Csak 3 összetevő ez a reggeli, de tökéletesen felpörget minket egész napra

2025. április 13.

Egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia, garantált a felejthetetlen élmény.

Gyakran „ír reggeliként“ is emlegetik a koktélt, ami az elmúlt években reneszánszát éli. Tökéletesen passzol a klasszikus reggeli fogásokhoz, mint például az Eggs Benedict vagy a bundáskenyér és a nap bármelyik szakaszában fogyasztható. Ráadásul, a kisebb-nagyobb partikon egyaránt remekül megállja a helyét.

A tölgyes, füstös alap megteremtéséhez szükségünk lesz ír whiskey-re, az édes ízvilág kialakításához pedig elengedhetetlen a vajkaramellás likőr. Készítsünk elő még egy kevés narancslevet is, amivel majd remekül enyhíthetünk az ízek erősségén. Fontos, hogy az összeállítás előtt hűtsük le az italokat – javasolja a The Daily Meal.

Ír reggeli

Hozzávalók

29,5 ml ír whiskey;
15 ml vajkaramellás likőr;
15 ml narancslé.

Így készül

A koktélt kétféleképpen készíthetjük el: az egyik módszer, ha mindhárom összetevőt összekeverjük. A másik lehetőség, ha a két alkoholt összekeverjük, majd külön, ízlés szerint felöntjük még narancslével. Bármelyik opciót választjuk, süssünk meg egy kisebb szelet húsos szalonnacsíkot (bacont) és díszként helyezzük a pohár szélére, hogy igazi reggelizős élményt kapjunk.

Az ír reggeli valójában sokkal kiadósabb, mint a hagyományos mimóza. És bár csak három összetevőből áll, mégis sokoldalúan felhasználható. Ha édesebb ízekre vágyunk, mártsuk a pohár peremét juharszirup és barnacukor keverékébe. Ha még ennél is intenzívebb élményt keresünk, fűszerezzük a szalonnát ízlés szerint különböző fűszerekkel. A sóval és a borssal nem lehet hibázni, de egy kis cayenne-i bors extra mélységet adhat az italnak.

Szerző: Csáka Eszter
Címlapfotó: Toa Heftiba / Unsplash