Íme a tényleg négy évszakos magyar (bor)vidék

2023. április 15.

Természeti csodák, változatos programok minden turistának borral vagy anélkül.

Az alábbi írás a 2022-2023-as Vince cikkíróversenyére érkezett. Ezúton is gratulálunk a szerzőnek!

Mi jut eszünkbe, ha Egerre gondolunk? Naná, hogy a Bikavér. És valóban, az Egri borvidék legfontosabb bora ez, mely egy precíz és jól átgondolt házasítás tökéletes végeredménye. A borászok szigorú szabályokat követve készítik el ezt az igen népszerű cuvée-t. Hazánkban az eredetvédett borok közül az Egri Bikavér volt az első, ami megkapta ezt a minősítést.

Az Egri borvidék több, mint 1000 éves múltra tekint vissza. Az Egerbe települt püspökök magukkal vitték saját szőlőfajtáikat, majd a később idetelepített vallonok bővítették a lehetőségeket szőlőtermesztési és borkészítési ismereteik segítségével. Később a török megszállás hatására sem szakadt meg a borkészítés.

A 18. században a rácok ismertették meg az egrieket a héjon erjesztés technológiájával, melynek hatására a vörösborok készítése vette át az uralmat. A 19. századi filoxérajárvány az Egerben és környékén található szőlőket sem kímélte, az újratelepítés során viszont új fajták is helyet kaptak a borvidéken.

Eger egy igen sokszínű borvidék, hiszen adottságai kedveznek mind a kiváló fehér-, mind a jobbnál jobb vörösborok készítésének. Jelenleg nagyjából 5600 hektár áll művelés alatt a borvidéken található területekből. A fehér szőlőfajták közül legjellemzőbb itt a chardonnay, hárslevelű, olaszrizling, valamint a királyleányka. Kékszőlők közül találunk itt többek között kékfrankost, pinot noirt, cabernet sauvignont, cabernet franc-t, kadarkát, portugiesert és syraht is.

Sokak szerint a legcsodálatosabb évszak errefelé a tavasz és az ősz. A tavasz a megújulás ideje, a természet csodás arcát mutatja a szebbnél szebb virágok és egyre melegebb, egyre több napsütéssel teli időszakával. Az időjárás jobbra fordulásával a kedvünk is egyre jobb lesz, borok tekintetében pedig mindinkább a könnyed tételekre vágyunk. Az őszt szokták második tavaszként is emlegetni, hiszen a fák ezerszínű lombkoronáikkal mintha csak újra virágba borulnának. Az átalakulás időszaka ez. A nyáron fogyasztott frissítő fehér- és roséborok, fröccsök helyébe a melegséget adó, testesebb vörösborok lépnek. Az Egri borvidék életében is fontos szerepet tölt be ez a két időszak. Két legjelentősebb borfajtájának ünnepei ezen időszakokhoz kötődnek, melyek nem mások.

Természetesen az év bármely szakában látogatunk Egerbe, biztosak lehetünk abban, hogy akár a pincék mélyén, akár a Dobó téren vagy az Érsekkertben, de találunk ízlésünknek megfelelő boros – vagy nem boros – programot.

Tavaszi virágok illata, madárcsicsergés, frissítő fehér borok, Eger

Ha eljön a tavasz, az első fontos esemény is elérkezik az Egri borvidék életében. Ekkor ünneplik ugyanis a Bikavér fehér párját, az Egri Csillagot. A tavaszi megújulást az Egri Csillag frissességével, üdeségével tökéletesen tükrözi.

eger, az egri borvidék központja, barna fa, alatta sárga levelek
Fotó: Molnár Bálint / Unsplash

Ismerkedjünk meg az Egri Csillaggal közelebbről! Az Egri Csillag 2010-ben született meg, minősíteni a 2011-es évjárattól, december 1. után lehet. A bikavérhez hasonlóan szintén egy házasítás eredménye, mely legalább négy (de általában ennél több) fajtából készül. Fontos, hogy egyik fajta jellemzői se uralkodjanak el a többi felett. Három különböző kategóriában állíthatják elő a borászok: classius, superior és grand superior. A classicus kategória boraira jellemzőek a gyümölcsös, virágos, friss és üde aromák. Könnyedebb, mindennapok igényeit kielégítő stílus A superior egy teltebb, komplexebb aromákkal rendelkező változat, melyben a gyümölcsös, virágos jegyek mellett a mineralitás is gyakran megjelenik. A grand superior borok esetében legalább fél év fahordós érlelést írnak elő. Ezek esetében már megjelennek a hordóra jellemző aromák, a fűszeresség, a fás jegyek, a nagyobb test. Emellett azonban szintén jelen vannak még a gyümölcsös jegyek, a diszkrét illatos jelleg is.

A tavasszal megrendezésre kerülő, Egri Csillag Hére keresztelt eseménysorozathoz Egerben számos borászat csatlakozik. Emellett több budapesti és vidéki vendéglátóhely is részt vesz a borfajta népszerűsítésében ezen időszakban. A hét folyamán számos kóstolóval várják az érdeklődőket, akik részt vehetnek borvacsorákon, pincetúrákon is. A borbárok kínálatában szintén számos Csillagot találunk, esetenként kedvezményesen kóstolhatjuk ezt a frissítő borfajtát. Március közepén kerül megrendezésre az Egri Csillag Pincetúra a Szépasszony-völgyben. Ennek keretében indulnak vezetett túrák több pincészet érintésével. Természetesen egyénileg is meglátogathatjuk a résztvevő borbárokat, kedvünkre ehetünk, ihatunk, kóstolhatunk.

