Rendhagyó portré a Vince-életműdíjas Bacsó Andrásról

2024. december 19.

A 2024-ben Vince életműdíjjal kitűntetett Bacsó András munkásságának legfontosabb állomásai egy-egy legendás tokaji aszú évjárathoz kapcsolódnak. Ezek mentén elevenítjük fel a tokaji borász életútját.

A 2024-es Vince Gálán Bacsó András vehette át a Vince életműdíjat. A jelenleg a Máriásy birtokot igazgató tokaji borász korábban 27 éven át vezette a spanyol tulajdonú tolcsvai Oremus birtokot. Előtte a Tokajhegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátnál dolgozott, a rendszerváltáskor és az azt követő privatizációs időszakban a vállalat vezérigazgatójaként sokat tett azért, hogy a borvidék a szocializmus után visszatérjen gyökereihez.

bacsó andrás tokaji borász a vince gálán
Fotó: Talabér Géza

„Az életműdíj nem annyira az én teljesítményemről szól. Arról szól, hogy megjelent a tokaji kultúra az életemben és gazdagította azt. Életpályám csak egy újabb bizonyítéka annak, hogy Tokaj a természeti és emberi képességeket tekintve fantasztikus értéke Magyarországnak” – vallja meg a borász a vince.hu kérdésére.

Ennek megfelelően – akárcsak a Vince Gálán az életműdíj átvételekor elmondott köszöntőjében – a vince.hu portréjához készült beszélgetés során is a borvidék szempontjából meghatározó évszámok, évjáratok kerültek elő. Bacsó szerint ezek határozták meg az ő munkásságát, életútját is. Az alábbiakban jeles évszámok mentén rajzolódik ki az újkori Tokaj és az egész magyar borászat egyik jeles alakjának portréja.

Kóstoló a Vince-életműdíjas Bacsó Andrással: jegyet a képre vagy a szövegdobozra kattintva lehet vásárolni.

1811

aszú címke 1811
Fotó: Mészáros István

Bár természetesen nem élt még akkor, és soha nem is kóstolta, Bacsó életét bizonyos értelemben mégis végigkísérte az 1811-es tokaji bor. Üstökös évjárat szó szerint és átvitt értelemben egyaránt: 1811-ben vonult el a Föld mellett a Nagy Üstökös, és ezért vagy másért, de legendás aszú született Tokaj-Hegyalján. Egy-egy palack a mai napig felbukkan árveréseken és a legjobb londoni borkereskedésekben. „Ez a mitikus évjárat nekem erőt ad. Amikor erre gondolok, érzem az elődök, az akkori magyar arisztokrácia lüktetését. Ezek az aszúk is bizonyítják, hogy a szőlő és a bor nem munka, hanem az élet maga. Plusz öröm, hogy én magam részese lehetek, formálhatom a tokaji történetet és a végén átnyújthatok egy palack bort, amiben minden jó, nemes és szép koncentrálódik és mosolyt csal az arcokra.”

1972

tokaji aszú oremus 1972 palack
Fotó: Tokaj Oremus

Bacsó valóban aktív formálója volt Tokajnak egészen a hetvenes évek első felétől, amikor az érettségi után „jó tokaji emberként” a Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakán folytatta a tanulmányait. Az évszázad évjáratának kikiáltott 1972-es évben még tanult, később azonban közeli kapcsolatba került a borral: évtizedekkel később az Állami Gazdaság munkatársaként (ahol 1975-tól előbb gyakornokként, majd 1978-tól borászként dolgozott) részt vett az évjárat palackozásában. Azóta is többször kóstolta, úgy véli, ebben a borban minden megvan, amire Tokaj képes. Ráadásul azt is megmutatja, a borvidék édes nemes borai hova fejlődhetnek évtizedek alatt.

1983

Ha akkor nem is tudatosult a szakemberekben, de az 1980-as években megjelentek a felmelegedés első jelei: az évtized számos remek évjáratot hozott. Ezek közül kiemelkedik az 1983-as. Az akkori aszúk ma is élnek és hűen reprezentálják Tokaj nagyságát.

