Nagy magyar győzelem született Lengyelországban!
5 ország képviselői jelentek meg Varsóban, a végén a magyarok örülhettek.
A kolumbiai-magyar származású Sebastian Giraldo Makovej 5 ország versenyzőit utasította maga mögé. A döntőben egyedül a Sauska pincészet nagykövete teljesítette a megadott időn belül az összes feladatot. A borfelismerés mellett a pezsgő és a bor szakszerű felszolgálását, valamint koktél készítését is értékelte a nemzetközi zsűri. A bírák között a Magyar Sommelier Club elnöke is helyet foglalt. A Varsóban rendezett eseményen a lengyel borszakértők mellett Izland, Japán, Lettország, Magyarország és Moldova meghívott versenyzői mérték össze tudásukat.
Hazaérkeztek Lengyelországból a május 26-28-án rendezett Nemzetközi Lengyel Sommelier verseny résztvevői. A magyar színeket ketten is képviselték Varsóban. Míg a versenyzők között a kiemelkedő eredménnyel győztes Sebastian Giraldo Makovej mutatta meg felkészültségét, addig a nemzetközi zsűri tagjai közt Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnökefoglalt helyet izlandi, moldovai és litván szakértőkkel együtt.
Sebastian – Magyarország 2022-es Sommelier Bajnoka – Kolumbiában borász édesapja oldalán is rengeteget tanult a szakmáról, ám szeretett volna életvitelszerűen egy bortermelő országban élni. “Mindig is húztak a magyar gyökereim, a nagyszüleim, az itteni borkultúra. Magyarország is a hazám, és büszkén képviselem bárhol is legyek a világon.” Korábban kétszer nyert hazai bajnokságot, második lett a Szerbiában rendezett Balkan Sommelier Challenge-en és eredményesen versenyzett a párizsi világbajnokságon is. A Felix Kitchen and Bar egykori sommelierje – mint mondja – folyamatosan azon munkálkodik, hogy a magyar vonatkozásban vett sommelier szakmát nemzetközi szinten is feltegye a térképre. “A másik nagy célom, hogy örökös sommelier bajnok lehessek. Ehhez ugye háromszor kell nyernem a magyar országos szintű versenyeken” – tette hozzá Sebastian Giraldo Makovej.
Háromy fordulós sommelier verseny
A lengyelországi verseny három fordulóból állt. A selejtezőben csak lengyel sommelier-ek indultak, közülük heten jutottak az elődöntőbe, ahol csatlakozott hozzájuk Dumitru Coslet Moldovából, Edgaras Kazokaitis Litvániából, Manuel Schembri Izlandról, Taku Iguro Japánból és Sebastian Giraldo Makovej Magyarországról. A döntőbe a magyar induló jutott be két lengyel versenyzővel, ahol már közönség előtt versengtek a bajnoki címért. Az elődöntő feladatai között egy 60 kérdésből álló elméleti teszt, vakkóstolás és felszolgálás is volt. Ezen kívül borlapon kellett hibát keresniük és ötfogásos menü mellé elkészíteni a helyes borpárosítást.
A döntőben két 1999-es bordeaux-i bor került a pohárba a vakkóstolásnál. A Chateau Latour-t (Pauillac) és a Chateau Haut-Brion-t (Pessac-Leognan) egyik versenyzőnek sem sikerült pontosan megneveznie. A gyakorlati feladatban négy vendégasztalnál kellett felszolgálniuk a döntősöknek, amire 15 perc állt rendelkezésükre. Egyedül a magyar versenyzőnek sikerült mindent megcsinálnia a megadott időkereten belül. Mindhárom versenyzőt egy „kezdő” sommelier segítette – vagy inkább tette próbára szándékosan eljátszott tapasztalatlanságával –, ezt a szerepet a 2019-es lengyel bajnok, Maciej Łyko alakította.
Sebastian büszke rá, hogy egyedül neki sikerült a megadott időn belül maradéktalanul teljesítenie a vendégasztalos feladatot. “Ráadásul nehezítő körülmény volt, hogy a kijelölt segítőt, minden folyamatba be kellett vonnunk. Nem volt egyszerű a dolga egyikünknek sem.” – számolt be a magyar versenyző.
A döntőbe jutáshoz tehát erős mezőny és hosszú út vezetett, amit az egyik legjobb pontszámmal teljesített Sebastian. A fináléban azután lehengerlő teljesítményével, szívvel-lélekkel és óriási magabiztossággal belopta magát a bírák és a közönség szívébe.
Címlapfotó: Lengyel Sommelier Szövetség