Jobb, mint a kávé és Magyarországon ingyen van, mi az?
Évezredek óta ismert, mégis kevesen élnek vele.
A kávé az egyik legnépszerűbb ital világszerte, a klímaváltozás hatásai miatt azonban a jövőben előfordulhat, hogy a tradicionális kávénövények termesztése egyre nehezebbé válik. Szerencsére léteznek olyan hazai növények, amelyek kiváló kávépótlóként működhetnek, ráadásul sokkal fenntarthatóbb módon is termeszthetők – hívja fel a figyelmet a Haszon cikke.
Kávépótló a kertünkből
A kávé egy rendkívül érzékeny növény, amely különleges körülményeket igényel. Az éghajlatváltozás miatt azonban az Egyenlítő környéki kávéültetvények veszélybe kerültek, mivel a növekvő hőmérséklet és az esőzések kedvezőtlenül befolyásolják a termelést. A kávéültetvények telepítése emellett erdőirtáshoz és a környezet szennyezéséhez vezet, ami súlyosbítja a globális felmelegedést.
Jó hír azonban, hogy több olyan növény is létezik, amelyek évezredek óta sikeresen helyettesítik a kávét, és fenntartható módon termeszthetők. A mezei katáng és a gyermekláncfű például remek alternatívát kínál akár a hagyományos kávéval szemben.
A mezei katáng (Cichorium intybus)
Évelő növény, évszázadok óta használják kávépótlóként. Emellett étvágyjavító, emésztést serkentő, enyhén diuretikus hatású, fokozza az epetermelést és -ürítést, illetve segíti a máj méregtelenítését is. Túlzott fogyasztása azonban a retinafunkciók károsodásával járhat. Egyszerűen termeszthető, gyökereit megszárítva és pörkölve kávéízű italt készíthetünk. Jól alkalmazkodik a különböző talajokhoz és éghajlati viszonyokhoz.
Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)
A gyermekláncfű szintén remek kávépótló, és rendkívül gazdag jótékony hatású vegyületekben. A gyökeréből készített ital étvágygerjesztő, gyomorerősítő, méregtelenítő, vértisztító, vizelethajtó, emésztést javító. A gyermekláncfű a kertben is könnyen nevelhető.
Magjait április közepén vethetjük el, egymástól 15-20 cm-re. Gyökerét kora tavasszal, vagy ősszel ássuk ki, puha szőrű kefével tisztítsuk meg, aztán vágjuk apró darabokra, és hagyjuk megszáradni. A megszárított gyökérdarabokat tepsiben egy rétegben süssük 10-20 percig 180 °C-on, aztán őröljük meg, ahogyan a kávészemeket szokás.
Címlapfotó: Candice Picard / Unsplash