Lapajánló: már kapható a Vince magazin júniusi lapszáma

2024. június 11.

A Neszmélyi borvidék erőssége az illatos fehérbor: az Irsai, cserszegi, sauvignon blanc és a minden ízében nyár királyleányka, de szép rajnait és olaszrizlinget is ajánlunk aktuális tesztünkben, amelyben a neszmélyi borokat vettük górcső alá. Ott voltunk a VinAgora borversenyen is, ahol igen erős volt idén a mezőny. Júniusi számunkban bemutatjuk a verseny előkészítésén dolgozó csapatot és természetesen a győztes borokat is.

Bár a legkisebbek egyike, a Duna mentén húzódó Neszmélyi borvidék élvezi és remekül hasznosítja a Duna nyújtotta egyedi, picit hűvösebb mikroklímát. A neszmélyi borok védjegye a frissesség, az üdeség és a ropogós savak. Tesztelőink ezúttal elutaztak a borvidékre, a Hilltop borászat kóstolótermében Kamocsay Ákos főborász és profi csapata segítségét és vendégszeretetét élvezték. 

Neszmély teszt
Fotó: Vince magazin

A borvidéket meghatározó Hilltop mellett manapság számos kis- és közepes borászat készít jó savú fehér borokat, de találunk könnyed rozékat és vörösborokat is. A magazinban harminc neszmélyi bort ajánlanak tesztelőink.

Mór, túl az ezerjón

Egynapos kirándulásra egy másik kisebb borvidékre látogattunk el, amely sokat fejlődött az utóbbi években. Móron közösségi összefogások indultak, izgalmas programok szerveződnek, és egy Michelin-ajánlással rendelkező étteremmel is büszkélkedhetnek. Az ezerjó pedig már rég nem az a savas bor, amelyre sokan emlékeznek. „Korábban nem volt kötődésem Mórhoz, de tetszett, hogy közel van a főváros, és megfogott a gyönyörű táj. És mindenképp fehérbor-készítésben gondolkodtam” – mesélte a kezdetekről Csetvei Krisztina. A borász jelenleg négy hektáron gazdálkodik, férjével együtt, aki ma már szintén oszlopos tagja a pincészetnek.

Csetvei Krisztina borász a pincészet előtt Móron
Csetvei Krisztina borász
Fotó: Hirling Bálint

„Nemcsak házasítás szereplőjeként, hanem fajtaborként is egyre többen hisznek benne” – mondta Krisztina az ezerjóról. Június 22-én tartják az első Százszorszép Ezerjó Estet a Bodajki Vadászkastélyban, ahol móri és kunsági borászatok ezerjói mutatkoznak be. Bár nem borétterem, de nagyon erősen épít a móri borokra a Volenter István séf vezette Öreg Prés Étterem. Tíz móri borászattal dolgoznak együtt, ritkaságokkal, muzeális borokkal is fel vannak készülve a vendégek fogadására. „Kötelességünk, hogy építsük a borvidéket” – mondta a séf.

Riedel pohárból jobban ízlik?

„A borospohár olyan, mint egy szerszám. Olyan, mint egy csavarhúzó, abból sem akármilyet veszünk, hanem olyat, amivel el tudjuk végezni a konkrét feladatot” – mondta a Vincének adott interjúban Georg Josef Riedel, a világhírű osztrák üvegmanufaktúra tizedik generációjának a tagja. Mivel a borospoharakat is használni akarjuk, Riedel szerint – vásárlás előtt –  legjobb, ha ki is tudjuk próbálni őket. De mindenképp érdemes előzetesen informálódni a piacon, alaposan utána olvasni, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik az egyik vagy másik gyártó terméke.

Erős mezőny a VinAgora borversenyen

Romsics László, a Vince magazin állandó szakértője is bírált a VinAgorán
Romsics László, a Vince magazin állandó szakértője is bírált
Fotó: VinAgora

Nehéz dolguk volt a bíráknak a VinAgora borversenyen, mert sok kiemelkedően jó tételt neveztek be idén a borászatok. Összesen 14 országból érkeztek minták hazánk egyetlen nemzetközileg is akkreditált borversenyére, ahol végül 53 ezüst-, 203 arany-, 9 nagyarany és 7 Champion érmet osztottak ki. A VinAgora lebonyolítása összehangolt csapatmunka eredménye. Milyen bírálóprogram fut a tableteken és vajon viselhetnek-e parfümöt a felszolgálók? Benéztünk a kulisszák mögé és a háttérben dolgozókkal beszélgettünk.

A Vince magazin elérhető országszerte június 14-től a nagyobb újságárusoknál. Ezen kívül természetesen megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Aki megrendeli, az garantáltan minden hónapban az elsők között kapja kézhez Magyarország vezető havi bormagazinját!