Díjnyertes tételekkel ünnepel az ország egyik legrégebbi borászata
Magyarország egyik legrégebbi és legismertebb borászata idén ünnepli alapításának 40. évfordulóját. A noszvaji Thummerer Pincészet egy nagyobb kampány, különleges őszi események mellett egy országos roadshow-val is készül.
Az országjárás egyik budapesti és egyik legnagyobb presztízsű állomása lesz július 27-én, szombaton az ÉS Bisztróban. A különleges fogások mellé párosított borokat Kovács Antal, a sokszoros országos bajnok sommelier mutatja be – a maga szórakoztató módján. A kétszeres világbajnoki aranyérmes (Decanter World Wine Awards, London) Thummerer Pincészet országjárása a Kempinskiben folytatódik. A borbemutató-sorozat célja, hogy a csúcsborászat egy-egy magas szintű gasztronómiai élményen keresztül, személyessé tehesse kapcsolatát a borrajongókkal.
Négy évtizeddel ezelőtt
A roadshow apropóját az adja, hogy az addig rózsatőtermesztéssel foglalkozó Thummerer Vilmos számára 40 évvel ezelőtt adódott a lehetőség: 7 hektárnyi területet bérelhessen a helyi tanácstól. Ez jelentette egyúttal a Thummerer Pincészet alapjait is. Bár az alapító már nincs közöttünk, a fiatalabb generációk (gyerekek és unokák) együtt viszik tovább szellemiségét, egyúttal tovább emelve és a korhoz igazítva azt. Ennek egyik formája ez a sorozat is.
Az ország egyik legjobb pezsgője
Az ötcsillagos szállodában működő ÉS Bisztró ad otthont a borvacsorának, amely egy laza magyar-bécsi bisztró és steakhouse. Egy olyan étterem az V. kerületben, ahol a klasszikus magyar és bécsi fogásokon kívül húsokat, halakat is grilleznek. Az étel- és borsor a legváltozatosabb tételeket foglalja magában. A pincészet részéről az egyik legizgalmasabb vállalás, a hagyományos francia eljárással, francia technológiával és gépekkel készült pezsgő kerül indításként a poharakba. Ezt a habzót idén a Decanter World Wine Awardson bronzéremmel ismerték el, ezzel Magyarország egyik legjobb pezsgőjének nevezhető. Természetesen sorra kerülnek majd az ún. „világbajnoki aranyérmes”, azaz a Decanteren a legmagasabb minősítést elért borok is. Vagyis az Egri Chardonnay Battonage és csak a legjobb évjáratokban készülő csúcsbor, a Vili Papa Cuvée.
Az este ételei és borsora:
– Amuse bouche
– Rosé Brut Nature 2017 – hagyományos champagne-i eljárással készült csúcspezsgő
– Séfüdvözletként tokajiban marinált kajszibarack, friss kecskesajt, tökmag
– Egri Királyleányka Classicus
– Hiramasa ceviche, chulpi kukorica, édeskömény, friss koriander
– Egri Chardonnay Battonage – a magasabb szintre emelt, elegáns fehérbor, amelyet aranyéremmel ismertek el a Decanter World Wine Awardson
– Spárga ricotta ravioli, rókagomba, rozmaring, citrus vaj
– Egri Bikavér Classicus – sokszorosan díjnyertes egri bikavér (Decanter: ezüst, Berlin: arany, Vinagora: arany)
– Argentín Marha Hátszin, Kukorica, Chimichurri
– Sajt
– Vili Papa Cuvée – a Decanteren aranyéremmel elismert csúcstétel
– Raclette, burgonya
– Petit Four
Címlapfotó: Thummerer Pincészet