A magyarok új kedvence: egyre több blockyt eszünk

2023. június 15.

Egyedülálló ízvilágú, tápanyagban gazdag és nem utolsó sorban a színe is nagyon vonzó.

A legnagyobb mennyiségben még mindig a fehér tölteni való paprika típusokat termesztik Magyarországon. Az utóbbi években azonban egyre többen keresik a piros kápia, a blocky és a pritamin fajtákat – tudta meg az Agrárszektor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK). Hozzátették, habár arról nincsenek adatok, hogy az importot tekintve, milyen fajták jönnek be hazánkba, a behozatal nagy része valószínűleg blocky típus, ami jól tükrözi a fogyasztói szokások változását is. A cikk kitért arra is, Magyarország zöldpaprikából nettó exportőr. 2022-ban kivitelre 16 százalékkal több paprika került a megelőző évhez képest.

KSH adatai szerint zöldpaprikát (azaz étkezési paprikát) 2021-ben 1612 hektáron termesztettek Magyarországon. Ez a szám 2022-ben 1500 hektár körül volt, 2023-ban pedig körülbelül 1200 hektáron termelnek étkezési paprikát hazánkban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint. 2021-ben 91838 tonna termést takarítottak be itthon, tavaly 138 ezer tonna volt a hajtatott étkezési paprika mennyisége. Hazánkban jellemzően a Dél-Alföldi régióban, kiemelten Csongrád-Csanád vármegyében zajlik étkezési paprika termesztése. Magyarországon döntően zárt termesztőberendezés alatt zajlik a paprikatermesztés, a szabadföldön termesztett paprikát a feldolgozópar használja fel. Előfordulhat azonban, hogy az első érési hullámot étkezési paprikaként értékesítik, ám ennek mennyisége igen elenyésző az zárt termesztéshez képest – közölte a NAK.

Honnan érkezik a paprika hozzánk?

A KSH külkereskedelmi adatai szerint az elmúlt években hasonló mennyiségű paprikát importált hazánk. 2022 első kilenc hónapjában az import volumene 35 százalékkal, értéke 31 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A zöldpaprika külkereskedelmének aktívuma 44 százalékkal 15,1 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 10,4 millió euróról. A legtöbb paprika, 2,41 ezer tonna (32 százalékkal kevesebb) Spanyolországból érkezett. Utána Egyiptom (936,9 tonna) és Törökország (813,3 tonna) következett a sorban. Azt pontosan nem lehet megmondani, milyen a különböző paprika típusok aránya az importban, árukód alapján ugyanis nincsenek adatok az eltérő fajtákról. Mindazonáltal nagyrészt valószínűleg blocky típusokról van szó. 

Import a téli időszakban jellemző leginkább, ekkor a színesre érő paprikákból nincs hazai termelés. Ezen felül még a hegyes erős és TV paprika is érkezik körülbelül márciusi időszakig bezárólag. A behozatal jól mutatja egyébként a fogyasztói szokások változását, hiszen szinte teljes egészében a kaliforniai típusú paprikák teszik ki, melyek termelése ma még kisebb volumenű hazánkban – közölte az Agrárkamara az Agrárszektorral.

(Kevesen tudják egyébként, de paprikát akár otthon a lakásban is lehet termeszteni. Ebben a cikkünkben részletesebben írtunk róla.)

Mit eszik a magyar?

sárga és piros paprika
Fotó: Paul Morley / Unsplash

Rendkívül széles a portfóliója a különböző szegmensekben található fajtáknak Magyarországon. Ahhoz, hogy meg tudjuk válaszolni azt a kérdést, mennyire nyitottak a magyarok a hagyományosabb paprikafajtákon túl az újabb, különlegesebbekre, érdemes tisztázni magának a fajtának a fogalmát. A fajta a nemesítő tevékenység eredményeként létrejött fajon belül ismert legalacsonyabb szintű csoport.

A típusokat általában a termés formája szerint különböztetjük meg. Ezek a töltenivaló-, blocky- (pl. a kaliforniai paprika), kápia-, almapaprika-, hegyes erős-, pritamin-, kosszarv-, és lamuyo-típusok. A legnagyobb mennyiségben még mindig a fehér tölteni való típusokat termesztjük, emellett a hegyes erős típusok a legnépszerűbbek hazánkban. Ugyanakkor az utóbbi években jelentősen felfutott a piros kápia típusok termelése is. Kisebb mennyiségben, de megjelentek más, nemzetközi piacokra jellemző paprikák is, például a blocky és a pritamin típusok. 2022-ben a NAK arról tájékoztatta az Agrárszektort, hogy a blocky típusú paprikák az egész világon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Habár a legnagyobb fogyasztók és importőrök az amerikaiak, a behozatal legnagyobb növekedése az Európai Unióban mutatkozik a 2022-as piaci jelentés alapján.

Címlapfotó: Jamie Brown / Unsplash