Április végén az Egri Csillag ünneplése a Dobó teret is megtölti élettel. Ekkor szervezik meg az Egri Csillag Weekend elnevezésű esményt. Az egri borászok jobbnál jobb Csillagjain van a hangsúly, de emellett további tételeiket is megkóstolhatjuk. Ha megéheznénk közben, akkor sincs probléma, hiszen a rendezvényen különféle street foodokkal is megjutalmazhatjuk magunkat. A rendezvényt különböző zenei programokkal fűszerezik a szervezők.

Kellemes nyári esték, Érsekkert, kitűnő borok, koncertek

Nyáron Eger és környéke nagyszerű fürdőinek és a Tisza-tó közelségének köszönhetően ismét kitűnő választás. A forró nyári napok enyhítésére csobbanhatunk Egerben a Török fürdőben, Egerszalókon a termálfürdőben, a demjéni barlangfürdőben. Ha természetes vízben szeretnénk fürdőzni, ellátogathatunk a Tisza-tóhoz is. A Szépasszony-völgyben található pincék és borbárok természetesen nyáron is szeretettel várják a látogatókat, az éttermekben vacsorát is fogyaszthatunk, esténként pedig különböző partikon mulathatunk.

Természetesen nyárra sem hagynak minket boros program nélkül. Július hónapban két nagyszerű boros rendezvénynek ad otthont Eger városa. Az Egri Bor Ünnepe váltotta a korábban nyáron, az Érsekkertben megrendezésre kerülő Bikavér Ünnepet. Az új rendezvény során kiválasztják Eger legjobb fehér- és vörösborát, a több mint 40 borászat biztosította kóstolási lehetőség mellett pedig koncertek is színesítik az eseményt. A VINO Kóstoló Ünnepnek a város központjában elhelyezkedő Dobó tér szolgál helyszínül. A rendezvény a minden évben megrendezésre kerülő Utcazenészek Versenyével zajlik egy időpontban. Egy kellemes nyári este, egy (vagy több) pohár bor, egy feltörekvő zenekar koncertje, a megszokott kiváló hangulat. Kell ennél több?

Szüret, lehulló falevelek, Bikavér

szőlőtőkék, felhős ég
Fotó: Molnár Bálint / Unsplash

Az ősz a szüret időszaka. Ekkor a borászatok munkatársai minden energiájukat a termés betakarítására fordítják. Megterhelő időszak ez számukra, hiszen egész éves munkájuk gyümölcsét ekkor aratják le. A szőlészeket, borászokat ilyenkor a dűlők sorai között, vagy a pincék mélyén találjuk. Ha mégis sikerül elcsípnünk őket, azért nagyon szívesen mesélnek nekünk az adott évjáratról, hogy hogyan állnak a szürettel, hogy milyen tételeket várnak az adott évtől. Az idelátogatókat pedig ekkor sem hagyják magukra az egriek.

Októberben, a szüreti munkálatok befejezése után érkezik el az idő a borvidék zászlóshajójának megünneplésére. A Bikavér Ünnep 2022-ben újult meg. Korábban az Érsekkert adott otthont a rendezvénynek, a nyári időszakban. Az új időpont október 18., az Egri Bikavér Napja, amikor is a borászok egy palack bikavért falaznak a vár falába, majd 15:52 perckor, ezzel emlékezve az 1552-es ostromra, koccintásra emelik bikavérrel teli poharaikat. Az eseménysorozat keretin belül részt vehetünk egy egész napos pincetúrán a Szépasszony-völgyben, ugyanúgy, mint az Egri Csillag hét során. Megrendezik az Egri Bikavér En Primeur sétálókóstolót is, ahol a résztvevők megismerkedhetnek legújabb évjáratú, még nem forgalmazott bikavérekkel. Emellett számos kóstolóprogrammal várják az Egerbe látogató borturistákat. A rendezvénysorozat záróeseménye a Líceumban megrendezésre kerülő Egri Bikavér Nagykóstoló, ahol az egri borászok bemutatják az érdeklődőknek legjobb bikavér tételeiket.

Hideg téli esték, melengető vörösborok, megújulás

Bár télen a nagyobb, szabadtéri rendezvények pihenőt tartanak, a pincék mélyén szívesen látják a vendégeket. Számos borászat hirdet bórkóstolóval egybekötött pincejárást. Természetesen ekkor is várnak minket egy Adventi Pincetúrára a Szépasszony-völgybe, hiszen a téli időszakban sem szenvedhetünk hiányt a Völgy nyújtotta lehetőségekből. December végén pedig az Egri Borszalon sétálókóstolója ad okot arra, hogy a városba látogassunk. Tökéletes alkalom ez az elmúlt év tanulságainak összegzésére, valamint az új esztendőre való felkészülésre prémium borok társaságában. Emellett a környék fedett fürdői és wellness szállodái is remek lehetőséget nyújtanak egy kis feltöltődésre.

Akár a bor szeretete vonzza az embert az Egri borvidék lankáira, akár a könyék látványosságai, bizton állíthatjuk, senkit nem fog csalódás érni. A lehetőségek – és természetesen a borok – széles tárháza ez a vidék. Aki egyszer idelátogat, biztosan vissza fog térni.

Szerző: Balog Nikoletta
Címlapfotó: Molnár Bálint / Unsplash