Csípőspaprika és rozé bor: miért érdemes kipróbálni ezt a kombót?
Tudományos magyarázat is van rá, miért kipróbálásra érdemes a rozé bor és a csípőspaprika elsőre furának tűnő párosa.
Miközben még arról is javában folyik a vita, jégkockát szabad-e a borba tenni, egy ennél is sokkal merészebb mozgalom van kibontakozóban. A könnyű, gyümölcsös nyári rozékba újabban divat lett csipőspaprikát tenni – hívta fel a figyelmet minapi cikkében a thedailymeal.com.
Az írás azt is elmagyarázza, miért nem rossz ez az első látásra képtelennek tűnő ötlet. A könnyed, fiatal rozékra általában jellemző a gyümölcsösségből adódó édesség, valamint a friss, ropogós sav. A csípős íz ezeknek éppen a komplementere, vagyis kiegészítése. Hasonló elven működik, mint a frozen mango margarita koktél, amibe szintén kerül jalapeno az édes agavé szirup és a savanykás lime mellett – emlékeztet a már idézett cikk.
Tudjuk állítani is az ital csípősségét azzal, hogy rövidebb vagy hosszabb ideig áztatjuk a paprikát a borban. Természetesen nem minden körülmények között működik a rozé bor (és úgy általában a bor) és a csípős paprika párosa. Fontos, hogy a rozé egyensúlyban legyen és tényleg megtalálható legyen benne a pirosbogyós gyümölcsök édessége. Amelyik rozé bor viszont tudja ezt, az lehet akár buborékos is, mindenképpen egy életre szóló élményben lesz részünk.
Címlapfotó: Vincenzo Landino / Unsplash