Durva ötlettel álltak elő a németek, ettől mi is megfekszünk

2023. augusztus 16.

A klímaváltozás miatt álltak elő az új ötlettel. Mindazonáltal egyelőre még náluk is vita zajlik a dologról.

A fenntartható élelmiszertermesztés központi téma a klímaváltozás miatt. Ezért a termelők, gyártók az agrárium és a feldolgozó szektorok területén is folyamatosan keresik az új, gazdaságosabb, zöldebb és kevesebb kibocsátással járó megoldásokat. Az Agrárszektor az Euronewsra hivatkozva nemrég arról számolt be, egy német sörgyár egészen eredeti ötlettel állt most elő ezen a téren: kifejlesztették a porból készíthető instant sört.

Mivel a sörgyártás széndioxid-kibocsátásának hetven százalékát a csomagolás és a logisztika adja ki – így az Agrárszektor –, a Neuzelle sörfőzde ki akart dolgozni egy olyan módszert, amivel ezeket a költségeket le lehet csökkenteni. Stefan Fritsche, a sörfőzde tulajdonosa elmondta ez Euronewsnak, céljuk, hogy „a világ első fenntartható sörgyárává váljanak”.

Az instant sör nem is sör?

Az új termékük pedig nem más, mint a porból készíthető instant sör. Erre már csak vizet kell önteni és elkeverni, akár az instant kávét. Bár Stefan Fichte szerint ezzel a termékkel „mindenkinek az otthona lehet a sörfőzdéje”. Azért egyelőre kérdéses, hogy mennyire lesznek a németek vevők a sörporra. A termék ugyanis buborékmentes és alkoholmentes. Persze a gyártó már dolgozik az alkoholos verzión is. Stefan Fichte elmondása szerint különösen Ázsiában és Afrikában számítanak felvevő piacra a terméküknek. Oda jobban meg is fogja érni szállítaniuk, miután elmondásuk szerint a sörpor 90 százalékkal kevesebb szállítási költséggel jár, mint a hagyományos sör.

A németeknél egyébként kérdéses lesz, hogy egyáltalán lehet-e sörként forgalmazni a terméket. Németországban ugyanis szigorú szabályai vannak a sör termékmegnevezésének. A bajor sörfőzdék szövetségének elnöke, Benedikt Meier az instant sör ötlete kapcsán azt nyilatkozta, hogy ez egy érdekes újítás. Mindazonáltal szerinte nem fog veszélyt, vagy egyáltalán kihívást jelenteni a hagyományos sörfőzdékre. Stefan Fritsche mindenesetre arra számít, hogy a világon bőven lesz felvelő piaca az instant sörnek, még a jelenlegi, alkoholmentes formában is. Ahogy mondja, több száz millió ember preferálja az alkoholmentes italokat, és szerinte az instant sör jól megfelel ezeknek az igényeknek.

Címlapfotó: Isabela Kronemberger / Unsplash