Bacsó számára pont ekkortájt nyílt ki a világ. Minimális franciatudásával és a kék útlevelével (amivel nem csak a szocialista blokkon belül utazhatott) elindult kicsit világot látni. „Ekkor ismerkedhettem meg a francia Sauternes nagy édes boraival, és érezhettem meg az egész borvilág lüktetését. Miután hazajöttem, ezzel a tudással felvértezve próbáltam értelmezni a saját borvidékünk helyzetét.” Elmondása szerint ekkor még egyáltalán nem sejtették, hogy pár év múlva Magyarországon nagy változások mennek végbe, ami után a magyar borok is bekerülhetnek a lüktető nemzetközi borvilág vérkeringésébe. A rendszerváltás Bacsót ráadásul felelős pozícióban érte: a vállalati tanács elnökeként 1990-ben őt választották meg az átalakuló borkombinát vezérigazgatójának.

1999

oremus aszú címke 1999
Fotó: Tokaj Oremus

Újabb nagy évjárat, Tokaj minden gazdagságával, finom savakkal, nemes édességgel, hihetetlen egyensúllyal, csillogással. Bacsó állítja, ezek az aszúk száz év múlva is élvezhetők lesznek. Közben a vezérigazgatósága alatt elindult Hegyalján (is) a privatizáció és a birtokrevitalizációs program. Ezt tartja munkássága csúcsának. „Legnagyobb személyes sikeremnek Tokaj reneszánszának, a tokaji birtokok újjászületésének előmozdítását tekintem.”

Véleménye szerint ez teremtette meg a lehetőséget azon szőlő- és borkultúra folytatására, ami a 17. századtól 1945-ig kifejlődött.  „Az évszázadok alatt kikristályosodott értékek a revitalizáció révén újjáéledhettek.” Bacsó 1993-ig maradt az időközben Tokaj Kereskedőházzá átkeresztelt állami borászatnál, hogy aztán alig valamivel később már az Oremus birtok létrehozásán munkálkodjon a spanyol tulajdonossal. „A cél egy teljesen új, közepes méretű, vagyis 80-100 hektáros birtok felépítése és beindítása volt. Harmonizálni akartuk a tradíciót és a korszerűt. Olyan feldolgozási és érlelési technológiai rendszer kidolgozásába fogtunk bele, aminek a kialakulásáról a rendszerváltás idején álmodoztunk, és ami az Oremust végül a nemzetközileg legelismertebb tokaji borászatok egyikévé tette.”

2013

Már a 2000-es évtized melegebb évei is sokat ígértek, mígnem 2013-ban megszületett a 21. század mostanáig bizonyosan legjobb évjárata. Tíz év távlatából már elmondható, hihetetlen egyensúly, szépség, csodálatos íz- és zamatvilág találkozott azokban az aszúkban. Ráadásul addigra minőségben felzárkózott a Tokaj Dry, vagyis a felélesztett tokaji száraz bor. Szinte minden jelentősebb birtok megtalálta már a saját cizellált stílusát. Bacsó szerint „2013 a jelenünk nagy évjárata: a múltból építkezve előkészítette a jövőt Tokaj számára”.

A szőlőben és a borvidéken egyaránt hatalmas változások mentek végbe – Bacsó vezetésével az Oremus ennek egyik élharcosa volt. Elindult a legjobb furmint klónok szelektálása, bekövetkezett a tokaji borok régen várt nemzetközi áttörése és egyre jelentősebbé vált a turizmus Hegyalján. Bacsó ritka számvetéseinek egyikét is ekkoriban tartotta. „A hatvan felé közeledve éreztem meg, milyen rövid az emberi élet. Onnantól fogva egyre intenzívebben igyekeztem bevonni a fiatalabb generációt is a munkába.”

