Sütit sütnénk, de nincs otthon tojás? A megoldás ott van a hűtőben!

2023. szeptember 18.

A legtöbb süteményhez nélkülözhetetlen a tojás. Ha éppen elfogyott, akkor sincs ok aggodalomra: létezik egy remek hétköznapi helyettesítő.

A majonéz a hamburgerek és szendvicsek egyik klasszikus ízesítője, ezen kívül széles körben használják salátaöntetekben és pikáns szószokban. Viszont amikor erre az élelmiszerre gondolunk, eszünkbe jutottak-e valaha is a sütemények?

Ha legközelebb egy adag csokis sütit készítünk, próbáljuk ki, hogy a tojást majonézzel helyettesítjük. Maga a majonéz tojást, ecetet és olajat tartalmaz, így készüljünk fel egy különösen gazdag, ízekkel teli desszertekre.

Attól sem kell tartani, hogy ezáltal az alkotásoknak majonéz íze lenne. Egyszerűen csak helyettesítsünk be 3 evőkanál majonézzel minden egyes tojást. A tojás mellett a vajat is felcserélhetjük majonézre, így ropogósabb süteményt lesz jutalmunk.

A majonéz süteményes receptekben való helyettesítése 1927-re nyúlik vissza. Akkor az amerikai Oakland Tribune című lapban megjelent egy recept, ami a tésztához felvert tojást és olajat írt – ez éppen megegyezik a majonéz receptjével. A majonézzel való sütés a második világháborúban terjedt el igazán. A gyakori élelmiszerhiány miatt mindenki abból „főzött”, amije éppen volt és mindent mindennel helyettesítettek. Márpedig – bármily meglepő – majonézhez könnyebb volt hozzájutni, mint friss tojáshoz.

Ebből aztán a második világháború után divat lett, évtizedekig szokás maradt. A Hellman’s Mayonnaise 1961-ben még nyomtatott süteményes receptet az üvegek címkéjére, a régebbi generációk tagjai ezért sokan még ma is erre esküsznek tojás helyett. A tojás ily módon történő helyettesítése tehát nem egy már évtizedes, bevált ötlet, a végeredmény ugyanolyan finom lesz vele.

A sütemény remek módja a maradék majonéz felhasználásának. Ez a helyettesítés akkor is működik a The Daily Meal szerint, ha vegán étrend szerint étkezünk. Nincs más dolgunk, mint tojás helyett vegán majonézt használni.

Szerző: Bódy Kolos
Címlapfotó: Joanna Lopez / Unsplash