Régen a legnagyobb ínyencségnek számított itthon ez a hús, ma alig esszük

2024. január 15.

Még fogyni is tudunk ezzel a húsfélével, miközben rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban.

Míg a 80-as években hazánkban az egy főre jutó évenkénti húsfogyasztás 80 kilogramm körül volt, manapság ez már 60-70 kilogrammra csökkent. Túlnyomó részét még mindig a csirke- és a sertéshús teszi ki. Pedig sok egyéb értékes húst termelnek itthon, amiket azonban ilyen-olyan okokból egyelőre egzotikumként kezelünk.

Egészséges fürjhús

Ezek közé tartozik a fürjhús. Fogyasztása számos előnnyel jár és pozitív hatást gyakorol az egészségre – olvasható az Agrárszektor cikkében. Esetében még a tojásaik is kiemelendők ilyen szempontból. Ez is egy a sovány hús, ami gazdag fehérjékben. A fehérjék elengedhetetlenek az izomzat és a szövetek építéséhez és fenntartásához. E húsféle esetén a magas fehérjetartalom és alacsony zsírtartalom kombinációja elősegíti a teltségérzet kialakulását és hozzájárulhat a testtömeg csökkentéséhez. A fürjhús gazdag ásványi anyagokban, például vasban, cinkben és B-vitaminokban. Ezek az energiatermelő és immunfolyamatokban játszanak fontos szerepet.

Tény hogy a fürj nem olcsó. Egy konyhakész egész fürj nagyjából 20 dekát nyom és 900 forint körüli áron kapható. (Egy főre mindig egy fürjjel érdemes számolni a recepteknél.) Hogy a fürjhús micsoda csemege, ínyencség volt egykor Magyarországon, azt jól mutatja egy 1930-as recept. A jércehús töltelékeként az alábbi módon készítették el. „Háromszor átdaráljuk, majd mozsárban kevés olvasztott aszpikkal megtörjük, szitán átnyomjuk, libamáj pürével összekeverjük, amit tejszínnel habosra keverünk. Kellő mennyiségű olvasztott aszpikot, worshestert, sót, borsot, konyakot és madeirát adunk hozzá.”

A fürj alapvetően vadmadár, ez az ízében és elkészítésében is visszaköszön. Nagyon szereti az erdei gombákat: a tinóruféléket, pereszkéket, a szegfűgombát, rókagombát, vargányát. Kiadós húsleves és ragú is készíthető belőle. Egy biztos: főzésének, sütésének titka a türelem.

Címlapfotó: Darth Liu / Unsplash