Utóbbi olyan jól sikerült, hogy amikor 2021-ben befejezte a munkát az Oremusnál, már fia, ifjabb Bacsó András töltötte be a borászati vezető pozícióját. „Fontos a generációkon átívelő gondolkodás. Azt vallom, szőlőben és borban minimum három generációnak kell együtt dolgoznia, hogy nagy sikert lehessen elérni.”

bacsó zoltán tokaji borász
Fotó: Miklóska Zoltán (MARIASY)

Bár 2016-ban, a Borászok Borásza cím elnyerése után még azt nyilatkozta, „egyre inkább a svájci nyugdíjasok életét szeretné élni”, az Oremus után új projektbe fogott. 2020-ban elindította a Kopasz-hegy északkeleti lejtőjén található 5 hektáros Márisásy dűlő megújítását. Ugyanazt csinálta kicsiben, amit mintegy három évtizeddel korábban nagyban már véghezvitt. Az elv ugyanaz maradt. „Olyan borokat szeretnék készíteni, amik a tradícióból építkeznek, de előre tekintenek. A boraim a mai generációk borkedvelőinek készülnek. Meg kell tudni mutatniuk, hogy a tokaji, legyen az édes vagy száraz, része a kultúránknak és ott a helye az asztalon.”

2024

A 2024 novemberében a Vince Gálán ezt a gazdag, mindig az értékteremtést szem előtt tartó életpályát ismerték el életműdíjjal. És Bacsó szerint még valami mást. „Én tudok mosolyogni. Ha valaki ellátogat hozzám, annak mindig mosolyogva próbálom megmutatni azt a szépséget, azt az értéket, ami a miénk. És ezzel talán másokat is inspirálok. Ahogy Kazinczy mondja: Jót s jól. Ebben áll a nagy titok.” És azt is – ezt már mi tesszük hozzá –, hogy egész életében megalkuvás nélkül ostromolta a csúcsot. Ahogy a díj átvételekor is elmondta: „A nagy tokaji évjáratok számomra a tökéletesre törekvés megtestesítői. A borvilágban a tökéletest, tudjuk, soha nem érhetjük el, de mindig törekszünk rá!”

S hogy mi motiválta, hogy hetvenen túl is belevágjon egy új birtok felépítésébe? „A szőlő és a bor igézete. A szőlővel és a borral való foglalkozásnak van egy egészen sajátos szellemisége. Aktivizálódnak az idegek, a gondolatok. Szoktuk mondani: a tokaji aszú a szellem itala. Nem lehet nem elmélyülni benne. A szőlő és a bor több, mint egy szőlő és egy bor. Élet, ízlésvilág, kultúra, múlt, jelen, jövő. A szőlő- és borkultúra összetettsége egy örök motiváció. Ugyanúgy képes vagyok kimenni a szőlőbe metszeni, hajtást válogatni vagy éppen szüretelni. A kortalanságot jelenti számomra: erőt ad a tudat, hogy ugyan mi egyszer majd nem leszünk, de itt marad az a szépség, amit létrehoztunk.”

2025

A történet 2025-ben is folytatódik. A friss Vince életműdíjassal egy borkóstolással egybekötött időutazáson vehetnek részt az érdeklődők 2025. február 27-én. A Vince Borműhelyen a cikkben felsorolt évjáratok mindegyike nem kerülhet bemutatásra, az élmény azonban így is garantáltan felejthetetlen lesz. A „furmint február” apropóján a furmint varázslatos sokszínűsége kerül a fókuszba. Ezt mutatja be a Bacsó András a borokon és a történeteken keresztül. „Különböző szüretelési időpontokban, különböző terroirokon, különböző évjáratokban teljesen más arcát mutatja a fajta. A furmint változatosságát, gazdag történelmét szeretném átadni a vendégeknek.” (Jegyet az alábbi képre vagy szövegdobozra kattintva lehet vásárolni.)

Bacsó nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az Oremus korszakból is „becsempész” bort a tételek közé. És ha a borsor 100-150 évet nem is fog felölelni, pár évtized távlatában felvillantja a Tokajban rejlő hihetetlen lehetőségeket. „Az aszú összeköt minket a nemzetközi borvilággal, a nemes édes borok kultúrájával, az elődeinkkel. Ejtsük ki bárhol a világon, hogy tokaji aszú, biztos valami pozitív jut az emberek eszébe. Egy különleges szellemiség fogja áthatni azt a pillanatot. Hiszem, hogy a 2025. február 27-i Vince Borműhelyen is eljön ez a pillanat. Ha ez megtörténik, akkor már nem hiába dolgoztam Tokajban, Tokajért.”

Szerző: Geri Ádám
Címlapfotó: Talabér Géza