Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója következik

2024. május 28.

35 badacsonyi borászat kéknyelű borait kóstolhatják az érdeklődők egyetlen jegy áráért. Zene és mesterkurzus színesíti a programot.

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend 2024. június 15-én 15 és 21 óra között rendezi meg a Kéknyelű Virágzás Ünnepét.

A szervezők csodálatos természeti környezetben, a Badacsony déli lejtőjén fekvő és a Kutató Állomás tulajdonában lévő kéknyelű ültetvény teraszára hívják a „legbadacsonyibb” szőlőfajta, a kéknyelű virágzásának megünneplésére a badacsonyi kéknyelű rajongóit és jövendőbeli szerelmeseit.

A kéknyelű a több ezeréves szőlőkultúrával rendelkező Badacsonyi borvidék legismertebb tájfajtája. Megidézi a történelmet, a borvidék örökségét, a hagyományokat és ezzel a badacsonyi identitás meghatározó eleme lesz. A szakirodalom a kéknyelűt autochton fajtának tekinti. Ez szó szerint annyit jelent, „földből született”, vagyis ősi, eredeti, helyben keletkezett és a keletkezési helyén is maradt.

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is. Többek között Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, aki elmondta, miről is szól az esemény. „A Kéknyelű Virágzás Ünnepe keretében a tavalyi évhez hasonlóan, az év legnagyobb kéknyelű kóstolóját tartjuk. 35 kéknyelűt termelő badacsonyi borászat vesz részt. Gyakorlatilag mindenki jelen lesz, aki foglalkozik a fajtával. A kóstoló egyediségét az adja, hogy a borászok személyesen fogják a boraikat kínálni, és a vendégeknek lesz lehetőségük a borokról velük beszélgetni. Kóstolhatók lesznek többek között a Kéknyelű borversenyre nevezett borok is, egyébként a borversenynek aznap lesz az eredményhirdetése is.”

A rendezvény érdekessége, hogy itt mutatják be az idei évben megalakult Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktárat. Az Értéktár Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, Badacsonytomaj Város Önkormányzata, Nemesgulács Község Önkormányzata és Badacsonytördemic Község Önkormányzata együttműködése eredményeként jött létre. Célja, hogy felkutassák,  beazonosítják, gondozzák és bemutassák a tájegység nemzeti értékeit. A legismertebb badacsonyi értékek közé tartozik a kéknyelű, amely 2013 óta mint kiemelkedő Nemzeti Érték szerepel a Magyar Értéktárban. A szervezet fontos feladatának tartja, hogy a Kéknyelű bekerüljön a Hungarikumok Gyűjteményébe, ami a nemzeti értékpiramis csúcsa. Ennek érdekében a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a MATE Badacsonyi Kutató Állomása közösen elkészített egy javaslatot, amelyet már be is nyújtottak a Hungarikum Bizottsághoz.

Hogy mit jelent a szervező Badacsonyiak számára a Kéknyelű Virágzás Ünnepe? „Az ünnep, a mindennapi terhek, gondok tengeréből kiragadott pillanat, amely a lélek és a közösség megújulását szolgálja, a virágzás pedig az élővilág újjászületésének jele. A Kéknyelű Virágzás Ünnepe erről a kettős megújulásról, valamint a természet és az emberi kultúra legnemesebb értékéről, a Borról szól. Éljünk, ünnepeljünk úgy, hogy az utánunk jövők is elmondhassák, hogy a Badacsony gyönyörű, a szőlőterület kivételes érték, a Bor a halhatatlanság jelképe és örök, mint a szerelem”– mondta dr. Laposa József.

De mit is jelent a Badacsonyi Kéknyelű? „A két név: ikercsillagok a honi égbolton. Képzeljünk el egy csodás, kiismerhetetlen szépségű bazalthegyet a naponként ezer arcát felvillantó Balaton mentén és egy misztikus nevű, titokzatos szőlőt, annak csábítóan hívogató nemes és elegáns nedűjét a hegyről” – fogalmazta meg gondolatait Ambrus Lajos író, szőlősgazda.

Program

  • 15 óra Kapunyitás
  • 16 óra Mesterkurzus, Exkluzív kóstoló, olyan koros kéknyelűk kerülnek bemutatásra, amelyek már kereskedelmi forgalomban nem kaphatók
  • 16 óra Bemutatkozik a Badacsony-Hegy Tájegységi Értéktár
  • 17 óra Rézeleje Fanfárosok
  • 18 óra SParKing együttes
  • 19 óra Pribojszki Mátyás és együttese
  • 21 óra Kapuzárás

Jegyinformáció

Jegyek a rendezvényre és a mesterkurzusra elővételben megvásárolhatók a https://badacsony.city-pay.hu/ oldalon vagy a helyszínen korlátozott számban.

Belépőjegy ára, elővételben 8.500 Ft
A helyszínen 10.000 Ft, amely tartalmaz egy kóstoló poharat is

A mesterkurzus belépő elővételben 8.500 Ft, a helyszínen 10.000 Ft, maximált létszám 30 fő.

Címlapfotó: Pető Piroska / Badacsony Szőlőhegyért Egyesület