3 mennyei koffeines ital azoknak, akik nem isznak kávét

2023. március 03.

A reggeli kávé helyett jól ismert alternatíva a fekete és a zöld tea, ám ezen felül még megannyi különlegességet választhatunk.

A Life Hacker oldala gyűjtötte össze azokat az italokat, amik valamilyen szempontból képesek helyettesíteni a kedvenc kávét. Mi ezek közül a legizgalmasabbakat válogattuk ki.

Yerba mate

Az emberek Dél- és Közép-Amerikában már régóta fogyasztják az Ilex paraguariensis fa leveleiből főzött teát. Az Egyesült Államokban csak az elmúlt 15 évben lett igazán népszerű.

A hívei szerint a yerbától kapott koffeinlöket sokkal „barátságosabb”, mint kávé koffeinje, miközben ugyanolyan hatásos. További előnye, hogy gazdag különböző antioxidánsokban. A yerba mate csészénként körülbelül 80 milligramm koffeint tartalmaz.

 Yaupon tea

A magyalfa leveléből készített főzet szintén az amerikai őslakosok nagy kedvence volt, már az európai gyarmatosítók megérkezése előtt is. Csészénként körülbelül 60 milligramm koffeint tartalmaz, emellett teobromint és különböző más antioxidánsokat is.

Matcha

A matcha tea egyre népszerűbb ital köszönhetően a fiatal influencereknek. Ugyanazokból a növényekből készül, mint a zöld tea, az elkészítés módja azonban különbözik. A matchához a szárított tealeveleket finom porrá őrlik, majd vízzel keverik össze. A zöld ital elegendő energiát ad, hiszen koffeint tartalmaz, illetve antioxidánsokat, polifenolokat, L-theanint. Az elmondottak miatt számtos egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

+1 Whisky

Nemrég számoltunk be a 200 éve alapított párlatüzem új, limitált szériás italáról, amiben tokaji bor, kávé és whisky aromák egyaránt megtalálhatók. Ez természetesen koffeinmentes, cserébe felejthetetlen élményt nyújt.

Címlapfotó: Keenan Constance / Unsplash