Az egri bor és a gasztronómia

2024. július 11.

Az egri bor prominens képviselői és a borvidéken éttermet, kávéházat, vinotékát üzemeltető szakemberek találkoztak egy hagyományteremtő rendezvényen.

Egri borászok találkoztak az éttermekben, kávéházakban, borboltokban dolgozó, a helyi
borokkal napi szinten foglalkozó szakemberekkel 2024. július elején az Egri Borvidék
szervezésében. Az eseménynek helyet adó Gál Tibor Fúzió rendezvénytermében egy
tartalmas sétáló kóstoló keretében 15 Borászat (Szuromi Családi Birtok, EGERSOUL,
Stumpf Pincészet, Kovács Nimród Borászat, Korózs Borászat, Gál Tibor Pincészet, Varsányi Pincészet, Böjt Borászat, Gál Lajos Pincészete, REGE BIRTOK, ACADEMIA Birtok, Soóvári Pince, Juhász Testvérek Pincészete, Bolyki Pincészet, Tóth Ferenc Pincészete) mutatta be azon tételeit, amiket akár most, a nyári szezonban is szívesen ajánl a gasztronómiai palettán a
vendégeknek.

„Természetes, hogy mivel mind a borászok, mind a vendéglátásban érdekeltek Egerben,
vagy a város környékén, az egri borvidék valamelyik településén élnek és dolgoznak, így
nem kellett őket bemutatni egymásnak. Amiért mégis izgalmas volt ez a találkozó, az az,
hogy az étterem-tulajdonosok, pincérek, felszolgálók, a menüt és az itallapokat
összeállítók most közvetlenül találkozhattak a borászokkal, a borászatokban dolgozó
sommelier munkatársakkal, és e személyes kapcsolat révén olyan információkat,
benyomásokat szerezhettek, amelyeket később a saját munkájuk során hatékonyan
tudnak majd felhasználni”
– mondta Koklács Kata, az Egri Borvidék marketing vezetője, a
program fő szervezője. Volt olyan étteremtulajdonos, aki nemrégiben nyitott új bisztrót a
borvidék egyik közkedvelt kirándulóhelyén, s ezen a mostani sétáló borkóstolón már elő is
készített olyan bor-gasztronómiai programokat, amelyek során rendszeresen mutatkoznak
be majd a borászatok náluk egy-egy vacsoraesten.

Mások is nyitott szemmel jártak, felfedezve olyan tételeket, amelyeket az adott borászatoktól esetleg még nem kóstoltak, vagy épp nincsenek az itallapon, így kibővíthetik velük majd a korábbi rendeléseket.
Koklács Kata elmondta: ezt a fajta szakmai találkozót később szeretnék kiszélesíteni úgy, hogy ne csak az egri vendéglátósokkal, hanem akár az ország más pontjain dolgozó gasztronómiai szakemberekkel is találkozhassanak majd az egri borászok. A közvetlen kapcsolat a későbbi kommunikációt is gördülékenyebbé teszi, így mindenképp hasznára válik mindkét félnek.

Szerző: Doros Judit
Fotó: wineandgo.hu