Jásdi István: túléltük!

2022. december 07.

Jásdi István, a Balatonfüred-Csopaki borásza osztotta meg gondolatait a vince.hu-val a mögöttük hagyott időszakról.

Kevesen tudják, hogy a Balaton keleti medencéjének vízparti területei – köztük a történelmi csopaki, füredi szőlőkkel 2020 és 22 között az ország legaszályosabb területei közé tartoztak. Csopakon az utolsó normális csapadékot a 2019-20-as tél hozta. 2020 júniusától 22 szeptemberéig 500 milliméternél is kevesebb eső hullott. Hóról inkább csak álmodoztunk.

Ilyen években döntő tényező a talaj víztartó képessége. Olvasmányaim szerint a vörös permi homokövön képződött agyagos talaj már az 1800-as évek közepének hírhedt hét száraz esztendejében is jól vizsgázott. Idén nyáron messziről nézvést még megvolt ugyan a szőlő, szépen zöldelltek a sorok, de közelebbről már látszott, hogy sárgult a sorok közötti talajtakaró növényzet és a köves sorokon korán megállt a hajtások növekedése is.

Augusztus közepén a fürtökön inkább sörét, mint zöldborsó méretűek voltak a szemek. Arra gondoltam, idén a köves Siralomvágóban talán nem is szüretelünk. Aztán a hónap legvégén megváltó eső érkezett. Nem volt ugyan több, mint 70 milliméter, de a legtöbb helyen kiteltek a szemek és ami még meglepőbb volt, a szőlő ízeibe is szépen beépült a későn érkezett víz. Ilyen években persze napra pontosan kell eltalálni a szüret időpontját. Egy-két forró nappal később elszállnak a savaink és a Csopaki Kódex előírásai fölé emelkednek az alkoholok.

emberek állnak a zöld növények között fényes nappal
Fotó: Jásdi Pince

A szüret során, ha mennyiségben jelentősen elmaradtunk is a szokásostól, a minőségre tényleg nem lehetett panasz. A pincében rendben zajlottak az erjedések és az alapborok – a Csopaki, a Terasz és a Rozé minősége miatt hamarosan nem kellett aggódnunk. Aztán arra is rájöttünk, hogy ebben az évjáratban kihagyjuk a köves Siralomvágó dűlő külön palackozását. Sebaj, nagyot fog emelni az itt szüretelt, hordóban, spontán erjesztett tétel a Csopaki minőségén. Az agyagosabb Lőczedomb termése viszont hozta a kötelezőt. A korai szürkebarát, cserszegi fűszeres és chardonnay házasítása készült el először. Mi magunk is meglepődtünk, hogy mennyire gyümölcsös, friss és még is tartalmas bor lett az idei Terasz cuvé. A vörösök, a Kékfrankos, a Merlot-Cabernet franc és a Ranolder újra hozták a formájukat.

Egy-két héttel később a céges osztálykiránduláson Pannonhalmán és Móron, Liptay Zsoltnál és Miklós Csabinál már a Dunántúl más borvidékeinek 2022-es boraival ismerkedtünk. Ismert, nagyszerű tételeket kóstoltunk. Meglepetésünkre 70-80 kilométerre tőlünk nem is hallottak az aszályról. Egyensúlyos, szép tételek voltak a pincéikben. A Csopaki Kódex esedékes pincekóstolóján aztán megismerkedtünk a velünk hasonló helyzetben lévő kollegáink újboraival. Élvezetesek, egyensúlyosak voltak a szomszédoknál (Kovácséknál és Söpteiéknél) kóstolt tételek is. A mennyiségekkel azonban ők sem lehettek elégedettek.

Nemcsak túléltük az elmúlt negyed század legszárazabb éveit, de szép tételekkel gazdagodtunk. Azért jót tenne mindannyiunknak, ha idén télen lehullana úgy 5-600 milliméter csapadék. Ha kívánni lehet: hó formájában.

Szerző: Jásdi István
Címlapfotó: Jásdi Pince