Véget érhet a folyadék 100 ml-es korlátozása a reptereken?

2023. augusztus 07.

Fiatalabb olvasóink talán már nem is emlékeznek rá, hogy nem volt mindig szigorú folyadéklimit a reptereken. Egy új technológiai vívmánynak köszönhetően egyre több helyen törlik el a szigorú szabályt.

Az edinbourough-i reptér is megkapta azt a felszerelést, amely lehetővé teszi, hogy már 2 literes folyadékot is magunkkal vihessünk a fedélzetre – számol be erről a The Drinks Business. Ez a forradalmi vívmány már az Egyesült Királyság számos repülőterén elérhető. A jelenlegi 100 ml-es szabályozás 2006 óta van érvényben.

Mindannyian tudjuk: jelenleg a repülőre felvihető folyadék mennyisége nem haladhatja meg a 100 ml-t, és az összes folyadékot egy átlátszó zacskóban kell tartani. Remélhetőleg az új technológia lehetővé teszi majd, hogy lazítsanak ezen a korláton. Az Egyesült Királyság kormánya 2024-ig elrendelte a CT szkennerek létesítését a légi kikötőkben. Ehhez csatlakozott most az edinboroughi repülőtér. Az új szkennerek képesek magas minőségű képeket és részletes elemzést készíteni a poggyászok tartalmáról, lehetővé téve a biztonsági személyzet számára, hogy könnyen észrevegyék a veszélyes tárgyakat. Még ezeket is.

Az új szkennerek a londoni City repülőtéren, Teesside nemzetközi repülőtéren már használatban vannak, valamint a szolgáltatás elérhető Birminghamben is. Ennek eredményeképpen az utasok itt már nagyobb folyadékmennyiséget is magukkal vihetnek a fedélzetre.

Folyadék maximalizálása: egy év múlva búcsút intenének

Ez a lépés jelentősen megkönnyítheti az italszuvenírek szállítását. A cél, hogy a technológia 2024. júniusig az Egyesült Királyság minden repülőterén elérhető legyen. Ha ez a technológia világszerte elterjed (már jelen van néhány amerikai repülőtéren), akkor még az is elképzelhető, hogy befolyással bír majd az italkereskedelemre. A legtöbb kiránduló szívesebben veszi meg borászatnál, vagy speciális szaküzletben az ajándékba szánt palackokat, mint a duty free boltokban.

Adam Wilson, az Edinburgh repülőtér üzemeltetési igazgatója elégedetten nyilatkozott. „Az utasok sima és biztonságos élményének biztosítása a biztonsági ellenőrzés során számunkra rendkívül fontos. Az új Smiths Detection HI-SCAN 6040 CTiX bevezetése segít ebben az új technológia alkalmazásával. A biztonság mindig elsődleges szempont. Az ilyen innovatív és következő generációs szkennerek használatával továbbra is magas biztonsági színvonalat tartunk fenn, miközben segítjük az utasok gyorsabb áthaladását a repülőtéren.”

Andy Evripides, a Smiths Detection piacvezetője, ezt mondta: „A rendszer magasabb szintű biztonságot nyújt, ami jelentősen javítja az utasélményt, lehetővé téve számukra, hogy kevesebb kellemetlenséggel haladjanak át a biztonsági ellenőrzésen és ne kelljen ki- és bepakolniuk a kézipoggyászukat. A rendszer emellett a piacon elérhető legkevesebb energiát használja, ezzel segítve a repülőtereknek, hogy elérjék fenntarthatósági céltjaikat.”

Címlapfotó: Marco López/Unsplash