizálni tudják.

3. Nyissunk a natúr és bio borokra!

magyar borászatok, szőlő, lány, kosár
Fotó: Árpád Czapp / Unsplash

Megosztóak a natúr tételek, hiszen ízviláguk nagyon különbözhet a hagyományosan termelt borokétól, de több okból is érdemes kísérletezni. Az új zamatok, illatok mindig izgalmas felfedezést jelentenek. Az organikus gazdálkodás nemcsak múló szeszély. Ezek a pincészetek teljes működésüket, beleértve a szőlőművelést is, természetesen vagy a lehető legkevesebb vegyszerrel, fenntarthatóan végzik, elkerülve a talaj kimerítését. Vagyis igazán hosszú távra terveznek. Kezdjük el szép lassan az ismerkedést boraikkal, a termelők évek múltán is ott lesznek, hogy megválaszolják a kérdéseket.

4. Gazdaságosan a hűtéssel!

Döntsünk korszerű hűtőgép mellett (akár specifikusan bornak vagy minden élelmiszernek), és spóroljunk az energiával! Csökkentsük a vízhasználatot is! Az italok hőmérsékletének megőrzéséhez használjunk szigetelő vagy hőelvonó borhűtő edényeket, amik víz és jég nélkül tartják hidegen a bort, pezsgőt – így a hűtőt sem kell nyitogatni a poharak utántöltéséhez.

5. Csak szelektíven!

A kiürült üvegpalack és boroskarton hulladékok elkülönített gyűjtése nem újkeletű, de könnyű megfeledkezni a kapszulákról, a drótkosarakról, a különböző dugókról, koronazárról. Ezek az apró kiegészítők is bekerülhetnek a szelektív műanyag, fém, üveg gyűjtőkbe. A természetes parafadugó a komposztban is jó helyen van, bár nincs mindig szívünk eldobni – természetesen alapanyagként is újrahasznosítható. 

Sok kicsi sokra megy

Fogyasztóként néha eszköztelennek érzi magát az ember a fenntarthatósági küzdelemben. Ez a szorongató érzés azonban feloldható tudatossággal és cselekvéssel. Nem a világ megváltását kell kitűzni év végi célnak, helyette apró, hétköznapokon is tartható vállalásokat érdemes beiktatni, és ragaszkodni hozzájuk.
Idén lehet, hogy csak a hűtésre fókuszálunk, de jövőre megnézzük magunknak azokat a bio tételeket is. Döntsünk preferenciáink szerint! A lényeg, hogy haladjunk, akármilyen kis léptekben is, és közben néha fújjuk ki magunkat egy-egy pohár jó bor mellett.

Szerző: Kiss Dorottya
Címlapfotó: Chiyacat / Shutterstock