E szuper hír hallatán az is rászokik a kávéra, aki eddig nem szerette
64 százalékkal jobb eredményt mutattak ki a kávét rendszeresen fogyasztóknál.
Egy friss hollandiai kutatás újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti az időskori egészségügyi problémák kialakulásának esélyét. A Vrije Universiteit szakemberei a Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) adatai alapján jutottak erre a következtetésre – ebben 55 év feletti emberek öregedését követik nyomon országszerte.
A Daily Coffee News oldal által szemlézett, eredetileg a European Journal of Nutrition nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik naponta legalább négy csésze kávét ittak, 64%-kal kisebb eséllyel lettek hajlamosak az időskori törékenységre, mint azok, akik legfeljebb napi két csészével fogyasztottak. A kutatók szerint a törékenység – amely időskorban az életminőség romlásához, fokozott gondozási igényhez és társadalmi elszigetelődéshez vezethet – egyre súlyosabb globális társadalmi problémává válik.
A tanulmány különlegessége, hogy nemcsak általánosságban vizsgálta az öregkori leépülést, hanem annak egyes tüneteit is összevetette a kávéfogyasztással. A rendszeres kávézás következtében leginkább a kéz gyengesége, a túlzott súlyvesztés és az izomgyengeség kialakulásának esélye csökkent.
A kutatók szerint a kávéban található polifenolok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása állhat az eredmények hátterében. Hangsúlyozták viszont, a vizsgálat megfigyelésen alapul, így még nem bizonyított, hogy a kávéfogyasztás közvetlenül felelős az egészségügyi mutatók javulásáért. Fontos megjegyezni, hogy a kutatást az Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) finanszírozta, amelyet több európai kávéipari nagyvállalat is támogat – ugyanakkor a szerzők szerint nincs szó összeférhetetlenségről.
Címlapfotó: Jenny Ueberberg / Unsplash