Olcsóbb és finomabb lesz tőle a kávénk: íme a 11 centiméteres szabály
A kávé tökéletes lesz, ráadásul még spórolunk is vele. Semmilyen eszköz nem kell hozzá és végtelen egyszerű megvalósítani.
Magyarországon a kávé népszerűsége hosszú évek óta töretlen. Egy 2022-ben a Coca-Cola HBC Magyarország, a Costa Coffee és a Caffè Vergnano kizárólagos forgalmazója, valamint a GKID által készített közös felméréséből kiderült, hogy hazánkban a rendszeres kávéfogyasztók 29 százaléka napi 1 kávét, mintegy 60 százalékuk pedig naponta 2-3 kávét iszik. A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok körében a legnépszerűbb az őrölt kávé, azt követi a szemes és a kapszulás változat.
A kávékészítés egyik legegyszerűbb (és jellemzően a legolcsóbb) módja az úgynevezett csepegtetés. A csepegtetett kávé lényege, hogy forró vizet öntünk az őrölt kávébab-szemekre, és hagyjuk, hogy a víz azokon keresztül átszivárogva főjön le. A gyakorlati megvalósításra többféle módszer létezik. A legelterjedtebb a kézi verzió, amihez csupán egy papírszűrőre és egy nagyobb edényre van szükség. A főzés során azonban érdemes figyelni az olyan, elsőre teljesen jelentéktelennek tűnő részletekre, mint hogy milyen magasságból öntjük rá a vizet a kávébabra, illetve, hogy a víz pontosan milyen hőmérsékletű. A szakértők szerint ugyanis ezen tényezők fontos szerepet játszhatnak a tökéletes ízvilág elérésében, de akár még a spórolásban is segíthetnek.
Kávé a magasból
A The Daily Meal kiemeli, hogy a csepegtetett kávé kapcsán valójában létezik egy „optimális magasság”. Valóban nem mindegy, milyen távolságból öntjük a babokra a vizet: a megfelelő tempó és áramlás kombinációja ugyanis segíthet a friss főzet aromájának és erősségének variálásában. Így ahelyett, hogy növelnénk a babok mennyiségét, egyszerűen csak kísérletezzük ki az ideális magasságot és a víz öntési időtartamát. A lap által szemlézett, friss tanulmány szerint 10 százalékkal kevesebb kávézacc képződik, ha ezt a technikát választjuk. Szóval, tényleg számít, hogyan öntjük ki a kávét? A rövid válasz: igen.
Az ideális magasság megtalálása valójában ízlés kérdése. Egyedül attól függ, hogy milyen erősségű kávét preferálunk. A kutatók kiderítették, hogy az erősebb főzet elérésének trükkje az, ha a vizet egy bizonyos magasságból, pontosabban 11 centiméterről adagoljuk. Ennél magasabbra viszont ne emeljük a vízforralót, mivel az ellenkező hatást válthat ki. Ráadásul, még balesetveszélyes is, hiszen könnyen leforrázhat minket a felfröccsenő folyadék. Ha gyengébb koncentrátumot és selymesebb ízvilágot szeretnénk, nincs más dolgunk, mint csökkenteni a magasságot. Ezen felül érdemes lehet beszerezni egy olyan vízforralót, amivel biztosítani tudjuk a víz egyenletes áramlását.
Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Nathan Dumlao / Unsplash